externe

Cine e The Dirty Dozen, super-grupul de comando din Occident care lupta pentru Ucraina. Fosti membri ai Fortelor Speciale din Statele Unite, Marea Britanie si Norvegia

Razboiul declansat de invadarea Ucrainei de catre Rusia a adus un aflux de luptatori din diferite tari, in special occidentale, care lupta de partea ucrainenilor. Belarusi, georgieni, americani sau britanici si membri ai altor natiuni s-au inrolat de partea Kievului considerand ca astfel sustin cauza libertatii si a umanitatii, iar in multe cazuri razbuna agresiunile rusesti impotriva lor.

O unitate denumita „The Dirty Dozen” (Duzina de Ticalosi) a devenit in scurt timp cel mai cunoscut dintre grupurile formate din luptatori proveniti din tarile occidentale. Numele lor este unul ironic, preluat dupa celebrul film „Duzina de ticalosi” din 1967, in care un grup de condamnati ataca trupele germane in Al Doilea Razboi Mondial.

In realitatea din 2022, „The Dirty Dozen” este un veritabil grup de operatiuni speciale, format din veterani militari ai altor razboaie, toti fosti membri ai Fortelor Speciale din Statele Unite, Marea Britanie si Norvegia, conform site-ului lui Rip Rawlings, fost locotenent-colonel in armata americana si autorul cartii „Red Metal”, un bestseller.

Rip Rawlings sustine acest grup si chiar le-a cedat contul sau de Twitter, care acum a fost redenumit „The Dirty Dozen”, cu scopul de a-i ajuta sa primeasca donatii pentru cumpararea de arme, munitii si echipament militar.

Pe site-ul acestuia aflam ca grupul de 12 oameni, atasat unei unitati ucrainene de operatiuni speciale, are in componenta lunetisti, comandanti de unitati, militari din trupe de recunoastere, un specialist in rachete si artilerie si un medic militar. De asemenea, unii dintre ei sunt specializati in instructie militara si antreneaza trupe ucrainene care nu au experienta.

„We’re kicking ass”, au transmis membrii grupului despre actiunile lor din Ucraina, ceea ce s-ar traduce prin „Ii rupem”.

Ei posteaza frecvent pe contul lor de Twitter despre succesele lor militare si distrugerile pe care le provoaca trupelor ruse.

„Tocmai am omorat un tanc”, se arata in una dintre filmari cu un tanc rusesc fumegand.

Grupul este sustinut de James Vasquez, un soldat american care a devenit o celebritate dupa ce si-a documentat pe Twitter bataliile din Ucraina. Nu este clar daca acesta lupta constant alaturi de unitate, intrucat membrii acestuia sunt mai discreti decat Vasquez si nu-si arata fetele in poze, dar acesta le promoveaza contul de donatii si ii aprovizioneaza constant cu echipament de razboi.

Citeste si: Cine e Vasquez, americanul care face ravagii printre tancurile rusesti si aduce arme din donatii: „Nu pot doar sa ma uit la TV, merg sa-i ajut pe oamenii astia”

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Rusia a ajuns sa importe benzina din Belarus. Industria petroliera a lui Putin, piatra de temelie a economiei rusesti, este in mare dificultate

Atacurile cu drone ucrainene asupra centrelor petroliere si rafinariilor rusesti pun in pericol industria petroliera…

4 ore ago

Tinerii PSD-isti au stricat un eveniment al liderilor PNL: „Daca esti penal stai departe de mine”

Presedintele CJ Iasi Costel Alexe si primarul Mihai Chirica, dar si europarlamentarii Rares Bogdan si…

34 de minute ago

Rares Bogdan: „Rares Bogdan isi asuma ca alianta PSD-PNL va avea minimum 17 europarlamentari, putem merge spre 19 sau 20”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan sustine ca Alianta PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate…

41 de minute ago

Experti din Bundestag: Introducerea de trupe in Ucraina de catre un stat NATO nu implica intreaga Alianta in razboi

Serviciul de cercetare al Camerei inferioare a parlamentului german, Bundestag, a declarat ca desfasurarea de…

46 de minute ago

Chinezii au construit in desert macheta centrului capitalei Taiwanului, probabil pentru a simula planuri de invazie

Pe un teren de antrenament militar situat in regiunea desertica Mongolia Inferioara, China a construit…

5 ore ago

Mercedes opreste productia modelului Smart: „Nu a adus niciodata profit”. Nici parteriatul nu chinezii nu a mers

Gata, gata, asta este: Dupa mai bine de 25 de ani, Mercedes pune capat productiei…

4 ore ago