Cine este Dacian Ciolos. Are un CV impresionant!

news

Dacian Ciolos, premierul desemnat al Romaniei, are 46 de ani si ocupa in prezent functia de consilier special al presedintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranta alimentara. Si-a castigat imaginea unui tehnocrat bine vazut de liderii europeni.

Dacian Ciolos este de profesie inginer agronom, in perioada 2010-2014 a fost comisar european pe Agricultura si Dezvoltare Durabila in cadrul cadrul Comisiei lui Jose Manuel Barroso, coordonand reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020. Anul trecut, Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru acest post pentru un social-democrat, Corina Cretu, care a primit aviz favorabil din partea Parlamentului European pentru functia de comisar pentru Politici Regionale.

Totusi, munca lui Ciolos a fost apreciata de decidentii europeni, ceea ce a dus la numirea acestuia, la 1 iulie 2015, in postul de consilier special al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Si-a facut studiile in Occident

Potrivit adevarul.ro, Dacian Ciolos a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, obtinand diploma de inginer horticultor in 1994. Si-a continuat studiile in Franta, unde a facut un master la Ecole Nationale Superieure Agronomique si Universite Montpellier I, pentru ca apoi sa obtina si un doctorat a Institutul National de Cercetari Agronomice din cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier.

Ascensiunea lui Ciolos a fost una treptata, fara a sari etapele si a fi propulsat intr-o functie decizionala de impact, inca de tanar. Din 1995 pana in 1999 s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurala pentru judetul Arges, ulterior fiind avansat pentru perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001 in functia de coordonator al programelor de cooperare franco-romane in dezvoltare agricola si rurala la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola – CICDA in cooperare cu Asociatia Nationala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franta.

Ministru in Guvernul Tariceanu in intervalul 2002-2003 a lucrat la Comisia Europeana, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat in Ministerul Agriculturii, unde a detinut mai multe functii, de la consilier al ministrului pana la cea de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In octombrie 2007, Ciolos l-a inlocuit la carma ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe Decebal Traian Remes, politician acuzat la acea vreme de trafic de influenta in celebrul „dosar Caltabosul”.

ciolos2

Pe fondul acestui scandal, Ciolos a fost numit ministru, functie pe care a pastrat-o pana la formarea primului Guvernul Boc. In ianuarie 2009, acesta a refuzat sa fie cooptat in cadrul guvernului Boc, unde sa detina o functie pe partea de agricultura.

„Nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea”, a spus Ciolos la aceea vreme.

In plus, acesta a subliniat ca vrea sa-si pastreze independenta politica. O luna mai tarziu, Dacian Ciolos a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene.
Aceasta pozitie nu l-a impiedicat ca in iulie 2009 sa devina si seful Comisiei Prezidentiale pentru elaborarea unei strategii in domeniul agriculturii. Guvernul Romaniei condus de Emil Boc, acelasi om pe care il refuzase in urma cu noua luni, l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Ciolos pentru functia de comisar european, sustinandu-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii.

CV Dacian Ciolos

Date personale

Nationalitate: romana
Data si locul nasterii: 27 iulie 1969, Zalau
Stare civila: casatorit

Ocupatia actuala

Consilier special pentru securitate alimentara al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Cariera politica

2010 – 2014: Membru al Comisiei Europene, responsabil pentru agricultura si dezvoltare rurala
iulie 2009 – ianuarie 2010: Sef al Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania
2007 – 2008: Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
2007: Subsecretar de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Cariera profesionala

2005 – 2007: Consilier al Ministrului Agriculturii si purtator de cuvant pentru Romania in cadrul Comitetului special pentru agricultura al Consiliului UE
2002 – 2003: Task Manager SAPARD, Delegatia Comisiei Europene in Romania
1999 – 2001: Coordonator al unor proiecte de cooperare bilaterala privind dezvoltarea agriculturii locale in Romania
1998 -1999: Director de program pentru proiectul de dezvoltare rurala in judetul Arges
Martie-iulie 1997: Stagiar, Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene
1995: Consultant pe probleme de analiza socio-economica pentru proiectul de dezvoltare agricola si rurala in judetul Arges

Alte activitati

Din anul 2000: Membru al „Grupului din Bruges”, grup de reflectie privind agricultura si dezvoltarea rurala in Europa
Din anul 1995: Membru fondator al asociatiei profesionale „Agroecologia”
1995: Reprezentant al studentilor in Senatul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca
2004: Publica lucrarea „Les determinants de l’institutionnalisation des organisations professionnelles agricoles en Roumanie”
2008: Publica lucrarea „A Competitive European Agriculture Designed for the Citizens – Romanian Perspective”

Educatie si formare profesionala

Octombrie 2005: Certificat de participare la cursurile de agricultura si comert organizate de Institutul Bancii Mondiale si de Universitatea Roma III
1997: DEA – Master stiintific – „Economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale”, Ecole Nationale Superieure Agronomique si Universite Montpellier I, Franta
1996: Diploma de studii aprofundate in domeniul agronomiei si mediului, Ecole Nationale Superieure Agronomique, Rennes, Franta
1994: Diploma de inginer horticol, Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca
1987: Diploma de bacalaureat, Liceul agroindustrial, Simleu Silvaniei

Cunostinte lingvistice

Romana: limba materna
Franceza: fluent
Engleza: bine

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: