Cine e Vasquez, americanul care face ravagii printre tancurile rusesti si aduce arme din donatii: „Nu pot doar sa ma uit la TV, merg sa-i ajut pe oamenii astia”

externe

Conflictul declansat de invazia militara a Rusiei asupra Ucrainei a atras o serie de voluntari straini care lupta pentru a apara statul de la Kiev, iar printre ei sunt si cativa fosti soldati americani.

Unul dintre cei mai cunoscuti este James Vasquez, un fost sergent in armata SUA care a luptat anterior in Irak si Afganistan, conform site-ului de stiri militare Sofrep.

Acesta si-a lasat compania de amenajari, sotia si copilul in America si s-a inrolat la inceputul lunii martie. Datorita experientei sale, el a fost trimis, alaturi de alti americani, in primele randuri ale celei mai dure batalii cu rusii, cea din preajma Kievului.

Vasquez si-a documentat bine luptele pe contul de Twitter pe care si l-a deschis cand a mers sa se inroleze, acolo unde are aproape 270.000 de urmaritori, avand insa grija sa posteze la cateva zile dupa pentru a nu putea fi identificat cu ajutorul geolocatiei.

Alaturi de unitatea sa, el a reusit sa provoace mari pierderi rusilor, intr-o serie de batalii. Unul dintre filmulete il arata dupa o batalie in care el si camarazii sai au reusit sa distruga 7 tancuri si blindate rusesti, pe care le-a filmat arzand.

Soldatul american a devenit atat de suparator pentru rusi incat acestia au lansat zvonul ca acesta ar fi murit in lupta, informatie falsa preluata de mai multe institutii de presa din lumea intreaga. Anterior, propaganda rusa s-a concentrat destul de mult asupra sa pentru ca voiau sa sugereze ca a fost trimis acolo de guvernul american, o teza a aparatului de dezinformare rusesc foarte des folosita.

„Ma duc sa-mi razbun moartea”, a scris in replica americanul, tot pe Twitter.

Citeste si: „Ma duc sa-mi razbun moartea”. Cum se distreaza un american aflat in Ucraina pe seama propagandistilor rusi care ii anunta moartea

Valoarea lui Vasquez pentru armata ucraineana nu e data doar de prestatia sa in lupta, ci si de faptul ca reuseste sa stranga sume mari din donatii cu ajutorul prezentei sale in social media, atat direct cat si prin intermediul unei organizatii cu care coopereaza.

Pe 31 martie anunta ca a reusit sa cumpere din donatii 2 masini militare de teren, echipamente de tintire cu laser, radiouri wireless performante si alte echipamente de razboi.

In alte zile Vasquez a aratat arme, casti, echipament militar si drone cumparate tot din bani trimisi din intreaga lume prin intermediul PayPal.

James Vaquez a intrat in lupta dupa ce a vazut brutalitatea interventiei ruse. „Nu pot doar sa ma uit la TV, merg sa-i ajut pe oamenii astia”, i-a spus Vasquez sotiei sale.

El a scris pe Twitter dupa ce a ajuns in Ucraina: „E ca si cum as fi intr-o calatorie grozava si periculoasa”.

Intr-un alt tweet, Vasquez a spus ca nu a putut dormi in asteptarea luptei cu fortele rusesti.

„Fiecare atrocitate, fiecare crima de razboi, fiecare civil nevinovat care este ucis zi de zi ii face pe toti cei de aici sa fie mai motivati sa lupte”, a spus el.

Comentarii: