Cine va fi noul comisar european. Iohannis s-a angajat raspicat sa blocheze numirea lui Dan Nica, propus de un guvern demis

politica

Europarlamentarii liberali, Siegfried Muresan si Adina Valean, ar putea fi luati in calcul pentru pozitia de comisar european din partea Romaniei, au declarat surse din conducerea partidului, pentru Mediafax. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, intr-o discutie informala cu jurnalistii, ca se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Deocamdata nu este nicio decizie luata in interiorul partidului in acest sens, avand in vedere ca deocamdata nu a fost investit noul Guvern, dupa retragerea increderii Cabinetului Dancila, prin adoptarea motiunii de cenzura, joi, in Parlament.

„Se vorbeste in PNL, pentru ca ei sunt niste oameni foarte apreciati la Bruxelles, persoane cu care nu ar fi nicio problema intr-o posibila candidatura. Siegfried Muresan este vicepresedintele PPE. Adina Valean e presedinta Comisiei pentru industrie, cu experienta bogata in Parlamentului European, in institutiile europene. Sigur ca ar putea fi potentiali candidati”, au explicat sursele mentionate. Adina Valean este sotia fostului presedinte al PNL, Crin Antonescu, iar ascensiunea ei la nivel comunitar a fost accentuata dupa ce sotul ei a preluat conducerea liberalilor.

Inceperea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amanata pana la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de Romania, Ungaria si Franta, a declarat sambata David Sassoli, presedintele Parlamentului European.

Procedurile desemnarii comisarilor europeni de catre Romania, Ungaria si Franta sunt inca deschise, a anuntat joi seara Ursula von der Leyen, presedintele-ales al Comisiei Europene.

Surse europene au precizat ca reprezentantii Comisiei Europene vor continua contactele cu autoritatile romane, la fel cum vor continua si cele cu Ungaria si Franta privind nominalizarea pentru functia de comisar european, avand in vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competentele necesare, aspectele ce tin de integritate si inclusiv paritatea femei si barbati in noua Comisie.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, intr-o discutie informala cu jurnalistii, ca se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Anterior motiunii de cenzura adoptate de Legislativ, Viorica Dancila a anuntat ca propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezerva este Gabriela Ciot, dupa ce Rovana Plumb a fost respinsa pentru functia de comisar european pentru Transporturi.

Dan Nica ar fi fost respins de Ursula von der Leyen, presedintele desemnat al Comisiei Europene, pentru postul de comisar european, dupa ce Rovana Plumb a fost si ea refuzata anterior. Romania va trebui sa trimita noi propuneri.

Mai mult despre: ,

Comentarii: