Cine l-a turnat islamistilor pe profesorul francez: „Acest bandit nu trebuie sa ii mai educe pe copiii nostri”

externe

Alte cinci noi persoane au fost arestate in noaptea de vineri spre sambata dupa decapitarea unui profesor de istorie in apropierea unui colegiu dintr-o suburbie vestica a Parisului, ridicand la noua numarul persoanelor retinute in acest dosar, informeaza AFP, citand o sursa judiciara. Numele profesorului este Samuel Paty, el avea 47 de ani

Printre cele cinci persoane figureaza doi parinti musulmani ai unui elev de la colegiul din Conflans-Sainte-Honorine, unde lucra victima. Aceste persoane avusesera un diferend cu profesorul in legatura cu caricaturile profetului Mahomed pe care acesta le aratase in clasa.

Cei doi parinti au realizat un videoclip in care l-au catalogat drept „bandit” pe profesor. Videoclipul a fost apoi distribuit pe retelele de socializare de catre moschee.

Profesorul ii invitase pe elevii care sunt musulamni sa iasa din clasa pentru ca urma sa prezinte caricaturile cu Mohamed din Charlie Hebdo in cadrul unei lectii despre libertatea de expresie. Un copil a ramas din greseala in clasa si apoi le-a spus parintilor musulmani ce a vazut. Acestia au facut apoi plangere impotriva profesorului la conducerea scolii.

Brahim Chnina, unul dintre parintii musulmani, a postat un clip pe Twitter in care l-a catalogat drept „bandit” pe profesorul de istorie: „Ce mesaj a dorit sa le transmita copiilor? De ce un profesor de istorie s-a comportata astfel in fata unui copil de 13 ani? Acest bandit nu ar trebui sa mai ramana in sistemul educational ca sa ii educe pe copiii nostri. Ar trebui sa se educe pe sine”.

Trei persoane din anturajul nefamilial al asasinului au fost de asemenea retinute.

Alte patru persoane, intre care un minor, care fac parte din anturajul familiei suspectului, fusesera arestate anterior la Evreux (nord-vest).

Identitatea atacatorului, asupra caruia s-a gasit un act de identitate, a fost confirmata de anchetatori, potrivit sursei judiciare. Acesta ar fi un cecen rus de 18 ani, nascut la Moscova.

El era cunoscut pentru antecedente de drept comun, dar dispunea de un cazier curat si nu era cunoscut ca extremist.

Mai mult despre:

Comentarii: