Cine este Iusein Ibram, deputatul sustinut de PSD care doreste ca procurorii sa fie condusi de un judecator: „Lasati in pace Rusia si Turcia”

politica

Ales din partea Uniunea Democrata Turca din Romania, Ibram (69 de ani) este deputat de Tulcea din 2004, aflat la al cincilea mandat. El a depus un amendament in Comisia speciala privind legile justitiei, amendament sustinut de PSD, potrivit caruia in functia de procuror general al Romaniei pot fi numiti „magistrati” cu 15 ani vechime, adica inclusiv judecatori.

In 2015, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat ca a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre Calin Ion (PSD) si Ibram Iusein (Uniunea Democrata Turca), deputati in Parlamentul Romaniei, ca urmare a angajarii de catre acestia a propriilor rude in cadrul birourilor parlamentare, in timpul legislaturii 2008-2012.

In 1 iulie 2009, Ibram Iusein a incheiat si semnat un contract civil prin care si-a angajat fiul in functia de consilier pe problemele minoritatilor in cadrul propriului birou parlamentar. In baza contractului civil incheiat, fiul sau a obtinut, in perioada angajarii (iulie 2009 – decembrie 2012), venituri salariale in cuantum total de 73.868 lei.

Potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputatilor, el a absolvit o facultate de drept in anul 2000, la varsta de 47 de ani.

Intre 1970 si 2004 a declarat ca activitate profesionala „transporturi”.

Admirator al lui presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Ibram Iusein declara in februarie 2019 in plenul Parlamentului ca „cei care se refera la situatii din tara noastra sa lase in pace tarile celelalte: Rusia, Turcia, Franta; sa ne ocupam de problemele care le avem in tara. Sa nu uitam ca Erdogan a fost votat de 75% din poporul turc. Sa lasam toate atitudinile pentru informatiile noastre, sa le pastram si sa nu le expunem aici”, a spus Iusein Ibram.

Atunci, Stelian Ion, deputat de Constanta i-a replicat: „Dupa vorba si dupa purtare, domnul Ibram pare sa slujeasca intereselor a doua regimuri ticaloase: cel al lui Dragnea si cel al lui Erdogan. In plus, minte cu nerusinare pentru ca Erdogan a fost ales anul trecut cu 52%, nu cu 75% din voturi, opozitia reclamand numeroase fraude electorale”.

Recent, Iusein Ibram a fost autorul unei adrese catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor prin care a sustinut ca a fost o eroare materiala in timpul votului pentru Horatiu Radu, candidat pentru functia de judecator din partea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Astfel, pe 22 februarie 2022, la sesizarea lui Ibram, votul filmat de 13 „pentru” si 5 „impotriva” s-a transformat, dupa renumaratoare, in 8 „impotriva”, 6 voturi „pentru” si 5 „abtineri”. Initial, audierea s-ar fi incheiat cu un aviz favorabil pentru Horatiu Radu, apoi, dupa ce votul s-a inchis, rezultatul a fost pur si simplu modificat in defavoarea lui Radu. Presedinta acestei comisii este Laura Vicol de la PSD.

Am incercat sa discutam cu deputatul Ibram pe marginea amendamentului depus la legile justitiei, insa acesta nu a raspuns la telefon. Sediul declarat al biroului parlamentar este in incinta cladirii Uniunii Democratice Turce din Romania, filiala Tulcea, institutie care nu are nici telefon fix pentru contact.

Seful DNA, Crin Bologa, a declarat joi ca „amendamentul care permite si unui judecator sa fie numit procuror general este dat cu dedicatie”.

„Eu cred ca este un amendament intuitu personae, adica cineva s-a gandit la o anumita persoana, judecator, pe care o considera potrivita sa fie procuror general al Romaniei. Da, este un amendament cu dedicatie. Sper ca va fi inlaturat pentru ca procurorii sunt foarte uniti cand este vorba despre nerespectarea Constitutiei.

In afara de Constitutie, exista si principiul separarii carierelor, introdus la solicitarea judecatorilor, care a inceput sa fie incalcat insa. Judecatorii din sectia pentru judecatori au inceput sa desemneze procurori sa faca anchete, la SIIJ (Sectia speciala), de exemplu , in timp ce procurorii din Sectia pentru procurori a CSM nu mai au nicio atributie in ceea ce priveste cariera judecatorilor.

Deci niciodata un procuror nu va putea fi numit presedinte de tribunal, de judecatorie, de curte de apel, si asa este firesc. La momentul numirii este esential sa provii din categoria profesionala respectiva, pentru ca stii cum functioneaza lucrurile. Ca sa fii procuror general, este necesara si experienta manageriala de parchet.

Am fost surprinsi toti de acolo si suntem in continuare surprinsi si revoltati”, a declarat Bologa pentru hotnews.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: