Cine sunt cei 3 judecatori care i-au dat cu executare lui Mazare: „Tot respectul meu, jos palaria. Au transmis mesajul clar, apasat ca in Romania se mai poate face justitie”

news

Fostul primar PSD al Constantei, Radu Mazare a fost condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare. Sentinta a fost data joi noapte de catre judecatorii Ionut Matei, Ioana Bogdan si Ioana Alina Ilie.

„Tot respectul meu pentru judecatorii Ionut Matei, Ioana Bogdan si Ioana Alina Ilie, completul care i-a condamnat pe Mazare & co. Magistrati adevarati, imposibil de intimidat care au transmis mesajul clar, apasat ca in Romania se mai poate face justitie. Daca vrei sa faci si daca iti respecti conditia de judecator. Nu a fost o sentinta data la repezeala, ci dupa vreo 2 amanari si deliberare pana la miezul noptii in ultima zi. Este prima pronuntata dupa atacul dement dezlantuit impotriva justitiei. Jos palaria, Ionut Matei, Ioana Bogdan si Ioana Alina Ilie!”, a scris jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Facebook.

Jurnalistul Alex Costache (TVR), specializat pe justitie, vine si el cu mai multe observatii interesante.

„Cateva observatii despre condamnarea lui Mazare la 9 ani de detentie efectiva in dosarul plajelor retrocedate:

1. Imi amintesc de o discutie cu un fost sef din DNA de prin 2008. Mazare era anchetat de 3 ani si inca nu fusese trimis in judecata, abia la sfarsitul anului, dosarul a plecat la instanta. Am intrebat de ce dureaza atat ancheta si mi s-a raspuns ca ceea ce a facut Mazare acolo era aproape de arta, de perfectiune (a infractionalitatii desigur).

2. Ce ar trebui sa se intample acum cu judecatoarea de la CAB, Corina Gheorghisan Daescu (sotia unui colonel SRI, apropo), cea care, desi i-a gasit vinovati pe inculpati de o frauda de peste 100 de milioane de euro, le-a dat – din mila, nu?! – cu suspendare? A gresit, potrivit sentintei definitive a Inaltei Curti. Daca a gresit, ar tb sa o ia Sectia pentru magistrati, nu? Dupa logica astora.

3. Apropo de legile din Romania. Sa nu uitam de institutia contopirii. La noi nu e ca la americani, adica cumul aritmetic. Asa se explica pedepsele de peste 100 de ani de puscarie, la ei. La noi – vai – se contopesc si le dam drumul chiar daca nu au platit prejudiciile, ba mai le dam si bani de buzunar pt ca au stat in conditii “improprii”. Prin urmare, daca Borcea se intoarce in penitenciar, o face pentru scurt timp intrucat va cere imediat contopirea pedepselor si va iesi cat de curand.

4. Sa nu uitam ca in acest caz a fost condamnat – doar cu suspendare pt ca cele mai multe fapte s-au prescris – si notarul Jean Andrei, fostul sot al judecatoarei Laura Andrei, ex presedinte a Tribunalului Bucuresti, acum la CAB si prietena cu Lia Savonea, sefa CSM. Jean Andrei a fost si notarul lui Dan Voiculescu atunci cand a pus mana prin frauda pe Institutul de cercetari alimentare. Dosarul a fost tergiversat vreme de 9 ani la Curtea de apel a lui Savonea si Laura Andrei, poate tocmai ca sa scape Jean asta.

5. Dosarul a fost instrumentat f bine dupa cum se vede de procurorul Gheorghe Onea de la Sectia a 2-a a DNA, pensionat inca din 2010. Bravo lui!

Sentinta definitiva de la Inalta Curte a fost data de un complet de 3 judecatori format din Ionut Matei, Ioana Bogdan si Ioana Alina Ilie”, a scris Costache pe Facebook.

Mazare, condamnat la inchisoare cu executare

Fostul primar al Constantei Radu Mazare a fost condamnat de ICCJ la noua ani de inchisoare, iar Cristian Borcea si Nicusor Constantinescu la cinci ani de inchisoare in dosarul retrocedarii plajelor, decizia fiind definitiva.

Instanta Suprema l-a condamnat joi noapte, pe Radu Mazare la 9 ani de inchisoare cu executare in dosarul privind retrocedarea plajelor, anunta news.ro. In acelasi dosar, Cristian Borcea si Nicusor Constantinescu au primit 5 ani de inchisoare. Este vorba de o decizie definitiva, astfel ca Borcea se va intoarce in spatele gratiilor, de unde iesise in iulie 2018.

Cristian Borcea a fost eliberat conditionat in 2 iulie 2018, el fiind la acel moment condamnat definitiv, din 2014, de Curtea de Apel Bucuresti, la sase ani si patru luni de inchisoare cu executare in dosarul “Transferurilor de jucatori”.

Pronuntarea in acest dosar a fost amanata pana acum de patru ori.

Mazare a primit in prima instanta o condamnare de patru ani de inchisoare cu suspendare. In acelasi dosar au mai fost judecati pe langa fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu si Cristian Borcea, si Dragos Savulescu, fost actionar al echipei de fotbal Dinamo Bucuresti si fosti angajati ai Primariei Constanta.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in luna iulie 2017, condamnarea fostului primar al Constantei, Radu Mazare, la patru ani de inchisoare cu suspendare, iar fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. In acest dosar, omul de afaceri Cristian Borcea, fost actionar al clubului Dinamo, a fost achitat initial.

De altfel, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis achitarea in cazul a 26 de inculpati in acest dosar.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti nu au dispus despagubiri civile in acest caz, desi prejudiciul era de 114 milioane de euro, potrivit DNA.

Fostul primar Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA in 28 octombrie 2008, alaturi de 36 de persoane, intre care fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici, in dosarul privind atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza.

Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta.

Comentarii: