Cine este Fethullah Gulen, dusmanul de moarte al lui Erdogan. Asemanari uriase cu mormonii

externe

Clericul musulman Fethullah Gulen, care traieste de decenii retras intr-un orasel din Statele Unite ale Americii (SUA), devenit inamicul declarat al lui Recep Tayyip Erdogan, este cel pe care presedintele turc il considera adevaratul responsabil al tentativei de puci care a zguduit Turcia in noaptea de vineri spre sambata, scrie duminica intr-un comentariu AFP, citat de Agerpres.

Abia sosit pe aeroportul din Istanbul, Erdogan l-a acuzat pe imam si miscarea sa ca sunt la originea unei tentative militare de lovitura de stat esuate ce avea drept scop de a-l inlatura de la putere, acuzatii ce au fost insa respinse.

In varsta de 75 de ani, Gulen traieste in Poconos, o regiune muntoasa si impadurita din Pennsylvania, in nord-estul SUA, din 1999. El este insa omul care conduce o puternica miscare in Turcia, ce dispune de o uriasa retea de scoli (in Turcia, dar si peste tot in lume), de organizatii neguvernamentale si de intreprinderi sub denumirea Hizmet (Serviciul, in limba turca) si este foarte influenta in media, politie si magistratura.

Hizmet functioneaza un pic ca mormonii americani: ”Se ajuta intre ei in afaceri, au o mentalitate de misionar si un mare simt al afacerii”, explica in 2014 Sam Brannan, de la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Un alt punct comun cu mormonii si care face din el puterea financiara a Hizmet este ca toti simpatizantii sai trebuie sa ofere timp sau bani organizatiei: de la studenti la mame de familie si pana la oamenii de afaceri bogati.

In timp ce Erdogan relua controlul asupra situatiei sambata dimineata, Gulen condamna, ”in termenii cei mai puternici”, tentativa de puci. Dar presedintele afirmase deja ca lovitura de stat este ”o revolta in care statul paralel are, de asemenea, o parte”, expresie prin care facea referire directa la predicator.

Cand jurnalistii de la New York Times l-au intrebat sambata daca unii dintre simpatizantii sai au participat la tentativa de puci, Gulen a raspuns ca ”nu stie care sunt partizanii sai” si ca ”nu poate sa se exprime in legatura cu vreo implicare a lor”, explicand ca traieste ”departe de Turcia de 30 de ani”. El a avansat chiar posibilitatea ca lovitura de stat sa fi fost orchestrata de catre insusi Erdogan, refuzand totodata ”sa acuze fara probe”. ”Unii lideri organizeaza false atentate sinucigase pentru a-si intari puterea si astfel de oameni au in cap acest tip de scenarii”, a declarat el.

Cei doi oameni au fost insa candva aliati, cand Erdogan a profitat de reteaua lui Gulen pentru a ajunge la putere. Dar Gulen a devenit ”inamicul public numarul unu” al omului foarte al Turciei dupa un scandal de coruptie la sfarsitul lui 2013, care a afectat anturajul presedintelui.

tayyip_erdogan_ve_fethullah_gulen

De atunci, Erdogan il acuza pe imam c-a instaurat ”un stat paralel” destinat sa-l inlature de la putere, ceea ce ”gulenistii” neaga.

Predicatorul s-a instalat in SUA in 1999, inainte de a fi acuzat de tradare in tara sa natala. El duce o viata retrasa, apare rar in public si acorda putine interviuri in presa. Preceptele sale privind un islam deschis catre educatie si stiinte, precum si catre dialogul interreligios i-au atras milioane de adepti, dar si suspiciuni din partea aparatorilor laicitatii Turciei.

Ruptura si reactia lui Erdogan a fost foarte puternica. Presedintele a procedat la epurari in randul a sute de ofiteri, inclusiv generali, a inchis scoli administrate de catre Hizmet si a concediat mii de politisti. Erdogan a reprimat, de asemenea, media pe care le suspecta ca simpatizeaza cu Gulen.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: