Ciolacu anunta ca i-a calmat pe sindicalistii din Sanatate: „Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanta vor fi acordate pentru toti angajatii din sistem”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat marti ca este de acord cu „majoritatea solicitarilor” sindicatelor din Sanatate, dupa ce s-a intalnit cu liderii sindicali la sediul guvernului.

„Asa cum am spus, am stopat orice negociere politica pana la rezolvarea problemelor sociale din tara.
Astazi am avut o discutie foarte aplicata cu reprezentantii sindicatelor din Sanatate, alaturi de ministrul Alexandru Rafila.

Angajatii din sistemul sanitar sunt cei care au stat in prima linie a luptei cu pandemia, in timp ce altii fumau si beau in Guvern.

De aceea, respectul fata de ei trebuie tradus si prin fapte concrete. Am convenit astazi sa le raspundem majoritatii solicitarilor. Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenita prin legea salarizarii unitare. Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanta vor fi acordate pentru toti angajatii din sistem. Iar viitoarea lege a salarizarii va rezolva toate inechitatile actuale.

Este un prim pas in directia corecta. Sunt hotarat sa continuam acelasi tip de dialog, cu solutiile pe masa, in zilele viitoare si cu liderii sindicali din educatie, transporturi si politie. Impreuna, sunt convins ca vom reusi sa oferim rezolvari coerente care sa raspunda cat mai eficient nemultumirilor manifestate acum in societate”, a anuntat Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat anterior  ca revendicarile sindicalistilor sunt „normale”.

„E normal sa existe astfel de revendicari. Eu m-am intalnit cu toate sindicatele, cele reprezentative din domeniul sanitar (…), cunosc foarte bine revendicarile lor. Unele sunt mai vechi. Lucrul pe care l-am discutat si l-am stabilit, si sper sa putem sa ne tinem de cuvant si unii, si altii, este urmatorul. Sunt trei categorii de revendicari, in primul rand este vorba despre solicitarea lor de a debloca posturile din Sanatate (…) si acest lucru suntem pe cale sa il realizam.

In total, sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca sa fie ocupate, adica chiar pot sa va dau si aceasta cifra, aproape 4.000 la Sanatate, in jur de 10.000 la autoritatile locale. Vom promova cat de curand acest memorandum prin Guvern si atunci, in momentul in care el va fi acceptat de catre Guvernul Romaniei, se pot organiza concursuri pentru ocuparea acestor posturi”, a declarat Alexandru Rafila, la B1TV.

„Cea de-a doua revendicare, la care suntem pe punctul de a o solutiona, este vorba de semnarea unui nou contract colectiv de munca. Am avut discutii timp de cateva luni cu toate sindicatele, s-au finalizat, avem o forma finala a acestui contract colectiv de munca. Singurul lucru care mai trebui sa se intample ca sa pot sa il semnez si sa existe o viza de legalitate pe el, modificarea prin ordonanta de urgenta a numarului de zile de concediu pentru personalul medical (…). Preluam acelasi numar de zile din vechiul contract si el trebuie precizat si aprobat printr-o ordonanta de urgenta. Astea sunt doua lucruri care se vor rezolva probabil in cursul acestei saptamani (…). In plus, inca o revendicare care cred ca poate fi solutionata intr-un timp relativ scurt este actualizarea valorii tichetelor de masa pentru personalul sanitar si plata tichetelor de vacanta nu din veniturile spitalelor, cum se intampla in momentul de fata si pentru care exista resurse limitate, ci de la bugetul de stat”, a explicat social-democratul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: