news

Cine este Giorgiana Hosu, noua sefa a DIICOT. Un mare infractor a incercat sa o mituiasca cu 500.000 euro

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat, marti, ca o propune pe Giorgiana Hosu pentru numirea in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Conform procedurii, propunerea ministrului va fi inaintata Consiliului Superior al Magistraturii, care va acorda un aviz. Dupa obtinerea acestuia, Predoiu va inainta propunerea presedintelui Klaus Iohannis in vederea numirii noului sef al DIICOT.

Elena Giorgiana Hosu este, in prezent, adjunct al DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activand ca adjunct al Directiei si in perioada 2013-2015, dupa ce, anterior a condus vreme de 5 ani Serviciul de combatere a macrocriminalitatii economico-finanicare al institutiei.

Dupa ce Bica si-a dat demisia in 2015 din functia de procuror-sef al institutiei, Hosu a preluat interimatul.

In ultima perioada, Giorgiana Hosu a fost in atentia reflectoarelor pentru ca s-a ocupat de cazul Caracal. Recent, la interviul pentru ocuparea functiei de sef al DIICOT din fata comisiei din Ministerul Justitiei, Hosu a recunoscut faptul ca in dosarul Caracal institutia a avut deficiente de comunicare.

Procurorul a spus ca isi asuma comunicarea defectuoasa de care a dat dovada institutia in cazul Caracal, insa anchetatorii au lucrat eficient.

„Acest caz a generat o foarte puternica emotie publica si pot sa inteleg ca oamenii au simtit ca sunt insuficient aparati. Pe de alta parte, daca au existat deficiente in comunicarea publica, daca nu am fost suficient de deschisi in comunicarea publica, e un lucru pe care eu trebuie sa mi-l asum. Din perspectiva cealalta, a urmaririi penale, colegii mei au fost extraordinar de eficienti, foarte bine pregatiti, atat procurorii cat si politistii. Au facut un lucru foarte bun si au finalizat dosarul astfel incat probele administrate acolo si readministrate in fata judecatorului sa conduca la condamnarea definitiva”, a declarat Giorgiana Hosu la acel moment, reaminteste Mediafax.

Acesta nu a fost singurul caz de renume al adjunctului DIICOT (in lipsa unui sef, a preluat atributiile Directiei). Hosu s-a ocupat si de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la 8 ani de inchisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie dar si de dosarul Manhattan al lui Omar Hayssam in care a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare.

Printre dosarele instrumentate de ea se numara si cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost cercetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societatii CICO. Dupa ce a incercat sa o mituiasca pe Giorgiana Hosu cu jumatate de milion de euro pentru a renunta la ancheta, Sorin Beraru a fost condamnat la sapte ani de inchisoare.

Potrivit declaratiei sale de avere, aceasta are un credit in valoare de 45.000 lei, scadent la finele lui 2020 si venituri anuale de la PICCJ, DIICOT, in valoare de 10.844 lei, respectiv 98.854 lei.

Sotul lui Hosu, care lucreaza la Centrul pentru despagubiri, are un venit anual de 89.622 lei si o pensie de la MAI in valoare de 124.800 lei pe an.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

41 de minute ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

2 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

11 minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

46 de minute ago

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

56 de minute ago