Cine sunt primarii care au atras companii de top in orasele din Romania (P)

politica

Allen Coliban

Timisoara si Brasov, doua orase conduse de primari USR, au atras in ultimii ani companii de top care au investit sute de milioane de lei in aceste orase si au creat mii de locuri de munca.

Nu mai putin de sapte mari companii au decis sa investeasca in Timisoara de la preluarea mandatului de catre Dominic Fritz. Acestea au investit peste 350 de milioane de euro in noi afaceri si extinderi ale unor hub-uri care existau deja in oras si au creat peste 3.000 de locuri de munca pentru timisoreni.

Si Brasovul a atras o investitie de amploare – 40 de milioane de euro, cea mai mare din ultimii 7 ani, pentru construirea unei fabrici de componente electronice, care va crea 600 de locuri de munca noi.

Transparenta administrativa, lipsa coruptiei, faptul ca nu se mai dau plicuri pentru emiterea autorizatiilor necesare, deschiderea fata de mediul de business sunt principalele motive pentru care marile companii aleg sa investeasca in orasele administrate de primarii USR.

Timisoara – investitii record atrase de primarul USR Dominic Fritz

Timisoara a devenit, in mandatul primarului Dominic Fritz, un magnet pentru mari investitii in tehnologii verzi si inovatoare, care au adus mii de locuri de munca si o viata mai buna pentru timisoreni.

  • Porsche Engineering a ales Timisoara pentru deschiderea unui centru de cercetare si dezvoltare, cu 200 de specialisti angajati, pentru dezvoltarea de softuri si testari pentru diverse proiecte din domeniul automotive.
  • Compania Draxlmaier a investit 200 de milioane de euro intr-o fabrica cu peste 1.000 de locuri de munca, in care se vor produce baterii pentru automobile electrice.
  • IKEA a inaugurat la Timisoara primul sau magazin din afara Bucurestiului, printr-o investitie de peste 60 de milioane de euro.
  • Corratec, unul dintre cei mai mari producatori de biciclete din Germania, a ales de asemenea Timisoara pentru o noua fabrica cu 300 de noi locuri de munca.
    30 de milioane de euro a investit si Sport Mechanical Workshop in cea mai mare fabrica de biciclete din Europa de Est, cu peste 750 de angajati.
  • Producatorul german de echipamente auto ZF Friedrichshafen, prezent deja la Timisoara cu 150 de ingineri, a decis sa-si extinda hub-ul din oras si sa faca noi angajari masive. Compania creeaza aici un centru de cercetare si dezvoltare in mobilitate electrica, cu solutii software si hardware pentru vehicule actionate electric.
  • Compania Linde Global Services a decis, de asemenea, sa isi mute toate serviciile interne in Timisoara.

Investitie de 40 de milioane de euro la Brasov, cea mai mare din ultimii 7 ani

Si Brasovul administrat de primarul USR Allen Coliban a atras mari investitori.

Compania germana Diehl Controls a inceput sa construiasca aici o fabrica de componente electronice, printr-o investitie de 40 de milioane de euro, care va aduce 600 de locuri de munca noi. Investitia presupune, de asemenea, o ramura dedicata cercetarii si dezvoltarii – intre 100 si 150 de locuri de munca dintre cele 600 create vor fi in cercetare-dezvoltare.

Diehl Controls contribuie si la dezvoltarea invatamantul dual in Brasov, printr-un parteneriat semnat cu primaria condusa de Allen Coliban. Un campus de invatamant dual va fi infiintat la Brasov, pentru care a fost obtinuta deja o finantare de 104 milioane de lei din PNRR.

Pana la sfarsitul anului 2027, Diehl Controls va produce la Brasov 12 milioane de sisteme electronice anual, inclusiv pentru pompe de caldura, precum si sisteme electronice standardizate IATF (International Automotive Task Force) pentru industria auto.

O alta investitie importanta de la Brasov, construirea unei baze sportive cu patinoar, sala de judo si sala de scrima de catre Fundatia Tiriac, a fost ratata din cauza votului PSD-PNL.

Fundatia ar fi urmat sa cumpere terenul, sa construiasca baza sportiva si apoi sa o ofere gratuit Primariei, cu singura conditie ca tinerii si copiii Brasovului sa aiba acces gratuit la aceste facilitati.

Fundatia Tiriac si-a retras finantarea pentru construirea bazei sportive dupa ce consilierii PSD si PNL nu au votat aprobarea contractului de comodat prin care fundatia se angaja sa cedeze catre Primarie, pentru 49 de ani, patinoarul pe care il construia gratuit, iar administratia se angaja sa asigure infrastructura rutiera de acces, precum si administrarea patinoarului.

Generatii intregi de copii din Brasov au pierdut astfel sansa de a beneficia de aceasta baza sportiva, din cauza votului PSD-PNL.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: