Cine vrei sa te reprezinte in Parlamentul European? O comparatie intre candidatii principalelor partide (P)

politica

Alianta Dreapta Unita are cei mai buni candidati pentru Parlamentul European – singura echipa care poate garanta ca modernizarea Romaniei si apartenenta noastra la Uniunea Europeana vor continua, iar Romania se va dezvolta intr-o Europa a bunastarii, a democratiei si a statului de drept.

Candidati care au avut deja contacte serioase cu institutiile UE, care inteleg mecanismele functionarii acestor institutii si stiu cum sa reprezinte cu demnitate interesele cetatenilor romani la nivel european. O parte dintre ei a contribuit chiar la elaborarea PNRR, programul facut de USR pentru dezvoltarea Romaniei, singurul plan serios de modernizare pe care Romania l-a avut in ultimii 34 de ani, bazat pe 28,5 miliarde de euro bani europeni.

Nu acelasi lucru poate fi spus despre candidatii partidului unic PSD-PNL. O parte dintre acestia au trecut deja prin Parlamentul European si nu doar ca si-au dovedit incapacitatea, dar au atins chiar recorduri de absenteism si au ajuns in topul chiulangiilor.

Dan Barna versus Mihai Tudose

Dan Barna, aflat pe prima pozitie pe lista aliantei Dreapta Unita, este vicepresedinte al Camerei Deputatilor si presedintele Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

In primul sau mandat de deputat USR, Dan Barna a fost vicepresedinte al Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor si membru in Comisia pentru afaceri europene, pozitii care i-au oferit o intelegere directa si profunda a relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana.

Candidatura pentru pozitia de europarlamentar este o continuare fireasca a unei experiente politice deja acumulate si care va fi extrem de utila in Parlamentul European, in sustinerea marilor teme relevante azi pentru Romania: dosarul Schengen, fondurile structurale si PNRR, progresul aderarii Republicii Moldova la UE etc.

Ca viceprim-ministru al Romaniei in perioada in care USR a fost la guvernare, Dan Barna a coordonat elaborarea PNRR, cel mai mare plan de modernizare a Romaniei de dupa 1989, prin care UE a alocat 28,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea Romaniei. De asemenea, a avut in coordonare activitatea si portofoliile ministerelor USR: Investitiile si Proiectele Europene, Transporturi, Justitie, Economie, Sanatate si Digitalizare.

Dan Barna este in prezent deputat USR, membru al comisiilor pentru politica externa si afaceri europene si a fost ales in 2023 vicepresedinte al ALDE Europe.

Mihai Tudose, primul candidat de pe lista PSD-PNL pentru europarlamentare, a ajuns pe aceasta pozitie dupa ce liderii coalitiei nu au fost capabili sa gaseasca o „femeie independenta” care sa deschida aceasta lista, asa cum au promis.

Candidatul PSD-PNL face parte din echipa selecta a “doctorilor” facuti de Academia de Informatii a SRI „Mihai Viteazul”. Ca multi dintre acesti “doctori”, Tudose a fost si el acuzat de plagiat si a depus mai multe solicitari la Ministerului Educatiei pentru renuntarea la titlul de doctor, pentru a pune capat scandalului in care era implicat.

Tudose a avut deja un mandat de parlamentar european in care nu s-a remarcat cu niciun proiect. In cei aproape 5 ani de mandat, nu a luat niciodata cuvantul in plenul Parlamentului European – a fost implicat in schimb intr-un scandal de hartuire sexuala, in urma acuzatiilor facute de fosta sa asistenta din Parlamentul European.

Acestea sunt realizarile lui Mihai Tudose, propus de PSD-PNL pentru Parlamentul European si aflat pe prima pozitie a listei lor de candidati. Ce mari proiecte poate avea acesta pentru viitorul sau mandat in conditiile acestui bilant lipsit de orice realizari?

Vlad Voiculescu versus Rares Bogdan

Vlad Voiculescu, candidatul aflat pe a doua pozitie de pe lista aliantei Dreapta Unita, vrea sa devina europarlamentar pentru a tine tema sanatatii publice cat mai sus pe agenda UE.

Infrastructura sanitara, resursa umana in domeniul sanitar, accesul echitabil al pacientilor din intreaga Europa la tratamente sunt probleme serioase ale Romaniei si ale Europei. Vlad Voiculescu are pasiunea si experienta profesionala necesara pentru a contribui la gestionarea acestor probleme.

El a reusit, de la nivelul societatii civile, sa puna pe picioare proiecte care au schimbat viata a zeci de mii de familii care luptau cu boli grave. Stie foarte bine ce inseamna finantarea pentru un proiect, a lucrat 10 ani in institutii bancare respectate din afara tarii, in colaborare cu institutii financiare internationale (BEI, BERD) si cu Comisia Europeana.

In perioada in care a fost ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu a vorbit despre coruptia din sanatate, a instituit mecanismul de feedback al pacientului prin SMS si hotline-ul anticoruptie in sanatate (0800.806.806), a vorbit despre politizarea si deprofesionalizarea managementului de spital si a introdus primele norme legale pentru depolitizare.

Vlad Voiculescu este si cel care a pornit, alaturi de Banca Europeana de Investitii, pregatirea proiectelor de spitale regionale, proiecte intarziate cu peste 10 ani de guvernarile PSD si PSD-PNL. Vlad Voiculescu este unul dintre autorii PNRR pe Sanatate, cel mai mare program de investitii medicale din istoria Romaniei.

Rares Bogdan, candidatul aflat pe pozitia a doua pe lista coalitiei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, nu s-a remarcat in niciun fel in primul sau mandat de europarlamentar prin proiecte facute in folosul romanilor si al cetatenilor europeni.

A reusit sa intre insa in topul chiulangiilor din Parlamentul European, pe pozitia a cincea, dupa ce a lipsit la aproape o treime din voturile date in Parlamentul European.

Rares Bogdan uitat ce spunea in campania electorala, toate criticile la adresa PSD, cat si ideea de a taia pensiile speciale in 30 de zile.

Cristina Pruna versus Claudiu Manda

Cristina Pruna, aflata pe pozitia a cincea pe lista aliantei Dreapta Unita pentru alegerile europarlamentare, este de profesie economist. Cu studii in Franta si Marea Britanie, a lucrat in sectorul public si privat in Europa de Vest.

Din 2016, este deputata USR de Bucuresti si a reusit sa initiat legi cu impact pozitiv direct pentru romani, legate de reducerea birocratiei antreprenorilor, cresterea transparentei si profesionalizarea in sectorul public si dezvoltarea energiei verzi.

A sustinut in permanenta reducerea taxelor pe salarii pentru a stimula munca, a combate saracia si migratia, precum si construirea unei economii puternice romanesti. A initiat si a reusit sa micsoreze cota de TVA pentru panouri fotovoltaice, sisteme de stocare, pompe de caldura si panouri solare termice.

Cristina Pruna va promova in Parlamentul European temele liberale care pot duce Europa inainte. Experienta pe care a acumulat-o in domeniul energiei va fi un plus in procesul de dezbatere a viitoarelor acte de reglementare in domeniu.

Claudiu Manda, aflat pe pozitia a cincea pe lista PSD-PNL, candideaza pentru un nou mandat de europarlamentar, dupa un prim mandat caracterizat printr-o absenta totala.

Singura realizare a candidatului PSD-PNL in primul sau mandat este ca a reusit sa ajunga pe locul 2 in topul chiulangiilor din Parlamentul European. Sotul Olgutei Vasilescu nu a tinut niciun discurs in Parlamentul European si a lipsit la aproape jumatate dintre voturile din plen. Si vrea sa mai faca asta inca un mandat!

Claudia Manda a avut si un dosar penal, fiind trimis in judecata de DNA, in 2021, pentru ca si-ar fi folosit influenta politica pentru a-l determina pe directorul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Dolj sa opreasca executarea silita a 60 de beneficiari de ajutoare sociale care primisera ilegal bani, pentru a obtine voturile acestora. Manda a scapat de acest dosar printr-o decizie a ICCJ, care a decis ca faptele s-au prescris, in urma deciziei CCR privind prescrierea faptelor.

Eugen Tomac versus Gabriela Firea

Eugen Tomac, candidatul aflat pe pozitia a treia pe lista aliantei Dreapta Unita, a fost unul dintre cei mai activi deputati in Parlamentul European, cu peste 250 de interventii.

Si-a asumat batalia pentru intrarea Romaniei in Schengen si a dat in judecata Consiliul Uniunii Europene pentru nedreptatea facuta romanilor atunci cand, pe 8 decembrie 2022, a votat impotriva acceptarii Romaniei in spatiul Schengen.

A initiat de asemenea Rezolutia privind returnarea Tezaurului Romaniei sechestrat la Moscova, un subiect aproape necunoscut la nivel european acum cateva luni. Astazi exista o Rezolutie votata cu larga majoritate in Parlament prin care Uniunea Europeana isi asuma angajamentul ferm de a sprijini Romania in efortul de a recupera ceea ce ii apartine.

Eugen Tomac a demonstrat prin fapte ca a meritat increderea romanilor care l-au votat in 2019, asa cum o merita si acum, pentru a apara in continuare interesele si drepturile romanilor in Europa.

Pozitia a treia a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare este in continuare ocupata de Gabriela Firea, ca plasa de siguranta daca va pierde alegerile pentru primaria Capitalei. Aceasta situatie demonstreaza lupta sa pentru functii, in defavoarea proiectelor pentru cetateni.

Pana la aceasta ora, Gabriela Firea nu a explicat public cum de oameni atat de apropiati de ea au fost implicati in scandalul azilelor groazei din Voluntari, oras al carui primar este sotul sau. Din administratia acestor camine de batrani faceau parte mai multe persoane care ii erau apropiate Gabrielei Firea, cum ar fi soferul sau, Stefan Godei, si prietena sa Ligia Enache.

Gabriela Firea are la activ 4 ani lipsiti de orice realizari in primul sau mandat la Primaria Capitalei. Nici ca senator sau ministru, Gabriela Firea nu a facut niciun proiect cu adevarat util pentru oameni.

Vlad Botos versus Dan Motreanu

Vlad Botos, aflat pe pozitia a patra pe lista aliantei Dreapta Unita pentru alegerile europarlamentare, si-a construit o cariera de peste 10 ani intr-o companie multinationala din domeniul auto. Din 2019, este europarlamentar USR.

Isi propune un nou mandat, avand deja un istoric de reusite si implicare activa. Vlad Botos a fost vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala si a avut un rol semnificativ ca raportor pe teme diverse, inclusiv neutralitatea climatica si infrastructura energetica. A intervenit activ in comisii, pe teme precum absorbtia fondurilor europene si decarbonizarea UE.

A participat, de asemenea, la peste 200 de reuniuni si dezbateri. A fost vocea Romaniei in discutii serioase despre viitorul Europei, inclusiv in strategii pentru digitalizare si economie verde. In 2021, a fost plasat pe locul 3 in topul celor mai influenti noi membri ai Parlamentului European, de VoteWatch, asociatie care urmareste activitatea europarlamentarilor.

Dan Motreanu, candidatul aflat pe pozitia a patra a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, vrea si el un nou mandat de europarlamentar, desi nici in cazul sau nu e foarte clar ce a facut pentru cetatenii romani in primul sau mandat de europarlamentar.

Este unul dintre membrii PNL care s-au opus in permanenta coalitiei cu PSD. Cu toate acestea, nu pare sa aiba nicio problema sa candideze pe lista coalitiei PSD-PNL pentru un nou mandat de europarlamentar.

Dan Motreanu a fost acuzat de DNA de spalare de bani in campania electorala din 2008, fiind acuzat ca ar fi primit 250.000 de euro pentru finantarea campaniei electorale a candidatilor PNL. In 2019, Motreanu a fost achitat in acest dosar, printr-o decizie definitiva a ICCJ.

Acest material a fost platit de USR
Cod unic de identificare:  41240005

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: