externe

Cine sunt „partizanii” din Rusia care lupta contra lui Putin: „Sunt 30 de celule in intreaga Rusie. Am lansat recent zece atacuri” – Video

Un film documentar postat saptamana trecuta pe YouTube dezvaluie culisele unor actiuni de guerrilla care au avut loc in interiorul Rusiei impotriva Kremlinului.

Jurnalistul independent Jake Hanrahan a intervievat doi membri ai grupului „anarho-comunist” cunoscut sub numele de BOAK, o organizatie radicala de stanga ale carei obiective erau vagi si nerealiste inainte de invazie.

Incendiile care au izbucnit in Rusia in ultimele luni au fost puse pe seama sabotorilor ucraineni si chiar a agentilor de informatii occidentali, potrivit Radio Europa Libera.

Dar Hanrahan sugereaza ca acum are loc o „rezistenta activa pe scara larga in interiorul Rusiei”.

In filmul sau, membrii BOAK ii spun: „Atacurile partizanilor au avut loc de la Kaliningrad, in vestul Rusiei, pana la Vladivostok, care se afla in estul indepartat al Rusiei. Peste tot in Rusia. Aproape in toate orasele mari si in cele mici”.

Grupul  isi ia informatiile de pe internet, efectueaza misiuni de „recunoastere” a tintelor si apoi foloseste bombe artizanale. „Am lansat recent zece atacuri”, spune unul dintre partizani.

BOAK sustine ca sunt aproximativ 30 de celule in intreaga Rusie care actioneaza coordonat in scopul de a submina Kremlinul.

In mod clar, pedeapsa daca ar fi prinsi ar fi severa, dar partizanii spun ca „daca nu ne vom asuma aceste riscuri, nu vom avea deloc un viitor”.

Intrebati de Hanrahan daca sunt speriati, ei spun „desigur, nu suntem prosti… dar este mult mai infricosator sa traiesti stiind ca ai avut sansa de a schimba ceva si nu ai facut-o”.

Inainte de a face filmul, Hanrahan a vrut sa fie absolut sigur ca sunt cine pretind a fi. El le-a cerut sa arate imagini ale unor atacuri ale lor care nu aparusera nicaieri pe internet.

„Au trimis mai mult decat suficient”, spune Hanrahan, citat de Sky News.

O alta intrebare pusa celor doi este ce parere au despre afirmatiile potrivit carora sunt finantati de CIA. Au izbucnit in ras. „Cred ca daca am fi CIA am actiona mai eficient… Dar noi actionam cu resursele pe care le avem. Incercam sa le marim, dar este nevoie de timp.”

Scopul final, spun ei, este un „razboi partizan complet”.

„Nu este tara [lui Putin], este tara noastra”, adauga ei: „Daca nu acum, atunci cand?”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

5 minute ago

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

17 minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

20 de minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

34 de minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

35 de minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

41 de minute ago