Ciolacu a bagat in Guvern un fost ofiter din serviciile secrete. Noul ministru al Agriculturii, nervos ca a fost deconspirat: „Ce, aveti vreo informatie ca nu mi-am servit patria cu cinste si onoare?

politica

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost ofiter in serviciu secret al Ministerului de Interne, asa numimitul „Doi s’un sfert”. Marcel Ciolacu l-a prezentat insa drept un „specialist” in agricultura.

Adrian Chesnoiu a confirmat informatia pentru PressOne, in conditiile in care nu a publicat-o in CV-ul oficial.

„Intrebati-i pe dumnealor, nu stiu ce stiu dansii”, a raspuns Chesnoiu cand a fost intrebat daca actualii colegi din PSD, care l-au propus pentru functia de ministru, stiu ca a lucrat in serviciul de informatii al Ministerului de Interne.

„Doi s’un sfert”, actuala Directie Generala de Protectie Interna, este considerat cel mai putin reformat serviciu secret romanesc.

Adrian Chesnoiu a lucrat pana in urma cu zece ani ca ofiter de informatii in serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cunoscut publicului sub denumirea de „Doi s’un sfert”, care vine de la vechea denumire de UM 0215.

Serviciul a fost acuzat in nenumatate randuri ca se implica in jocuri politice si ca face actiuni de politie politica, supraveghind ilicit oameni politici si chiar jurnalisti.

Chesnoiu, care din 2020 este si deputat PSD in Parlamentul Romaniei, scrie in CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputatilor ca intre august 2005, anul in care a absolvit Academia de Politie, si august 2011 a fost ofiter specialist in investigarea fraudelor, afaceri europene si anticoruptie in Ministerul de Interne. Chesnoiu nu precizeaza, in CV, serviciul sau directia din MAI in care a lucrat ca ofiter.

„Deci ati fost la «Doi s-un sfert»”, a fost intrebarea la care Chesnoiu a raspuns prin „La Directia Generala de Informatii si Protectie Interna”.

„Ce, aveti vreo informatie ca nu mi-am servit patria cu cinste si onoare? Daca ma intreaba cineva o spun public pentru ca ma mandresc cu asta. Nu ascund nimic din trecutul meu. Este un trecut asumat in slujba Romaniei”, s-a rastit Chesnoiu.

Marcel Ciolacu, presedintele PSD, nu a raspuns la telefon si la mesajele trimise pentru a confirma daca stia ca Adrian Chesnoiu a fost ofiter de informatii.

Numirea unui fost ofiter de informatii in Executiv alimenteaza suspiciunile despre rolul serviciilor secrete in politica romaneasca, cred istoricul Madalin Hodor, politologul Ovidiu Voicu si sociologul Claudiu Tufis.

Potrivit CV-ului sau, dupa 6 ani in care a lucrat ca ofiter specialist, Chesnoiu a parasit Ministerul de Interne, penduland cativa ani intre o afacerile proprii, derulate prin firme in care era actionar, si activitatea de director de cabinet al unor secretari de stat de la Ministerul Muncii si cel al Agriculturii in guvernele conduse de premierii Victor Ponta si Dacian Ciolos.

Ascensiunea in politica a venit la inceput de 2017, cand a fost numit director al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pe vremea mandatului de ministru a lui Petre Daea (PSD).

Intrebat ce l-a recomandat pe Chesnoiu pentru a fi numit la AFIR, Daea a declarat, pentru PressOne, ca „l-a recomandat pregatirea domniei sale si dreptul de a participa la un concurs pe care l-a obtinut”.

Intrebat daca la acea vreme Chesnoiu era membru PSD, Petre Daea a spus ca nu a fost interesat de carnetul lui de partid.

Citeste articolul integral pe PressOne.

Mai mult despre:

Comentarii: