Ciolacu, cel mai mare aliat al UDMR-istilor: „Este de netolerat intonarea imnului Tinutului Secuiesc la meciul de hochei Romania-Ungaria, o provocare”

externe

Presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a declarat marti ca, in contextul razboiului din Ucraina, intonarea Imnului Tinutului Secuiesc la meciul de hochei Romania-Ungaria reprezinta o provocare „de netolerat”, precizand ca va fi o discutie pe aceasta tema si in Coalitie.

„Cred ca sunt exagerari care nu trebuie sa mai aiba loc pe teritoriul Romaniei dupa 30 de ani de democratie si toata lumea va trebui sa inteleaga ca Romania si Europa au intrat intr-o alta etapa. Repet, in contextul razboiului, sa vii cu astfel de provocari mi se pare de netolerat. Sunt convins ca va fi o discutie in interiorul Coalitiei”, a spus Ciolacu, marti, la Parlament, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, trebuie sa existe respect intre romani si celelalte minoritati.

„Trebuie sa existe respect intre noi. Eu, personal, si colegii mei am aratat acest respect si UDMR si altor minoritati. Nu cred ca astfel de lucruri si astfel de manifestari duc in directia corecta”, a adaugat Colacu.

Intrebat daca subiectul va fi discutat si in coalitie, Ciolacu a replicat: „Sunt ferm convins ca va fi o discutie in interiorul coalitiei. Trebuie sa existe respect intre noi si cred ca eu, personal, si colegii mei am aratat acest respect si UDMR-ului si celorlalte minoritati, nu cred ca astfel de lucruri si astfel de manifestari duc in directia corecta”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat ca a fost la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana pentru a sustine „jucatorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni si Brasov, care au facut tot posibilul ca sa tina nationala Romaniei in Divizia I, grupa A”.

„Am participat alaturi de sute de suporteri din Harghita, Covasna si Brasov care ar fi vrut sa asiste la o performanta istorica. Din pacate nu a fost sa fie. Pe multi dintre jucatori ii cunosc personal, imi sunt prieteni. Stiu ca si-au dorit un singur lucru: ca Romania sa ramana in aceasta grupa valorica. In legatura cu informatiile care au aparut in presa, conform carora am vizionat meciul din tribuna maghiara, trebuie sa va spun ca inclusiv suporterii romani au stat in aceasta parte a patinoarului. La un moment dat, la cativa metri de mine statea o familie, ai carei membri erau imbracati in tricoul echipei nationale. Si, for the record, am purtat tricoul de campioana a Romaniei a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”, a explicat Tanczos.

Nationala Romaniei a fost invinsa de echipa Ungariei, cu scorul de 4-2, duminica, la Ljubljana, in ultimul sau meci de la Campionatul Mondial de hochei pe gheata.

Mai mult despre: ,

Comentarii: