Cine este frumoasa doctorita decorata de Iohannis pe 1 Decembrie: „Nu vreau sa par o eroina”. Ea a fost sa ajute in Lombardia, in perioada neagra

news

Presedintele Klaus Iohannis a decorat marti, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, mai multe cadre cadre sanitare, universitati si Institutul National de Sanatate Publica (INSP) pentru efortul depus in contextul masurilor de combatere a pandemiei de COVID-19. Printre acestea s-a aflat si Ema Pascal, o tanara doctorita din Resita.

„Curaj, responsabilitate, altruism sunt valori definitorii ale celor catre care ne indreptam recunostinta astazi, ca reper deosebit de speranta si solidaritate. In mod normal, sala aceasta ar fi fost neincapatoare daca am fi avut posibilitatea sa multumim tuturor celor care au contribuit la limitarea efectelor pandemiei si la salvarea de vieti. Va rog sa acceptati recunoasterea oferita astazi si in numele colegelor si colegilor de breasla. Dumneavoastra, cei din linia intai, luptati neobosit pentru viata, de multe ori cu riscul propriei sigurante. Prin actiunile dumneavoastra, scrieti o istorie discreta, dar de netagaduit, a onoarei si demnitatii, construind o noua realitate bazata pe incredere in unitate si solidaritate. Prin daruirea de sine si prin dovada permanenta de simt al datoriei, onorati vocatia de medic, indiferent cat de periculos este mediul de lucru si cat de dificil este sa fiti in prima linie. Dragostea dumneavoastra pentru viata si semeni ne inspira si ne responsabilizeaza”, a declarat presedintele Iohannis la ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Seful statului a aratat ca modul in care medicii s-au pus in slujba luptei contra pandemiei este impresionant.

Printre medicii decorati se afla si Ema Pascal (37 de ani), medic ATI la Resita. In luna aprilie, Pascal a plecat ca voluntara alaturi de alti medici romani in Lombardia (Italia), care se confrunta atunci cu un val urias de decese provocate de coronavirus. Ea a lucrat acolo intr-un spital din localitatea Lecco.

„Din partea mea, a fost un gest de solidaritate europeana si mi-am adus aminte ca si noi am avut nevoie de celelalte tari din UE. Mi s-a parut de bun simt si a fost un gest umanitar din partea mea si a colegilor mei. Din punctul meu de vedere, este un gest normal. Nu este ceva iesit din comun”, spunea Pascal pentru resita.ro dupa ce a ajuns in Lombardia.

Ea a ramas in Lombardia pentru 14 zile. Doctorita a spus ca nu i-a fost frica: „Nu, pentru ca eu am lucrat si la Resita cu Covid-19, am lucrat si in Timisoara in garzi. Nu mi se pare nimic iesit din comun sau de speriat, noi doar ne facem meseria si atat. Poate ca oamenii vad putin altfel situatia, dar nu vreau sa par eu eroina, pentru ca pur si simplu mi se pare o normalitate”.

„A fost o decizie spontana, am vazut anuntul in care se facea apel la ajutorul nostru si cum Italia este a doua mea tara, de suflet asa ca am ales sa vin aici, fara sa stau pe ganduri, a fost un gest de solidaritate din partea mea, un gest de bun simt si absolut normal de a veni aici ca sa-i ajutam pe cei care sufera de noul coronavirus. Din pacate aici, sunt foarte multe cazuri, iar prezenta noastra era mai mult decat necesara”, a mai spus Pascal pentru Radio Resita.

Ema Pascal si-a ales profesia de medic in cadrul specializarii ATI din dorinta de a ajuta oamenii si face naveta zilnic de la Timisoara.

„Am ales aceasta profesie din dorinta de a ajuta oamenii, chiar daca e greu nu-mi pare rau ca am ales aceasta specialitate pentru ca eu consider ca mi se potriveste. In anul IV am facut practica in sectia de ATI a Spitalului Judetean Timisoara si atunci mi-am dat seama, pentru prima data ca este ceea ce imi doresc sa fac pe viitor. Mentorul meu a fost si este profesorul Dorel Sandesc, am avut foarte multe lucruri de invatat de la el. In urma cu 5 ani, cand am sustinut examenul de rezidentiat am avut posibilitatea sa aleg dintre mai multe spitale. Si am ales Resita pe considerentul ca e mai aproape de casa, eu fiind timisoreanca. Fac naveta in fiecare zi, in Resita am colegi deosebiti”, mai spunea Pascal.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: