Cine este jurnalista care l-a scos din minti pe infractorul Valcov: „Nimic din ce au decis astazi nu este pentru popor” – Video

news

Consilierul economic al premierului Dancila, Darius Valcov, a fost bombardat cu o multime de intrebari punctuale si foarte taioase la conferinta de presa in care a anuntat masurile din ordonanta de urgenta privind instituirea de noi taxe si impozite. Jurnalista care l-a enervat pe Valcov cu aceste intrebari este Claudia Pirvoiu, de la hotnews.ro.

„Mi-am dorit foarte mult sa am ocazia de a-i pune intrebari lui Valcov. Aceasta ocazie mi s-a oferit astazi, la Guvern, unde l-am bombardat cu niste intrebari care, in mod evident, l-au enervat. Nu intamplator l-am intrebat cine castiga din plafonarea preturilor la gaze, nu intamplator l-am intrebat de un anumit om de afaceri.

Nimic din ce au decis astazi nu este pentru popor, asa cum sustin el si valetul sau Teodorovici. Sunt masuri pentru distrugerea unor afaceri si inflorirea altora, cu influente estice. Vor fi distruse si falimentate inclusiv companii de stat. Asta ca tot zicea Teodorovici ca este o Ordonanta de Urgenta asteptata de companiile romanesti. Da, o companie romaneasca privata detinuta de acel om de afaceri va castiga. Da, despre Interagro vorbesc. In schimb, vor pierde si falimenta companii de stat mari. Sa vedeti atunci jale si cate locuri de munca se vor pierde. Si credeti ca veti plati gaze si energie electrica mai ieftine? Nu. Veti plati gaze de la Rusi.

Noapte buna, Romania!”, a scris Claudia Pirvoiu pe Facebook.

Vezi intrebarile puse de Claudia Pirvoiu de la minutul 19.20:

Guvernul a adoptat, vineri seara, „taxa pe lacomie”, care presupune taxarea bancilor cu o marja fixa din activele financiare, daca dobanda ROBOR depaseste 2%. Proiectul initial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea sa porneasca de la nivelul ROBOR de 1,5%.

„Introducem un mecanism de protejare a populatiei care vrea sa ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxata orice depasire a acestui nivel. In Romania este cea mai mare diferenta intre dobanda la credite si dobanda la depozite”, a declarat vineri ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, in cadrul unei conferinte comune cu Darius Valcov.

Ordonanta prevede o taxare de 0,1% din activele financiare daca se depaseste cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare daca se depaseste nivelul de referinta cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare daca se depaseste pragul cu 1,51-2 puncte procentuale si la o depasire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.

Propunerea initiala era ca taxa pe active sa fie de 0%, daca nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active daca Robor este intre 1,51% si 1,7%, de 0,4% daca Robor este intre 1,71% si 2,5%, de 0,6% daca Robor este intre 2,51% si 3,0% si de 0,9% daca Robor este intre 3,01% si 3,5%.

De asemenea, Guvernul a introdus plafonarea pretului la gaze si energie la 68 de lei MW/h, iar pentru suplinirea banilor la bugetul de stat se va face prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

„Guvernul Romaniei a decis plafonarea pretului la gaze si energie pentru toti consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali va fi un mix de aplicare a acestui plafon. Bugetul de stat va fi vaduvit de 1,5-2 mld. lei, acesti bani nu se vor mai incasa din dividendele companiilor din energie. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Se propusese initial un procent de 3%”, a spus Darius Valcov in cadrul conferintei de presa.

Totdata, Guvernul a hotarat sa introduca o taxa de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul telecom.

”Totodata pentru cei care activeaza in acest sector s-a stabilit o taxa care se va plati catre ANCOM – de 3%. Aceasta taxa vine si ca urmare a unui comportament analizat si care a fost considerat incorect de catre Guvernul Romaniei al celor care ar fi trebuit sa plateasca taxe pe profit din acest domeniu. Si avem si cateva exemple: cei doi mari jucatori de pe aceasta piata (Orange si Vodafone – n. red.) au platit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie respectiv 9 la mie daca raportam la cifra de afaceri. Un al treilea (RCS&RDS / Digi – n. red.), care nu as vrea sa-i dau numele, dar are si o televiziune in cadrul sau, a platit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adica in traducere libera 0,00005 la suta. Mai exact 1.577 de lei la o cifra de afaceri de 3,3 miliarde de lei”, a atacat Valcov.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: