news

Ciolacu anunta ca va merge la Kiev cu „mai multi ministri”: „Am un dialog zilnic cu prim-ministrul Ucrainei”

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat vineri, la Buzau, ca o sa faca o deplasare la Kiev impreuna cu mai multi ministri pentru a finaliza discutiile ce vizeaza exportul de cereale ucrainene pe teritoriul Romaniei.

„Urmeaza sa am o deplasare cu mai multi ministri la Kiev, cand cred ca o sa finalizam toate discutiile in ceea ce priveste exportul pe teritoriul Romaniei. In acest moment, ce s-a negociat de catre domnul ministru este foarte clar si sunt ferm convins ca o sa va si detalieze”, a afirmat Ciolacu.

Acesta a adaugat ca discuta zilnic cu premierul Ucrainei.

„Eu, cel putin, am un dialog zilnic cu prim-ministrul Ucrainei si cu Comisia Europeana. Si multumesc ministrului Agriculturii din Romania, care are in fiecare zi dialog cu omologul, ministrului Economiei care are in fiecare zi dialog cu omologul din Ucraina, Comisiei Europene, doamnei presedinte Ursula in primul rand, care ne-a sustinut foarte mult in acest demers, ministrii de externe si doamnei ambasador de la Bruxelles. S-a trecut si prin hotarare de guvern a Guvernului Romaniei acest lucru, de trei zile, sistemul de licentiere solicitat de catre Romania. In primul rand, 30 de zile nu exista export pe teritoriul Romaniei, pana acum nu a fost nicio solicitare. Am cu Vama un dialog in fiecare zi pe acest subiect si o informare daca cineva a cerut vreun export pe teritoriul Romaniei si nu s-a cerut. Deci partea ucraineana s-a tinut de cuvant”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Seful Guvernului a vorbit si despre sistemul de dubla licentiere privind exportul granelor.

„Urmeaza sa facem un memorandum in aceste 30 de zile si un sistem de dubla licentiere atat pe teritoriul Ucrainei, cat si pe teritoriul Romaniei. Cu adevarat, nu se poate exporta pe teritoriul Romaniei prin intermediari si traderi. Exportul va fi direct la procesatori, in cazul in care acestia doresc sa importe din Ucraina, cu un sistem foarte clar de control ANSVSA, chiar cu esantioane mai numeroase decat pana acum si cu adevarat o discutie foarte aplicata in ceea ce priveste tranzitul. Mi-as dori un tranzit mult mai mult pe zona de cai ferate si pe Dunare. Urmeaza sa am o deplasare la Varna, sa continui dialogul si cu prim-ministrul Greciei, si cu prim-ministrul Republicii Moldova si cu prim-ministrul Bulgariei”, a mai precizat premierul Marcel Ciolacu.

In luna mai, Comisia Europeana a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permitand in acelasi timp tranzitul acestor marfuri pentru export in alta parte.

Executivul comunitar a pus punct pe 15 septembrie interdictiei introduse de cele cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, in schimbul unor angajamente ale Kievului ca va lua masuri pentru a controla afluxul de cereale spre tarile vecine.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca au fost gasite solutii pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene, anume crearea unui sistem de autorizare, astfel incat sa nu fie afectati fermierii din Romania.

El a avut o intalnire cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen si vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel, precizand ca discutiile s-au axat pe tranzitul cerealelor si exportul acestor produse in statele prin care se face tranzit.

„Am gasit solutii atat pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre pietele mondiale, cat si pentru a gestiona exportul acestor produse spre Romania. Am gasit deschidere in partea ucraineana, Guvernul Romaniei s-a implicat foarte bine si s-au negociat conditionalitati, Comisia a venit cu solutii suplimentare. In esenta, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie sa fie agreata si de-o parte si de cealalta, in acest fel putand sa controlam foarte bine fenomenul si sa nu afectam fermierii din Romania, care au nemultumiri legate de aceste produse”, a afirmat seful statului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

3 ore ago

Razbunarea Chinei. Beijingul lanseaza o ancheta antidumping privind importurile de carne de porc din UE

China a anuntat luni ca a lansat o investigatie antidumping privind importurile de carne de…

2 minute ago

UE a prelungit cu inca un an sanctiunile pentru anexarea Crimeei de catre Rusia

La 17 iunie, Consiliul UE a decis sa prelungeasca sanctiunile introduse de Uniunea Europeana ca…

17 minute ago

„Premiera mondiala”. Parisul va testa taxiurile zburatoare in timpul Jocurilor Olimpice – Video

Taxiurile zburatoare vor fi testate deasupra Parisului in timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anuntat…

57 de minute ago