„Cine controleaza Insula Serpilor controleaza lumea”: Rusia a pierdut 1 miliard, propagandistii in frunte cu Dughin s-au facut de ras

externe

Insula Serpilor, teritoriul ucrainean pe care rusii l-au abandonat in pe 30 iunie dupa ce il ocupasera la finalul lunii februarie, s-a dovedit a fi o sursa de dezastre pentru rusi, care au suferit pierderi de circa 1 miliarde de dolari acolo.

In acelasi timp, retragerea grabita a rusilor din acest teritoriu din apropierea Romaniei pe care il inarmasera consistent a pus in posturi ridicole o serie de ‚‚lideri de opinie’’ din Rusia, scrie publicatia The Insider.ru.

Unul dintre acestia este celebrul geopolitician si filosof Aleksandr Dughin, considerat de multi ‚‚ideologul lui Putin’’, dar despre care specialistii in Rusia spun ca nu are nici pe departe influenta cu care e creditat.
Dughin declarase ca ‚‚cine controleaza Insula Serpilor controleaza lumea’’, iar explicatia pentru asta e bizara si mistica: Acolo s-ar fi aflat ‚‚altarul zeului Apolo’’.

Desigur, noteaza publicatia, Romania a controlat Insula Serpilor din 1878 si 1948 si nu se poate spune ca a controlat vreodata lumea.

Alte voci importante din zona de politica externa si securitate, de la fosti militari la deputati rusi din Comisia pentru Aparare, au trambitat permanent faptul ca Insula Serpilor este un teritoriu esential pentru Rusia si cat este de important sa fie ocupata de Rusia.

Statul condus de la Moscova a suferit pierderi ridicate pentru a controla mica insula, estimate la 1 miliard de dolari.

Dintre acestea, 750 de milioane a costat crucisatorul Moskva, principala nava rusa din Marea Neagra, care a cucerit insula, pe care o pazea si aproviziona si langa care a fost scufundata.

Sistemele de aparare montate de rusi si distruse de ucraineni au costat 100 de milioane de dolari, 4 nave scufundate au costat 50 de milioane, un elicopter a costat 8 milioane, iar un radar 6 miliioane, pe langa alte costuri mai mici.

Retragerea rusa, anuntata ca un ‚‚pas de bunavointa’’, a venit dupa ce s-a dovedit o idee proasta incercarea de a mentine insula. Desi mai multe voci din randul armatei ruse au mentionat ca nu merita riscurile, ocuparea ei a fost facuta conform unei gandiri militare de secol XX, pentru a ‚‚controla gurile Dunarii’’ cu ajutorul unui punct fix.

In schimb, insula a fost expusa atacurilor ucrainene. La inceput acestea au fost in primul rand cu drone, dar in ultimele saptamani au recurs tot mai mult la artilerie si rachete cu raza lunga de actiune dupa ce au primit livrari de arme din aceasta categorie din tarile occidentale.

Cum livrarile continua, era clar ca instalatiile si navele rusesti de acolo devin tinte usoare pentru ucraineni si ca pozitiile nu sunt sustenabile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: