politica

„Cine intelege, castiga”. Caciu a luat 5.000 de euro pentru a promova interesele chinezilor de la Huawei

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu (PSD), a incasat in anul 2020 peste 5.000 de euro pentru a publica articole favorabile companiei chineze Huawei, care incerca sa castige licitatia pentru retelele 5G din Romania.

Articolele in care Caciu, pe atunci analist financiar, pleda cauza Huawei au aparut in plina campanie de lobby a firmei chineze impotriva unui proiect de lege care excludea compania de la licitatia pentru reteaua 5G din Romania, precizeaza G4Media.

Unul dintre articole este marcat cu semnul de publicitate. In declaratia de avere, Caciu scrie ca a incasat 25.000 de lei de la o firma de PR, iar intr-un interviu la B1 TV a spus ca ”nu cred ca am facut advertorial pentru o anumita companie, ci pentru un anumit principiu”.

Caciu a aparat inversunat cauza chinezilor de la Huawei.

”Romania a fost prima tara din lume care, in plin razboi comercial intre SUA si China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al carui scop subliminal ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzati ca ar permite spionajul Chinei asupra informatiilor din retelele IT occidentale, actiune nedovedita insa”.

”Si, dintr-o perspectiva juridica si comerciala, evident ca Huawei poate solicita daune Romaniei la un tribunal international. Raman totusi la opinia ca o astfel de lege nu va exista, iar daca va exista va fi declarata neconstitutionala”.

”Nici un furnizor de tehnologie, mai ales tehnologie 5G, fie acesta Huawei, Nokia sau Eriksson nu va fi indepartat din competitie pe criteriul tarii din care provine capitalul. Nici un furnizor de solutii tehnologice nu va fi exclus in viziune europeana fie acesta rezident al Uniunii sau nu. Uniunea Europeana va ramane deschisa tuturor companiilor care respecta normele si standardele europene. Asa va trebui sa fie si Romania. (..) Cine intelege, castiga, cine nu, nu va face parte din viitor”.

Unul dintre articole a fost publicat sub semnatura lui Caciu la 19 noiembrie 2020 pe site-ul lui Bogdan Chirieac, DC News, fara a fi marcat ca articol publicitar. Cel de-al doilea este un interviu luat lui Caciu (fara sa existe un intervievator propriu-zis). Acesta a aparut in Wall-Street.ro pe 17 septembrie 2020, fiind marcat cu semnul distinctiv de publicitate, si Financial Intelligence, cu marcajul ”Proiect editorial sustinut de Huawei”.

Luni seara, jurnalistul Stelian Negrea l-a intrebat pe ministrul Adrian Caciu intr-o emisiune la B1 TV cum explica aceste articole.

„Colaborarea mea cu schemele de promovare este publica, am declaratia de avere. Nu cred ca am facut advertorial pentru o anumita companie, ci pentru un anumit principiu. Nici anul acesta nu am reusit sa avem licitatie 5G. Nu conteaza cine ar castiga, ci ideea de baza este pierderea de competitivitate”, a spus Adrian Caciu.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa
Tags: adrian caciu

Recent Posts

Cirstoiu sustine ca „te mananca serpii” in Bucuresti din cauza lui Nicusor Dan: „Eu n-am tratat probleme de matematica, nu am facut asta”

Candidatul PSD-PNL la Primaria Capitalei, Catalin Cirstoiu, a sustinut miercuri seara ca in Bucuresti "te…

6 ore ago

Kremlinul a anuntat ca fortele ruse de mentinere a pacii se retrag din Nagorno-Karabah

Fortele ruse de mentinere a pacii se vor retrage din regiunea Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, a…

10 ore ago

Cutremur de 6,4 grade in Japonia

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 grade a lovit, miercuri noapte, vestul Japoniei. Autoritatile nu au…

11 ore ago

Explozie in Craiova, etajul 1 al unui bloc s-a prabusit partial. O persoana a murit si doua au ajuns la spital

O persoana a murit si doua au fost transportate la spital in urma unei explozii…

5 ore ago

Germania a dezmembrat o retea de traficanti de persoane. Aceasta a obtinut in mod ilegal rezidenta pentru aproximativ 350 de cetateni, in mare parte chinezi

Zece persoane, printre care si doi avocati, au fost arestate, miercuri, in Germania, in urma…

12 ore ago

Gafa uriasa a lui Ciolacu in Qatar: „Statul Qatar a predat o frumoasa erectie prin sport” – Video

Premierul Marcel Ciolacu a comis o noua gafa, de data aceasta in timpul unui discurs…

7 ore ago