Cine a fost cel mai mare CRIMINAL in masa din ISTORIE. Nu este nici Hitler, nici Stalin. Este vinovat de moartea a 45 de milioane de oameni

analize

Cine a fost cel mai mare criminal in masa din istoria lumii? Cei mai multi ar spune ca Adolf Hitler, arhitectul Holocaustului. Altii s-ar gandi la Stalin, care a reusit sa ucida mai multi oameni decat Hitler. Insa raspunsul este cu totul altul.

Atat Hitler, cat si Stalin sunt cu mult depasiti in ce priveste numarul mortilor lasati in urma de catre Mao Zedong, scrie Washington Post intr-un amplu material dedicat crimelor fostului lider chinez. In perioada 1958-1962, in timpul Marelui Salt Inainte, peste 45 de milioane de oameni au murit din cauza acestei politici impuse de Mao in China.

Istoricul Frank Dikotter, autorul cartii „Marea Foamete din timpul lui Mao”, publicata recent, a detaliat evenimentele din acea perioada.

„Mao a crezut ca isi poate catapulta tara in fata competitorilor prin inrolarea taranilor in cooperative gigant. In cautarea unui univers utopic, totul a fost colectivizat. Oamenilor li s-au luat casele, pamanturile, bunurile si stilul de viata. In cantinele colective, mancarea, distribuita in functie de merite, a devenit o arma folosita de partid pentru a-i obliga pe oameni sa se supuna. Cum rasplata pentru munca a fost eliminata, coercitia si violenta au devenit noile stimulente pentru ca taranii infometati sa performeze in cadrul unor proiecte prost gandite, in timp ce ogoarele au fost lasate balta.

A urmat o catastrofa de proportii gargantualesti. Istoricii au speculat ca zeci de milioane de oameni au murit de foame. Insa adevarata dimensiune a ceea ce s-a intamplat abia acum incepe sa iasa la iveala.

Ceea ce apare acum din documente este o poveste de groaza ce il pozitioneaza pe Mao ca cel mai mare criminal in masa din istoria  omenirii. El este responsabil pentru moartea a cel putin 45 de milioane de oameni, in perioada 1958-1962. Intre 2 si 3 milioane de oameni au fost torturati pana la moarte sau ucisi fara judecata, deseori din cauza unor infractiuni minore.

Cand un baiat din satul Hunan a furat un pumn de boabe, seful local, Xiong Dechang, l-a obligat pe tatal copilului sa il ingroape pe acesta de viu. Tatal a murit cateva zile mai tarziu de durere. Cazul lui Wang Ziyou a ajuns in atentia conducerii centrale a partidului: i-a fost taiata o ureche, apoi picioarele i-au fost legate cu sarma iar un bolovan de 10 kg i-a fost slobozit pe coloana vertebrala. Toate acestea ca pedeapsa pentru ca a ascuns in pamant un cartof”, scrie istoricul.

Acesta mentioneaza ca datele anterioare privind crimele lui Mao vorbeau de 30 de milioane de morti. Istoricul mai arata ca desi ororile din timpul Marelui Salt Inainte sunt binecunoscute de expertii in comunism si in istoria Chinei, acestea sunt rar amintite de oamenii obisnuiti si au un impact cultural modest.

„Cand occidentalii se gandesc la cei mai cruzi conducatori din istoria lumii, putini il au in minte pe Mao. In constrast cu numeroasele carti, filme, muzee dedicate Holocaustului, facem putine eforturi de a ne aminti de Marele Salt Inainte sau de a ne asigura ca societatea a invatat ceva din aceasta experienta”, mai spune Dikotter.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: