Cine sunt cei patru procurori care s-au inscris pentru sefia DNA. Unul dintre ei este pe gustul PSD, l-a scapat pe fostul premier de un dosar

politica

Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) se incheie luni la 17.30, iar pana la aceasta ora pentru ocuparea acestei functii s-au inscris patru candidati – Florentina Mirica, sefa Serviciului combatere a coruptiei in justitie din DNA, care a instrumentat unul dintre dosarele fostului vicepremier Gabriel Oprea, procurorul sef adjunct al DNA Marius Iacob, Elena Grecu, sef al Sectiei judiciare penale a DNA, si procurorul Cristian Lazar, adjunctul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General.

Florentina Mirica a instrumentat dosarul Limuzina, in care a fost trimis in judecata Gabriel Oprea

Florentina Mirica, sefa Serviciului combatere a coruptiei in justitie din Directia Nationala Anticoruptie (DNA), este primul procuror care si-a depus candidatura la conducerea DNA, luni dimineata.

Mirica instrumenteaza dosarul CNAS, in care sunt vizati 90 de functionari ai Casei de Asigurari de Sanatate, oameni de afaceri si firme din domeniul ingrijirii la domiciliu. De asemenea, a instrumentat dosarul in care au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea si mai multi ofiteri superiori din Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI).

In 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de DNA in dosarul masinii de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosite de Oprea. In acelasi dosar sunt judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul in dosar fiind de 410.000 de lei.

Totodata, Mirica a instrumentat mai multe dosare mediatizate, intre care cel al judecatorului Stan Mustata sau al omului de afaceri Dinel Staicu.

In plus, Florentina Mirica s-a numarat printre sutele de procurori care in urma cu doua luni au semnat o scrisoare deschisa prin care cereau respectarea independentei justitiei.

In 2014, Florentina Mirica a fost numita de Laura Codruta Kovesi la conducerea Serviciului combatere a coruptiei in justitie din DNA.

Procurorul Marius Iacob, adjunct al Laurei Codruta Kovesi atat la DNA, cat si la Parchetul General

Cel de-al doilea procuror care si-a depus luni candidatura pentru conducerea DNA este procurorul sef adjunct al DNA Marius Iacob.

„Mi-am despus candidatura si nu fac alte comentarii”, a declarat Marius Iacob la iesirea din Ministerul Justitiei.

Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruta Kovesi atat la DNA, cat si la Parchetul General, este vizat de doua actiuni disciplinare declansate de Inspectia Judiciara.

Intr-unul dintre dosare, Iacob este acuzat de Inspectia Judiciara ca a incalcat mai multe dispozitii, delegand un procuror sef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, sa reprezinte DNA in procesul civil avand ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendata din DNA. El ar urma sa fie audiat in Sectia pentru procurori in materie disciplinara in 5 septembrie.

In cel de-al doilea dosar, Marius Iacob este cercetat disciplinar de Inspectia Judiciara alaturi de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, pentru „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa”, constand in aceea ca a efectuat acte de urmarire penala fara a formula declaratie de abtinere, desi se afla, in mod vadit, in situatia de incompatibilitate prevazuta de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 si art. 66 Cod procedura penala”.

Marius Iacob este procuror sef adjunct al DNA din iunie 2013.

Anterior , Iacob a condus Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar in perioada iunie 2011 – octombrie 2012 a fost prim-adjunct al procurorului general al Romaniei.

In perioada 1994 – 1997, Iacob a fost procuror criminalist la Parchetul Judecatoriei Sector 6, apoi a lucrat la Parchetul Tribunalului Bucuresti pana in 2003, cand a fost numit prim-procuror adjunct, functie pe care a ocupat-o pana in 2006, cu o intrerupere in perioada 30 mai 2005 – 20 februarie 2006, cand a fost director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Marius Iacob a instrumentat dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti, a coordonat ancheta DNA in cazul Colectiv, dar si dosarul avocatei Elodia Ghinescu.

Si adjunctul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazar, si-a depus, luni, candidatura pentru a ocupa functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

El ocupa, din noiembrie 2015, postul de adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Lazar a anchetat dosarul ”Inchisoarilor CIA pe teritoriul Romaniei”. De asemenea, a instrumentat dosarul de plagiat al lui Victor Ponta si a dispus neinceperea urmaririi penale, aminteste news.ro.

Procurorul DNA Elena Grecu, fost sef al Parchetului Curtii de Apel Constanta

Tot luni si-a depus candidatura pentru postul de procuror-sef al DNA procurorul Elena Grecu.

Ea conduce Sectia judiciara penala a DNA, unde lucreaza din iunie 2016.

Pana in urma cu doi ani, Elena Grecu a condus Parchetul Curtii de Apel Constanta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: