externe

Cine sunt militiile rusesti pro-ucrainene care fac raiduri in regiunea rusa Belgorod. Scopul lor, dezvaluit de o sursa oficiala de la Kiev

Militiile ruse care lupta de partea Ucrainei au legaturi cu serviciile ucrainene de informatii militare si, in unele cazuri, cu extrema dreapta, scrie The Economist.

In dupa-amiaza zilei de 22 mai, au aparut imagini cu doi luptatori pro-ucraineni, in timpul unui raid transfrontalier efectuat in Rusia. „Cheia spre granita a fost rupta in jumatate”, spune unul, citand din „Totul merge conform planului”, un imn cult al Apararii Civile, o trupa rock ruseasca. Dar atacul la care au participat cei doi barbati a aratat ca, in cazul Rusiei, lucrurile nu prea au mers conform planului. Acesta a inclus: o trecere din Ucraina in regiunea rusa de granita, Belgorod, cu tancuri si vehicule de lupta ale infanteriei; moartea a cel putin unui politist de frontiera; cladiri agricole incendiate; un elicopter doborat; blocaje in trafic ale localnicilor care fugeau; plus evacuarea raportata a unei instalatii de depozitare a armelor nucleare la cativa kilometri pe teritoriul Rusiei. Cine a fost responsabil pentru incursiune?

Doua militii care i se opun lui Vladimir Putin – Corpul Voluntarilor Rusi si Legiunea Rusia Libera – au sustinut ca au „eliberat” mai multe sate de granita. Gruparile par sa-si aiba baza in Ucraina, de unde isi lanseaza atacurile. Rusia spune ca militiile reprezinta o fatada pentru armata ucraineana, Ucraina insista ca sunt dizidenti rusi. Realitatea este undeva la mijloc. Ambele militii recruteaza, intr-adevar, cetateni rusi nemultumiti. Ambele isi coordoneaza, de asemenea, activitatile cu GRU, agentia de informatii militare a Ucrainei. Cu toate acestea, gruparile nu au nicio legatura oficiala cu guvernul ucrainean. Acest lucru le permite oficialilor ucraineni sa se distanteze de operatiunile militiilor, oricat de neplauzibil ar parea.

In timp ce apareau stiri din Belgorod, purtatorul de cuvant al presedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat ca guvernul sau este spectator. Orice tanc folosit in atac ar fi putut pur si simplu sa fie cumparat de la un magazin militar, a glumit el, imitand naratiunile false folosite de Rusia atunci cand echipamentul sau a aparut pentru prima data in estul Ucrainei, in 2014. Andrei Cernak, purtator de cuvant al GRU, a spus ca luptele din interiorul Rusiei fac parte dintr-o „rascoala nationala” a rusilor. Soldatii „au luat armele… pentru a-si apara libertatea si independenta”, a sustinut el. Cernak nu a spus nimic despre locul din care ar fi putut proveni armele.

Kremlinul a incercat sa minimizeze stanjenitoarea bresa de securitate. Oficialii rusi au descris-o ca pe o incercare a Ucrainei de a „abate atentia” de la ceea ce ei pretindeau ca a fost capturarea orasului indelung disputat, Bahmut, pe 20 mai (Ucraina spune ca inca mai detine cladiri si transee pe marginea de sud-vest a Bahmut). Pe 23 mai, ministerul rus al apararii a sustinut ca i-a ucis sau i-a expulzat din Belgorod pe toti luptatorii militiei, desi nu a furnizat nicio dovada.

O sursa ucraineana de informatii de nivel inalt ofera o evaluare mai realista. Doua idei au stat la baza operatiunii din Belgorod, spune el. Prima a fost sa submineze autoritatea interna a lui Putin: daca un om puternic nu poate garanta securitatea, atunci ce rost mai are el? A doua a fost atragerea rezervelor militare rusesti departe de sectiunile critice ale frontului, in perioada premergatoare unei contraofensive ucrainene planificate de mult timp. Este prea devreme pentru a spune daca operatiunea a avut succes, adauga sursa.

Aceasta nu este prima incursiune pe teritoriul Rusiei a militiilor sustinute de Ucraina. Legiunea Rusia Libera si Corpul Voluntarilor Rusi au fost formate anul trecut, in circumstante opace, dar au devenit proeminente in martie, cand au condus o incursiune din Ucraina in Briansk, o alta regiune de granita. Rusia a sustinut ca doi civili au fost ucisi in acel atac, dar nu a oferit nicio dovada.

Cele doua militii difera ca organizare si ideologie. Legiunea Rusia Libera este mai haotica si mai aproape de GUR; Corpul Voluntarilor Rusi este mai disciplinat, dar are tendinte de extrema dreapta. Michael Colborne, un expert in extrema dreapta ucraineana, a identificat membri ai Corpului Voluntarilor Rusi cu o istorie in miscarea neo-nazista a Rusiei. Cernak a spus ca pericolul „existential” cu care se confrunta Ucraina inseamna ca serviciile de informatii militare nu pot fi prea pretentioase in privinta celor cu care colaboreaza. Supravietuirea este singurul obiectiv al Ucrainei, a spus el. „Suntem pregatiti sa lucram cu toata lumea”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

6 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

6 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

6 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

6 ore ago

Opt tari europene cer repatrierea refugiatilor sirieni

Cel putin opt state membre ale Uniunii Europene doresc sa fie create zone de securitate…

6 ore ago