Cine va raspunde in cazul unei tragedii? Imbunatatirea sigurantei la incendiu, amanata iar de Guvernul PSD

analize

Ministerul Dezvoltarii Regionale nu se grabeste cu schimbarea legislatiei care ar creste siguranta la incendiu a cladirilor. Astfel, institutia condusa de Paul Stanescu a renuntat la normativul tehnic P118 – Partea 1, privind siguranta la incendiu a cladirilor, pus in dezbatere in 2016 dupa incendiul din clubul Colectiv si care avea mai multe prevederi care ar fi crescut protectia cetatenilor fata de focurile din cladiri.

Intr-un raspuns pentru aktual24.ro, MDRAP nu isi asuma niciun termen pentru inlocuirea vechii reglementari.

P118 – Partea 1 privind siguranta la incendiu a cladirilor, va “implini” in curand 20 de ani, fiind adoptata in 1999 si nemaifiind adecvata in totalitate schimbarilor tehnologice si de alta natura care s-au produs in aceasta perioada in sectorul constructiilor.

Raspunsul oficial al Ministerului Dezvoltarii Regionale: “Proiectul de reglementare tehnica Normativ privind securitatea de incendiu a constructiilor, indicativ P 118/1, care continea problematica aferenta partii I – constructii/cladiri si partii a III-a – instalatii de desfumare nu va fi adoptat in forma in care acesta s-a aflat in dezbatere publica in anul 2016.

Conducerea MDRAPFE a decis demararea procedurilor de achizitie publica, in vederea elaborarii a doua reglementari tehnice care sa contina prevederi referitoare la partea de constructii / cladiri si partea de desfumare corelate cu progresul tehnic si practica nationala in domeniu, legislatia actuala si reglementarile tehnice si standardele europene aplicabile”.

Desi solicitarea aktual24.ro cerea si un termen clar pentru adoptarea acestui act normativ, MDRAP nu a dat nici macar un raspuns estimativ, precizand doar ca “Actualmente, aceste doua normative sunt incluse in Programul Anual de Achizitii Publice pentru Anul 2018 si vor fi supuse procedurilor de consultare publica dupa parcurgerea procedurilor de achizitie si elaborare.”

Asta nu inseamna vreo perspectiva pentru adoptare: Achizitia se poate realiza sau nu, apoi urmeaza un proces de dezbatere a propunerii realizate de contractor, proces care se poate prelungi.

MDRAP avea o varianta mai buna daca dorea adoptarea unui normativ care ar fi sporit siguranta la incendiu: Sa-l foloseasca pe cel pe care chiar ministerul l-a pus in dezbatere publica in 2016 si pe care, conform surselor noastre, il obtinuse gratis de la profesorul Voiculescu, acum decedat.

Acesta, desi avea cateva lipsuri, avea si multe parti pozitive, in special obligativitatea folosirii materialelor sigure la foc si putea fi imbunatatit ca orice propunere legislativa.

Acum, la aproape 2 ani de la acest moment, imbunatatirea normelor de siguranta la incendiu mai are de asteptat.

Prin comparatie, mai multe state europene au inceput sa ia masuri de crestere a sigurantei la foc a cladirilor in ultimele luni, in special dupa incendiul din Londra, de la Turnul Grenfell, din vara lui 2017, cand au murit 80 de persoane.

Comisia Europeana a inceput la randul sau sa ia masuri si a creat Platforma de Schimb de Informatii in Privinta Incendiilor (FIEP). Prima intalnire a avut loc in octombrie 2017 iar Romania a fost una dintre cele doar 2 tari care nu au trimis reprezentanti la aceasta intalnire.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: