Ciolacu anunta vremuri bune pentru industria de armament: „Majoritatea unitatilor industriei de aparare lucreaza in trei schimburi, fac angajari fara precedent”

politica

Marcel Ciolacu, mesaj, Ziua Invatatorului, bacalaureat, studii

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la deschiderea Expozitiei internationale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024 ca Romania nu-si mai permite sa faca greselile din trecut, cand uzinele de armament au fost inchise, iar cele ramase in viata erau amenintate cu falimentul”. Premierul a mai spus ca ministrul Economiei, Radu Oprea pregateste un proiect ambitios privind Drona Romaneasca si si-ar dori ca, la editia de anul viitor, sa vedem un stand dedicat acestui proiect.

”Sunt onorat sa ma aflu astazi la deschiderea celei mai mari expozitii din regiunea Marii Negre, dedicata industriei de aparare. Prezenta in acest an a peste 400 de companii din 31 de tari arata importanta acestui eveniment. In contextul conflictului sangeros din Ucraina, revitalizarea industriei nationale de aparare a devenit o prioritate a Guvernului pe care il conduc. De altfel, nu exista stat european care sa nu faca eforturi majore pentru a investi masiv in acest domeniu strategic”, a declarat premierul in cadrul evenimentului, citat de news.ro.

El a aratat ca ”Romania nu-si mai permite sa faca greselile din trecut, cand uzinele de armament au fost inchise, iar cele ramase in viata erau amenintate cu falimentul”.

”Cel putin in ultimul an, eu si colegii mei din Guvern am luat parte la o cursa contracronometru, depasind situatii ce pareau imposibile. Totul ca sa asiguram finantarile bugetare, parteneriatele externe necesare si un nou cadru legal pentru ca fabricile romanesti sa reia din plin activitatea. Iar realitatea este ca azi, majoritatea unitatilor industriei de aparare lucreaza in trei schimburi, fac angajari fara precedent si deruleaza proiecte de retehnologizare, unele cu bani europeni”, a subliniat seful Executivului. Premierul a mai declarat ca una dintre explicatii o reprezinta cu siguranta parteneriatul strans dintre ministrii apararii si economiei. ”Ii felicit pe Angel Tilvar si Radu Oprea pentru ca au inteles ca, doar lucrand impreuna, industria nationala de aparare poate avea un viitor solid”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a mai declarat ca avem, astazi, perspectiva ca industria romaneasca de aparare sa aduca in scurta vreme contracte impresionante si sa ruleze in economie miliarde de euro, dezvoltand zeci si sute de alte companii furnizoare, pe orizontala”.

”Cel mai bun exemplu este faptul ca, astazi, la acest eveniment, se vor semna intelegeri comerciale cu importanti parteneri internationali. Uzina Mecanica din Cugir va produce arme si armament cu tehnologie NATO, alaturi de o companie germana. Romarm si concernul american General Dynamics dezvolta un parteneriat pentru modernizarea si dezvoltarea de noi capacitati pentru productia de munitii de calibru mare, la standarde NATO. Iar Romaero, careia multi ii cantau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de intretinere si reparatii la aeronavele Boeing si Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de traditie din Ungaria”, a tinut sa precizeze Marcel Ciolacu

Premierul a mai afirmat ca, dincolo de aceste intelegeri, sunt proiecte mari deja parafate cu concerne din Statele Unite, Germania, Coreea de Sud si multe alte state care vor face investitii majore in Romania pentru a dezvolta unitati noi si moderne

„Faptul ca am obtinut, in premiera, o finantare de aproape 50 de milioane de euro de la Comisia Europeana, pentru fabrica de pulberi dezvoltata impreuna cu Rheinmetall, arata ca in acest domeniu se munceste intr-un ritm nou”, a continuat Ciolacu.

”Stiu ca domnul ministru Radu Oprea pregateste un alt proiect ambitios privind Drona Romaneasca. Mi-as dori sincer ca, la editia de anul viitor, sa vedem un stand dedicat acestui proiect. Ar fi un semnal clar si puternic ca industria noastra de aparare a inceput sa zboare, nu la figurat, ci la propriu!”, a mai spus seful Executivului.

Ciuca: „Romania nu poate fi intimidata din punctul de vedere al securitatii, fiind parte a celei mai mari aliante militare defensive din lume”

Romania nu poate fi intimidata din punctul de vedere al securitatii, fiind parte a celei mai mari aliante militare defensive din lume, „a unui sistem de descurajare foarte solid”, a transmis miercuri presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, la deschiderea Expozitiei internationale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024.

„Avem umbrela de securitate a NATO, dar trebuie sa ne facem datoria cat mai bine ca parteneri ai Aliantei in anii care vin. Faptul ca suntem pe Flancul Estic al NATO ne obliga la vigilenta mai mare pe termen mediu si lung. Va trebui – probabil – sa traim ani de zile cu o Rusie agresiva in proximitate. Vom trai in continuare cu amenintari hibride, care vor cauta sa ne slabeasca sau sa ne reduca increderea in fortele noastre si in parteneriatele pe care le avem. Pentru a face fata cu bine acestei provocari pe termen lung nu e suficient sa investim doar in aparare, ci trebuie de asemenea sa intarim democratia romaneasca”, a declarat Nicolae Ciuca, citat de Agerpres.

El a adaugat ca radicalismul politic ramane o problema pentru Romania.

„Radicalismul politic ramane o problema pentru Romania, fiindca slabeste coeziunea sociala. Vocile din Romania care ataca Uniunea Europeana, care-i ataca pe aliatii nostri occidentali fac un serviciu Rusiei. Siguranta Romaniei e o chestiune extrem de importanta, care porneste de la responsabilitatea fortelor politice si a tuturor romanilor”. a sustinut Ciuca.

Presedintele Senatului a subliniat ca in toata Europa exista o dezbatere extinsa despre regandirea paradigmei de securitate pe vechiul continent si despre nevoia de a investi in aparare pentru a ne proteja cetatenii, iar Romania a inteles acest lucru inca din 2015.

„Inca din 2015 Romania a inteles ca trebuie sa fie nu doar un beneficiar, ci si un furnizor de securitate, in primul rand pentru sine si apoi in regiune. Prin consensul tuturor actorilor politici, bugetul alocat apararii a crescut la 2% din PIB. Acest procent a crescut din nou la 2,5%. Este important ca o parte din aceste fonduri sa fie utilizata inclusiv pentru restartarea industriei de aparare. Avem cel putin cateva vesti bune in acest sens. In primul rand avem buni specialisti, apreciati in zona tehnica si de expertiza militara, instruiti inclusiv in cadrul NATO si in cadrul relatiilor bilaterale din parteneriatele strategice pe care tara noastra le are. In al doilea rand, Romania a avut o traditie pe zona industriei de aparare, pe care incepe sa o reia si pe care o poate valorifica rapid. Recent s-au facut pasi in directia buna, pe care i-am incurajat si din postura de ministru al Apararii si din cea de premier. Ma refer la parteneriate si contracte importante pentru industria de aparare”, a afirmat Nicolae Ciuca.

Tot la capitolul investitii, presedintele Senatului s-a referit la centrul de intretinere, reparatii si revizii pentru elicopterele S-70 Black Hawk, precum si la anuntul companiei coreene Hanwha Aerospace de a infiinta in Romania un hub industrial pentru Europa, dar si la investitii in cercetare, inovare si achizitii de tehnica militara.

„Pentru viitor, cred ca trebuie sa investim in educatia superioara pentru a creste specialisti in producerea de tehnica militara. Trebuie sa stimulam importul de know-how prin parteneriatele pe care le dezvoltam cu statele membre NATO. (…) Trebuie sa transpunem in legislatie actualizata si adaptata prevederile Strategiei Nationale de Aparare a Tarii cu privire la Directiile de actiuni si modalitatile pentru asigurarea securitatii nationale. O parte din bugetul apararii trebuie dedicat cercetarii si inovarii – cel putin 2%, asa cum 20% trebuie dedicat achizitiei de tehnica militara”, a punctat Ciuca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: