Cine este Plahotniuc, legaturile cu PSD: „Escroc de talie internationala cu cetatenie a Republicii Moldova, Romaniei si a Rusiei”

politica

Expertul Valeriu Pasa, de la Comunitatea „WatchDog.MD” din Chisinau, explica simplu cine este personajul care a acaparat Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Acesta a beneficiat si de un sprijin consistent din partea Bucurestiului, mai ales in perioada in care puterea era detinuta de PSD.

„Vlad Plahotniuc este un politician, afacerist si escroc de talie internationala cu cetatenie a Republicii Moldova, Romaniei si a Rusiei. A ajuns sa preia intreaga putere prin corupere si santaj. Asa cum in interiorul tarii nu exista nicio instanta care sa nu ii fie subordonata, pana si Curtea Constitutionala, e nevoie de implicarea marilor puteri, care sa ii dea de inteles ca trebuie sa predea puterea, odata ce poporul nu il vrea”, a declarat Pasa intr-un interviu pentru ziare.com.

El a explicat de ce Plahotniuc a fost sprijinit pana acum de Rusia.

„A avut legaturi stranse cu diverse cercuri. Detalii nu stim prea multe, dar inainte de 2009 personaje apropiate lui au spalat prin bancile moldovenesti banii mafiei ruse, inclusive Solntevskie. Banuim ca asta l-a si adus sub monitorizarea Interpol in 2007.

De mai bine de zece ani detine contracte exclusive pentru retransmiterea in Republica Moldova a celui mai mare post TV din Rusia pe teritoriul RM (detinut de statul rus). Punem numai sa ne imaginam cate contacte a mai creat acolo. Dar stim ca deja in 2010 isi permitea de pe pozitia de novice in politica sa il invite pe speakerul Parlamentului rus – Serghei Nariskin la Chisinau. Nariskin – apropiat al lui Putin – venea sa faciliteze alianta PD-ului cu comunistii. Plahotniuc l-a utilizat si l-a trimis acasa cu nimic.

Apoi, in 2010-2014, a urmat marea spalatorie moldoveneasca – 22 miliarde de dolari veniti din Rusia. Totul sub auspiciile Bancii Nationale, a Procuraturii Generale si a Centrului Anticoruptie, controlate de Plahotniuc”, a adaugat expertul moldovean.

Insa in 2016, rusii si-au luat mana de pe Plahotniuc.

„2016. Cu agravare in 2017. Prea multa minciuna o fi fost. La fel ca si cu SUA. Se pare ca Plahotniuc a jurat pe fata credinta americanilor, iar pe la spate le-a zis rusilor sa nu isi faca griji, ca e baiat de-al lor. Doar ca s-a cam developat ca a mintit in ambele directii”, a adaugat Pasa.

El l-a criticat apoi pe Melscanu pentru ca MAE refuza sa recunoasca legitimitatea noului guvern anti-Plahotniuc, condus de Maia Sandu.

„E un ministru nepotrivit, depasit de eveniment, cu consilieri rau intentionati. Dar nu as dori sa plasam greutatea subiectului doar pe domnul Melescanu. Ar fi cazul, daca alte institutii ale statului roman ar fi reactionat mai adecvat”, a subliniat Pasa.

Expertul Armand Gosu confirma ca Romania continua sa il sustina pe Plahotniuc.

„Romania continua sa mizeze pe Plahotniuc. Oligarhul are contacte vechi la Bucuresti, de pe vremea Guvernului Nastase. Cu siguranta, serviciile sunt implicate, dar cred ca si factorul politic, fiind apropiat de PSD, a contat foarte mult in crearea unui tip de monopol al lui Plahotniuc in relatia cu Romania.

E drept, Plahotniuc a si livrat ceea ce doresc politicienii romani. De pilda, a ramas in decembrie 2010 in Alianta pentru Integrare Europeana, desi putea sa mearga alaturi de comunistii lui Voronin.

Plahotniuc e cel care a cumparat de la comunisti trei deputati, printre care Igor Dodon si Zinaida Greceanii, cu care a reusit sa-l aleaga pe presedintele Timofte, punand capat unei lungi perioade de provizorat politic. Asta i-a consolidat profilul lui Plahotniuc de om care rezolva totul, deci Bucurestiul se poate baza pe el.

De cel putin 6 ani, din mandatul lui Corlatean la Externe, politica estica a Romaniei este pe pilot automat, nu s-au produs schimbari, nici macar mici reglaje. Din pacate, pentru Bucuresti, in acesti ani s-au intamplat destule peste Prut, iar abordarile vechi sunt depasite.

Capacitatea de a analiza situatia din Moldova e destul de modesta, aparatul birocratic compiland dosare pentru documentare, incarcate cu tot felul de detalii, fara nicio noima”, acuza Gosu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: