Cinci state UE isi inchid total frontierele in fata cetatenilor straini. Controale sanitare la granite in numeroase alte state

opinii

Punere in izolare, scoli, magazine si frontiere inchise, reuniuni interzise – acestea sunt doar cateva dintre principalele masuri luate in Europa pentru a lupta impotriva propagarii noului coronavirus, noteaza sambata AFP, citata de Agerpres.

Izolare

Italienii vor ramane in case pana pe 3 aprilie, pot iesi doar pentru a se duce la lucru, la spital si pentru a-si cumpara de mancare.

Patru localitati catalane din Spania sunt puse in izolare, la fel si trei sate din Austria. In plus, austriecii care vin din Italia vor fi pusi in carantina.

In Slovacia, Croatia, Letonia, Estonia, in Moscova (Rusia) si in Norvegia (cu exceptia cetatenilor din tarile nordice), cetatenii care revin din principalele focare de contaminare trebuie sa intre in autoizolare. Germania recomanda acelasi lucru.

Pasagerii aflati pe nave de croaziera nu vor putea debarca in Spania si Portugalia si nici in mai multe orase norvegiene si franceze.

Vizitele in caminele de batrani sunt suspendate in Franta, Luxemburg si Portugalia, interzise sau limitate in Belgia, supuse restrictiilor in Suedia.

Frontiere controlate sau inchise

Republica Ceha, Ciprul, Danemarca, Lituania si Slovacia isi inchid frontierele strainilor (Slovacia accepta polonezi).

Ucraina va suspenda legaturile aeriene. Rusia va reduce de luni zborurile cu Uniunea Europeana. Rusia isi va inchide duminica frontierele terestre cu Norvegia si Polonia.

La randul ei, Polonia impune controale sanitare la frontiere.

Austria a suspendat legaturile feroviare si si-a inchis practic frontiera terestra cu Italia. Legaturile aeriene cu Italia, Franta, Spania si Elvetia sunt suspendate.

Mai multe tari si-au suspendat si ele conexiunile aeriene cu Italia.

Slovenia a instaurat controale sanitare la frontiere.

Elvetia a inchis mai multe posturi de frontiera secundare cu Italia, pe unde soseau lucratorii transfrontalieri. Aceasta tara a decis sa reintroduca „de la caz la caz” controalele Schengen la toate frontierele.

Politia germana efectueaza controale sporite la frontiera franceza.

Scoli inchise

Scolile si universitatile sunt inchise in Italia, Polonia, Grecia, Irlanda, Republica Ceha, Romania, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Bulgaria si Turcia. Cursurile nu se vor tine incepand de luni nici in Belgia, Franta, Portugalia, Elvetia, Croatia, Spania si in majoritatea landurilor germane.

Adunari interzise

In Italia, Belgia si Cipru sunt interzise orice fel de reuniuni.

Republica Ceha interzice adunarile cu mai mult de 30 de persoane.

Adunarile de peste 100 de persoane sunt interzise in Franta, Danemarca, Islanda (incepand de duminica, de la miezul noptii), Elvetia si Olanda, precum si in Austria, Romania si Ungaria pentru intalnirile care au loc in interior (500 in aer liber).

Finlanda si Suedia interzic adunarile cu peste 500 de oameni.

In Germania, cancelarul Angela Merkel a cerut anularea „evenimentelor nenecesare” de mai putin de 1.000 de persoane, cifra la care sunt interzise si reuniunile in Polonia, Romania si Portugalia (5.000 de persoane in aer liber).

La Moscova, nu sunt permise adunarile de peste 5.000 de persoane.

Unitati comerciale inchise

Inchiderea unitatilor comerciale neesentiale a fost decisa in Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, Andorra si Regiunea Madrid.

Restaurantele trebuie sa traga obloanele la ora locala 15:00 in Austria si intre 20:00 si 06:00 in Republica Ceha.

Belgia a decis sa inchida discotecile, cafenelele si restaurantele. In afara de magazinele alimentare si de farmacii, centrele comerciale vor trebui sa-si inchida portile pe perioada weekend-ului.

La Berlin, cluburile si barurile se vor inchide incepand de marti.

Grecia si-a inchis muzeele si siturile arheologice. In Franta, Luvrul, castelul de la Versailles si Tour Eiffel nu mai pot fi vizitate.

Transport perturbat

In Italia, al doilea aeroport din Roma, Ciampino, a fost inchis, iar unu dintre cele trei terminale ale principalului aeroport roman, Fiumicino, va fi inchis incepand de marti.

Aeroporturile internationale slovace sunt inchise.

Alegeri

Alegerile locale britanice, prevazute pentru luna mai, au fost amanate cu un an.

In Italia, alegerile regionale din primavara ar putea fi amanate, potrivit presei.

In schimb, in Franta, alegerile municipale vor avea loc duminica.

Mai mult despre:

Comentarii: