Ciolacu anunta deja caderea Guvernului: „Da, sunt sigur ca am avem voturile necesare sa treaca motiunea de cenzura”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat luni convins ca motiunea de cenzura va fi adoptata. El a adaugat ca PSD va propune apoi un premier din afara partidului.

„Da, sunt sigur ca am avem voturile necesare sa treaca motiunea de cenzura”, a spus Ciolacu raspicat.

Intrebat cine va fi premier, Marcel Ciolacu a declarat: ”Imi pare rau ca presedintele Romaniei s-a antepronuntat si a spus ca o sa vina cu aceeasi propunere, in persoana domnului Orban. Am avut o discutie foarte aplicata impreuna cu colegii mei din tara si din Parlament si se pare ca vom veni cu o propunere de prim-ministru, din afara partidului. Si nu este domnul ambasador al Statelor Unite”.

El a negat ca l-ar vota pe Ludovic Orban premier, iar in ceea ce priveste sustinerea lui Sorin Grindeanu pentru aacest post, liderul PSD a sustinut ca nu a existat o discutie cu acesta.

”Nu voi vota niciodata un guvern PNL si nu o sa recomand cat timp sunt presedinte interimar sa voteze vreodata pe Orban prim-ministru”, a tinut sa sublinieze liderul PSD.

”S-a venit in Parlament cu asumarea raspunderii pe doua tururi. PSD impreuna cu UDMR-ul si Forta Nationala in momentul acesta sustin o motiune. In cazul in care, Doamne-fereste, nu trece aceasta motiune, noi mai avem o parghie de a ataca la Curtea Constitutionala. Presupun ca niciun prim-ministru, indiferent cum il cheama, sper nici domnul Orban nu poate sa ii mai treaca prin cap sa vina cu ordonanta atata timp cat esti la Curtea Constitutionala. Am iesit totusi logic din orice calendar de modificare a alegerilor cu privire la doua tururi. Deci ce intelegere sa fac? Intelegerea ar fi fost in cazul in care nu s-ar fi venit cu aceasta asumare in Parlament. Atunci as fi spus ca, domnule, hai ca suspicionam o anumita intelegere. Dar cat timp totul se joaca in Parlament, la CCR, despre ce intelegere vorbim? Ii recomand in continuare domnului prim-ministru sa-si dea demisia daca doreste anticipate sa isi dea demisia sa nu se bazeze pe PSD”, a declarat Ciolacu.

Intrebat daca prin adoptarea motiunii, se deschide calea anticipatelor, Ciolacu a declarat: ”Nu se deschide nicio cale a anticipatelor, urmeaza sa mai cada inca doua guverne. PSD la fel ca PNL separat fiecare, au o strategie. Urmeaza sa anuntam strategia dupa ce o sa treaca motiunea. Votul pe motiune este atributul Biroului Permanent Reunit, eu, in comparatie cu domnul Orban, respect democratia. Astazi la ora 16 atat la Camera, cat si la Senat se vor alege noile Birouri Permanente, cele doua birouri permanente se vor reuni si vor stabili un calendar. Noi am vrea cat mai repede sa transam acest aranjat, cum ii spuneti dumneavoastra, cu alte cuvinte, sa-l trimitem pe domnul Orban acasa. Daca domnul Orban isi va da demisia, o sa ne bucuram si mai mult. Nu se deschide nicio cale a anticipatelor, urmeaza sa mai cada inca doua guverne. PSD la fel ca PNL separat fiecare, au o strategie. Urmeaza sa anuntam strategia dupa ce o sa treaca motiunea”.

Marcel Ciolacu a mai sustinut ca nu are o problema cu niciun fel de alegeri.

”Prefer ca democratia sa fie respectata si in cazul in care exista o criza politica, nu poate fi numit un guvern, sa mergem la anticipate. Eu prefer alegerile sa le vedem din patru in ani, cum e calendarul. Dar nu le exclud. Este o criza politica, nu poate fi numit un prim-ministru, asa spune Constitutia”, a explicat el.

El a negat existenta unei intelegeri cu UDMR, adaugand ca niciunul dintre partide nu doreste sa aiba o intelegere si un proiect politic in acest moment.

Motiunea de cenzura „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democratiei romanesti”, initiata de PSD si UDMR dupa ce Guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi, este citita, luni, in Parlament.

Pentru ca motiunea sa fie adoptata sunt necesare 233 de voturi.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea saptamana trecuta ca „matematic sunt 232 de voturi” in sprijinul motiunii de cenzura, ca inca au loc negocieri, dar si ca parlamentarii PSD care nu voteaza sau lipsesc nemotivat vor fi suspendati din partid. In schimb, premierul Ludovic Orban sustine ca, din evaluarile sale, motiunea nu are sanse sa treaca.

Mai mult despre:

Comentarii: