Cine l-a felicitat pe Putin, o singura tara democratica a tinut sa il laude. Alte tari: „Fratele nostru mai mare, Vladimir Putin, a triumfat”

analize

Vladimir Putin

Premierul Narendra Modi l-a felicitat „calduros” pe presedintele rus Vladimir Putin pentru realegerea sa in functia suprema si a declarat ca asteapta cu nerabdare sa consolideze in continuare legaturile „testate in timp” dintre cele doua tari.

„Felicitari calduroase Excelentei Sale, domnul Vladimir Putin, pentru realegerea sa in functia de presedinte al Federatiei Ruse”, a declarat Modi intr-o postare pe ‘X’.

„Astept cu nerabdare sa lucram impreuna pentru a consolida si mai mult parteneriatul strategic special si privilegiat, testat in timp, dintre India si Rusia in anii urmatori”, a mai spus el.

India este cea mai mare democratie din lume.

Presedintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat imediat pe Putin pentru victoria sa, afirmand ca Beijingul va continua sa promoveze parteneriatul „fara limite” pe care l-a creat cu Moscova chiar inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina.

Intrebarile legate de procesul democratic lipsesc cu desavarsire din relatarile in mass-media de stat chineza, in care victoria lui Putin este caracterizata ca aducand „certitudine intr-o lume aflata in turbulente”.

In fata unor relatii tot mai tensionate cu SUA, China a cautat sa isi extinda influenta pe plan international. Animat de convingerea ca era hegemoniei americane a luat sfarsit, Beijingul a incercat sa isi asigure propria sfera de influenta care sa contrasteze cu cea a Occidentului, iar Rusia lui Putin s-a dovedit a fi un partener voluntar in acest efort.

Dupa declararea victoriei, luni, Putin a declarat ca „Taiwanul este o parte inerenta a Republicii Populare Chineze”. Putin a acuzat, de asemenea, alte tari ca au creat „provocari” in jurul Taiwanului si a declarat ca acestea – si sanctiunile lor impotriva Chinei – sunt „sortite esecului”.

China si Rusia sunt, de asemenea, membre ale grupului de economii emergente Brics, care urmareste sa conteste dominatia SUA asupra economiei globale prin unirea economiilor emergente, inclusiv Brazilia, Africa de Sud si India.

Victoria lui Putin a fost sarbatorita si de liderii din America Latina, care au fost in mod istoric in dezacord cu SUA.

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a reactionat la rezultatele votului de duminica prin urmatoarele declaratii: „Fratele nostru mai mare, Vladimir Putin, a triumfat, ceea ce este de bun augur pentru lume”.

Presedintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, a calificat rezultatul drept „un indiciu credibil ca populatia rusa sprijina gestionarea tarii [de catre Putin]”.

Victoria lui Putin a fost, de asemenea, primita cu caldura in mai multe tari din vestul si centrul Africii, care sunt conduse de junte dupa o serie de lovituri de stat din 2020 – inclusiv Mali si Niger, anunta The Guardian.

Rusia a incercat sa curteze multe dintre aceste tari din regiunea Sahel dupa ce au rupt legaturile cu aliatii lor traditionali francezi si americani in urma revoltelor militare.

In Burkina Faso, un cotidian a rezumat luni intr-un editorial dinamica globala in schimbare, scriind ca in Africa, alegerile „ar putea parea un non-eveniment”, dar ca acestea capata o semnificatie speciala deoarece „Putin intruchipeaza noul echilibru geopolitic al puterii pe continent, cu o prezenta si o influenta [ruseasca] in crestere”.

Alegerile din Rusia au fost considerate drept trucate de democratiile din Occident.

„Daca vorbim despre ilegitimitatea alegerilor din tara noastra, atunci ar trebui probabil sa vorbim despre ilegitimitatea acelor 87% din voturile populatiei… care au fost exprimate pentru presedintele Putin. Acest lucru este absurd”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in cadrul unui briefing de presa la Moscova.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: