Ciolacu anunta plangere la Bruxelles: „PSD si-a recastigat credibilitatea in fata Comisiei Europene”. Cum vrea sa o salveze pe Renate Weber

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a amenintat cu plangere la Comisia Europeana dupa ce coalitia de dreapta a respins raportul Avocatului Poporului si a anuntat schimbarea lui Renate Weber.

”PSD-ul cand a fost in cel mai blamat moment… incearca sa ne depaseasca de 100 de ori. Eu nu cred ca s-a intamplat asa ceva vreodata. Au facut numirile la TVR, la Radio, acum vor Avocatul Poporului. Sa nu creada ca eu, maine, dupa ce vor forta schimbarea Avocatului Poporului, in afara de faptul ca vom contesta la CCR, cum am facut si cu numirile de la Radio, TVR, nu voi vorbi cu comisarii europeni si nu o sa ma adresez Comisiei Europene ca fac un atac frontal asupra statului de drept. PSD si-a recastigat credibilitatea in fata Comisiei Europene si vom continua aceste demersuri. Au schimbat si CNA-ul astazi”, a sustinut Ciolacu, marti seara, la Romania TV.

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a declarat marti ca, in urma respingerii rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului pe ultimii trei ani, se va cere revocarea Renatei Weber de la conducerea acestei institutii.

„Parlamentul Romaniei a respins astazi raportul Consiliului National al Audiovizualului. Consecinta este incetarea mandatului presedintelui CNA, ca urmare a respingerii raportului. Tot astazi, Parlamentul, in cadrul sedintei Camerelor reunite, a decis sa voteze raportul formulat de Comisiile juridice ale celor doua Camere cu privire la raportul Avocatului Poporului pe anul 2018, pe anul 2019 si pe anul 2020. De asemenea, Parlamentul a adoptat, practic, raportul Comisiilor juridice cu majoritatea necesara, conform Regulamentului sedintelor comune. Ca urmare a acestui vot, noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului”, a afirmat Orban la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca numele persoanei care va fi propusa sa conduca Avocatul Poporului va fi facut public dupa ce se vor finaliza procedurile de revocare.

„Maine dimineata, am decis, impreuna cu presedintele Senatului, Anca Dragu, sa convocam Birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen. La aceasta reuniune de plen, daca sunt indeplinite conditiile procedurale, vom dezbate si cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui sa gasim si o solutie in urma situatiei create la CNA”, a mentionat Ludovic Orban.

Presedintele Camerei Deputatilor a aratat ca e posibil ca sedinta de plen comun sa aiba loc miercuri, in jurul orei 13,30.

Intrebat cum comenteaza faptul ca Renate Weber a spus ca Parlamentul nu poate vota raportul de activitate al Avocatului Poporului, ci doar sa il dezbata, Orban a spus: „Asta este un subterfugiu procedural. Noi am votat un raport al Comisiilor juridice reunite care evidentiaza incalcari ale Constitutiei, ale legilor tarii care au fost savarsite de Avocatul Poporului. Votul de astazi va fi o fundamentare pentru revocarea Avocatului Poporului”.

Mai mult despre:

Comentarii: