Cine este barbatul care l-a palmuit pe presedintele Frantei. Este specialist in „arte martiale istorice europene”

externe

Barbatul care l-a palmuit marti pe presedintele francez Emmanuel Macron este pasionat de istorie medievala si „urmareste” extrema dreapta regalista pe retelele sociale, insa este descris ca fiind apolitic si deloc violent in comuna lui, informeaza miercuri AFP, citata de Agerpres.

Damien T., 28 de ani, arestat in Tain-L’Hermitage, locuieste in Saint-Vallier, la nord de Valence (departamentul Drome, in sud-estul Frantei). Aici el a fondat doua asociatii, de arte martiale istorice europene – practica de lupta „cazuta in uitare” si care numara 1.500 de practicanti in Franta – si de jocuri de platou cu figurine, impreuna cu prietenul sau Arthur C., 28 de ani, arestat la randul sau dupa ce a filmat agresiunea impotriva sefului statului francez.

Intalnit de AFP marti seara in Saint-Vallier, Loic Dauriac, 36 de ani, este un amic al celor doi – cel de-al doilea este nasul fiicei sale. De altfel, el se afla alaturi de ei inainte de vizita lui Macron: toti trei au fost filmati de o echipa a emisiunii Quotidien.

Plecat inainte de incident, acesta sustine ca a fost extrem de uimit de gestul lui Damien T.: „el nu este o persoana violenta”. De altfel, doua comerciante care se invecineaza cu asociatia de jocuri o confirma, vorbind despre un individ fara antecedente.

„Asta nu-i sta deloc in fire”, adauga doi fosti colegi de colegiu si liceu intalniti de reporterul AFP in Saint-Vallier. „Din ce se stie, el nu a exprimat niciodata vreo opinie politica”, au sustinut acestia.

La fel si Arthur C., potrivit unui locuitor care face parte alaturi de el dintr-un consiliu de cartier. „Sincer, a cazut cerul pe mine, nu inteleg, acest baiat a fost probabil atras” (de cineva in aceasta actiune), a spus barbatul. „Sunt impreuna cu el la reuniuni, unde nu vorbim despre politica, nici despre religie: suntem acolo pentru oras, pentru a-i ajuta pe oameni, iar el a fost mereu corect cu noi, a avut pozitii de foarte mult bun simt”, a adaugat acesta.

Pe YouTube, Damien T. este cu toate acestea abonat la mai multe canale ale extremei drepte, precum cel al lui Henry de Lesquen, condamnat in 2018 pentru provocare la ura si contestare a crimei impotriva umanitatii, sau regaliste, precum Cercul Richelieu.

Pagina sa de Facebook arata ca lui ii place pagina grupului Actiunea Franceza Lyon, alaturi de alte pagini ale aceleiasi miscari.

Intrebat despre aceste accesari online, Loic Dauric sustine ca „nu este surprins” de aceasta, pentru ca amicul sau „este curios din fire”. „Insa el nu are acele idei”, „el este impotriva regalistilor, pentru el, acestia au niste idei tampite”, explica Dauric.

Atunci, de ce Damien T. a lansat strigatul lor de razboi, „Montjoie Saint-Denis”, in momentul cand l-a atacat pe presedintele francez? In opinia lui Dauriac, nu trebuie vazut in aceasta o referinta regalista, ci mai degraba o aluzie la filmul „Vizitatorii”: in calitate de „medievalist”, el ar fi putut la fel de bine sa strige o replica din seria televizata Kaamelott.

Potrivit lui, Damien T. traieste din mici comenzi dupa ce a facut, fara a le finaliza, studii de tanatopraxie (tehnica de imbalsamare a decedatilor). Cele doua asociatii ale lui sunt menite sa sustina comuna si istoria ei, „destul de bogata, cu Diane de Poitiers” (care a fost contesa de Saint-Vallier), „sa apere imaginea frumoasa a Frantei”.

Presedintele Emmanuel Macron a fost agresat marti de catre un barbat in timpul vizitei sale la Tain-l’Hermitage, in departamentul Drome, dar garzile de corp au intervenit prompt si doua persoane au fost arestate. Intr-un fragment difuzat pe Twitter, Macron apare apropiindu-se de un grup de persoane stranse in spatele unui gard pentru a saluta oamenii care il asteptau. Cand a intins mana unui barbat din multime, acesta se pare ca l-a apucat de antebrat si l-a lovit peste fata. In inregistrare, chiar inainte de incident, se aude strigatul de razboi regalist „Montjoie Saint Denis!”, precum si „Jos macronismul!”.

Mai mult despre:

Comentarii: