Ciolacu anunta ca a strans semnaturile pentru motiunea de cenzura. Anunta si planul B pentru a bloca alegerile in doua tururi

politica

Presedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu afirma ca 115 parlamentari au semnat pana acum pentru motiunea de cenzura anuntata de PSD si UDMR ca reactie la decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe legea privind alegerea primarilor din doua tururi de scrutin. Marcel Ciolacu se arata increzator ca toti deputatii si senatorii social-democrati vor vota motiunea, spunand ca „cine a avut de plecat, a plecat”. Liderul PSD a spus ca cel mai probabil in prima saptamana a sesiunii ordinare va fi supusa dezbaterii motiunea de cenzura.

„Vom merge in continuare, cum am promis. O sa depunem motiunea de cenzura, facem calendarul, sesiune extraordinara convocata de presedintele Romaniei, depunem motiunea si, repet, motiunea nu este.. intr-o sesiune parlamentara ai dreptul sa depui o motiune in respectiva sesiune parlamentara. Noua ne-au dat acum sansa sa depunem doua. Sper sa se opreasca odata cu asumarile, sper Curtea Constitutionala sa judece cele trei sesizari de pana acum si speram noi ca se va respecta pana la urma legea si se vor stopa aceste asumari de raspundere.

Nu depunem motiunea avand un proiect politic in spate, depunem motiunea avertizand faptul ca este o linie rosie a democratiei, care nu trebuie incalcata. Pana acum doar PSD si UDMR doresc sa faca acest demers. Mai este pana la motiune, mai este pana la vot, vom vedea care dintre parlamentari vor veni alaturi de noi. Nici guvernul Orban nu a avut matematic numarul suficient nici pentru a schimba guvernul Dancila, nici pentru a intra dansii la guvernare, deci, jocul este deschis si vom vedea. In cazul in care motiunea nu trece, vom ataca la CCR”, a declarat Marcel Ciolacu duminica, in cadrul unei conferinte de presa la Targoviste, citat de news.ro.

El a precizat ca spera ca, in cazul in care motiunea de cenzura va trece, guvernul sa nu dea o ordonanta intre momentul votarii si cel al publicarii rezultatului motiunii in Monitorul Oficial.

„Sper sa nu le treaca prin cap, sa spunem, ca trece motiunea si pana cand apare in Monitorul Oficial vor da vreo ordonanta. Se poate si asta, ar fi chiar noaptea mintii. Nu facem nimic din ceea ce nu ne-am dorit. Am anuntat ca vom face acest lucru in cazul in care vor face aceasta, schimbare total incorecta si abuziva”, a adaugat Ciolacu.

Ciolacu a afirmat, raspunzand unei intrebari, ca pana in prezent s-au strans 115 semnaturi, suficiente pentru a depune motiunea. El a afirmat de asemenea ca poarta discutii si cu Victor Ponta pentru sustinerea motiunii de cenzura si ca spera sa ajunga la un acord in aceasta privinta cu liderul Pro Romania.

Intrebat daca are incredere ca toti parlamentarii PSD vor vota motiunea, liderul PSD s-a aratat increzator. „Eu cred ca suntem oameni seriosi, ne tinem de treaba. Si cred, de asemeni, ca cine a avut de plecat, a plecat”, a raspuns liderul interimar al PSD. El a spus ca intelege ca in politica sa existe si „un anumit respect, nu numai interes personal”.

„Daca dorim sa traim intr-o tara in care nu mai exista opozitie si Partidul National Liberal, prin diverse artificii, sa aiba toti primarii, sa aiba guvern, sa aiba presedinte, sa aiba ce vor ei sa aiba, atunci, ati vazut propunerile din sala, facem alegeri din trei tururi pana iese candidatul Partidului National Liberal si vom trai fericiti cu Ceausescu in bucatarie” a mai afirmat liderul PSD.

Guvernul si-a anuntat decizia de a-si angaja raspunderea in Parlament pentru legea privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Conform Constitutiei, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege pentru care si-a asumat raspunderea in Parlament, a fost votata.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: