Ciolacu apara regimul Viktor Orban si il ataca furibund pe Ciolos: „Omoara PNRR-ul Ungariei, parca suntem cu capra vecinului”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a atacat furios, marti seara, pe Dacian Ciolos pentru ca acesta a reusit sa provoace suspendarea aprobarii planului de redresare al Ungariei conduse de regimul iliberal al lui Viktor Orban.

„Ciolos a atacat PNNR-ul Ungariei. Dom’le, nu vrei sa te ocupi de ala pe care l-ai pus tu la Fonduri Europene, de Ghinea? Sa vezi ce se intampla cu PNRR-ul Romaniei, nu cu PNRR-ul Ungariei. Parca suntem cu capra vecinului. Daca Ghinea al meu nu a fost in stare sa faca PNRR-ul, hai sa omor PNRR-ul Ungariei”, a declarat Ciolacu la Romania TV.

Citeste si: Ciolos a avut dreptate. Spre furia UDMR, Comisia Europeana anunta ca a amanat aprobarea planulului de redresare al Ungariei

Comisia Europeana (CE) a depasit data-limita pe care si-a stabilit-o in vederea aprobarii platii catre Ungaria a mai multor miliarde de euro in cadrul planului de relansare economica post-covid a Uniunii Europene (UE), cu scopul de a obtine concesii de la Guvernul suveranistului Viktor Orban in privinta respectarii statului de drept, relateaza Reuters.

Ungaria urmeaza sa primeasca in total 7,2 miliarde de euro din aceste fonduri, destinate sustinerii unei relansari a economiei Uniunii, in urma crizei cauzate de covid-19.

Inainte de a plati sumele alocate fiecarei tari, Comisia verifica fiecare plan national pentru a se asigura ca respecta partile referitoare la dezvoltarea online si lupta impotriva modificarilor climatice, intre altele.

Comisia continua sa examineze planul prezentat de catre Ungaria si ar putea prezenta un nou termen-limita, in cazul in care considera ca sunt necesare ”mai degraba luni decat zile”, a declarat o purtatoare de cuvant.

Purtatoarea de cuvant nu a oferit precizari, insa comisarul european insarcinat cu Afaceri Economice si Monetare Paolo Gentiloni anunta saptamana trecuta ca ”lucram la aspecte legate de respectarea statului de drept”.

Comisia cere de mult timp Ungariei sa-si imbunatateasca procedurile de atribuire a licitatiilor, in cadrul luptei impotriva unor ”nereguli sistematice”, adica in lupta impotriva fraudei.

Viktor Orban, acuzat de limitarea libertatii presei, acapararea justitiei de catre puterea politica si obstructionarea cercetarii universitare, este criticat de curand din cauza unei legi denuntate drept discriminatorii care interzice folosirea in scoala a unor suporturi educative pe care le considera drept o promovare a homosexualitatii.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a promis ca Dacian Ciolos va „plati” pentru ca prin actiunile sale a determinat Comisia Europeana sa suspende aprobarea planului de redresare al Ungariei.

”Nu sunt de acord cu acest demers al lui Dacian Ciolos si cred ca a facut una dintre greselile cele mai mari ce pot fi facute in politica si stiti cum e, nicio factura nu ramane neplatita in politica. (…) A facut o greseala uriasa, nu trebuie sa intervina niciun europarlamentar intr-o astfel de relatie si Comisia a facut precizarile necesare, s-a grabit domnul Ciolos, a vrut sa fie erou, n-a reusit”, a declarat Kelemen Hunor la finalul sedintei coalitiei de guvernare.

Citeste si: Ciolos, victorie majora la Bruxelles. Comisia Europeana suspenda aprobarea planului de redresare al regimului Viktor Orban

Comisia Europeana a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, a anuntat miercuri dimineata Dacian Ciolos. Insa comisarul Vera Jouriva a dezmintit informatia.

„Am verificat acum cu cabinetul presedintelui si cu colegii responsabili de fondurile de redresare, de adoptarea si evaluarea planurilor. Nu exista aceasta stire ca am oprit procesul, se desfasoara in continuare. Desigur, ne uitam la sistemul de control si audit din statele membre si decizia privind aprobarea planurilor individuale va fi luata de Consiliu prin majoritate calificata, nu e decizia Comisiei”, a declarat Vera Jourova.

„Comisia suspenda aprobarea planului lui Orban. Foarte bine. Renew Europe a cerut acest lucru saptamana trecuta. De ce? Pentru ca in acest moment nu avem nicio garantie ca banii vor ajunge la maghiarii cinstiti si de buna credinta, nu doar la acolitii lui Orban”, a scris Ciolos pe Twitter.

Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, i-a cerut saptamana trecuta Ursulei von der Leyen, pesedintele Comisiei Europene, cerand ca Planul National de Redresare si Rezilienta al Ungariei sa nu fie aprobat pana cand tara condusa de Viktor Orban nu va respecta valori europene fundamentale.

”Va scriem pentru a va face cunoscute ingrijorarile. Pana pe 12 iulie va trebui sa aprobati planul de recuperare al lui Viktor Orban. Ungaria este eligibila a primi 7 miliarde de euro. Si totusi veti avea foarte putine mijloace sa va asigurati ca acesti bani nu vor ajunge in buzunarele gresite. Dupa cum stiti, regimul Orban nu recunoaste jurisdictia institutiei Procurorului European.

Frauda in Ungaria lui Viktor Orban e endemica sau, pentru a cita Comisia, e sistemica. (…) In 2019 si 2020, Comisia a emis seturi de recomandari, in care a cerut Guvernului Ungariei sa intareasca lupta anticoruptie, inclusiv prin imbunatatirea eforturilor de urmarire penala si a accesului la informatiile publice, precum si independentei sistemului judiciar si asigurarea concurentei corecte in achizitiile publice.

Va reamintim ca aceste seturi de recomandari sunt printre criteriile pe care un stat membru trebuie sa le respecte pentru a accesa fondurile prin Facilitatea de Recuperare si Rezilienta”, se arata in scrisoare.

Dacian Ciolos, impreuna cu alti lideri Renew Europe, i-au Ursulei von der Leyen ”sa nu aprobe PNRR-ul Ungariei pana cand:

1. PNRR-ul Ungariei nu acorda Oficiului European Antifrauda (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare si include, in asa zisele etape, o obligatie de a introduce beneficiarii in baza de date a UE, cunoscuta sub denumirea Arachne.

2. PNRR-ul Ungariei nu include, ca una din etape, adoptarea unei legi care sa asigure ca persoane si entitati care au cazier cu nereguli financiare grave sau conflicte de interese descoperite de OLAF sa nu poata accesa fonduri si contracte alocate prin Facilitatea de Recuperare si Rezilienta.

Acest lucru daca ar fi implementat va asigura ca cei precum ginerele lui Viktor Orban, care obtine in continuare granturi importante din fonduri UE, in ciuda neregulilor financiare si a conflictului de interese, nu vor putea accesa fondurile prin FRR.

3. Ungaria nu se angajeaza explicit in PNRR sa abroge sau sa modifice legile interne care au atras criticile Comisiei, cum ar fi haituirea jurnalistilor si a societatii civile si blocarea accesului la informatii publice”.

Ciolos precizeaza in final ca nu este aici vorba de a impiedica Ungaria de a obtine partea care i se cuvine din fondul de recuperare, ”dar credem ca de aceste fonduri trebuie sa beneficieze toti maghiarii, nu doar cativa care au legaturi politice”.

”De aceea, va cerem sa trimiteti guvernul ungar inapoi la tabla. (…) Cand mergeti la Budapesta, vrem sa puteti sa dati mana cu Viktor Orban, stiind ca prietenii lui nu-si freaca palmele de bucurie”, se incheie scrisoarea trimisa Ursulei von der Leyen.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: