Ciolacu confirma ca maiorul de Securitate Rafila este tatal PSD-istului Rafila: „Am avut o discutie cu domnul profesor. Atac asupra parintilor, urmeaza copiii”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, confirma ca maiorul de Securitate Alexandru Rafila, fost sef a Securitatii din Arad in perioada 1948-1949, este tatal lui Alexandru Rafila, candidat PSD pentru un post de deputat. Ciolacu sustine insa ca securistul Rafila nu este vinovat de moartea celor 29 de tarani de pe Valea Crisului Alb care s-au opus colectivizarii.

„Am avut o discutie cu domnul profesor. Tatal dansului, cu toate ca e decedat de vreo 20 de ani, lucrurile invocate in Memorial (Memorialul Durerii – n.red.) sunt din luna august. Tatal lui nu mai lucra in acea perioada acolo. Eu inteleg acest atac asupra parintilor, presupun ca urmeaza copiii. Urmeaza si atacurile asupra domnului Cercel. Este un atac murdar dus de PNL in acest moment. Eu daca as fi in locul domnului Orban as chema acesti specialisti, de altfel unicii doi specialisti ai Romaniei sa ma sfatuiesc cu ei, nu sa ii atac. Aceasta este parerea mea”, a declarat Ciolacu pentru Ziar de Cluj.

Citeste si: „Memorialul Durerii”. Tatal lui Alexandru Rafila a fost seful Securitatii Arad in perioada neagra 1948-1949: „A executat 27 de tarani”

Ciolacu a facut referire la aceasta situatie si intr-o conferinta de presa la sediul central al PSD.

„Am constatat si eu, dupa venirea domnului profesor Rafila, un atac la familia domnului profesor Rafila, stiind atat si eu cat si premierul Orban foarte bine adevarul, mai ales domnul prim-ministru Orban pentru ca este mai bine informat decat mine”, a declarat Ciolacu, intr-o conferinta de presa.

Ciolacu i-a transmis apoi lui Adrian Streinu Cercel, prezent la conferinta, in calitate de proaspat candidat PSD pentru Senat, ca si familia sa va fi atacata.

„Sunt ferm convins ca si dumneavoastra, personal, si familia dumneavoastra vor fi atacate de acesti oameni mici si care nu vad dimensiunea dezastrului sanitar din acest moment din Romania. Eu imi cer scuze dumneavoastra, familiei dumneavoastra, imi cer scuze domnului profesor Rafila, familiei dansului, pentru acest inconvenient pe care trebuie sa-l suportati prin faptul ca v-ati decis sa faceti parte din viitorul Parlament, dar sunt ferm convins ca, punand in balanta legamantul fata de romani, este un lucru mult prea minor, dar este o nota de plata pe care cu totii, si eu, si doamna Gbriela Firea, o platim la un moment dat. Vreau public sa cer scuze atat familiei dvs. cat si a familiei domnului profesor Rafila”, a declarat Ciolacu.

Andrei Ruse, editor de carte la editura Hyperliteratura, confirma ca Alexandru Rafila, noua imagine a PSD, este fiul lui Alexandru Rafila, fost sef al Securitatii Arad in perioada 1948-1949. De numele maiorului de Securitate Alexandru Rafila se leaga masacrarea taranilor din comunele de pe Calea Crisului Alb care s-au opus colectivizarii.

„Nu are treaba fiul cu tatal, ok, dar sa ascunzi asa ceva e dincolo de strigator la cer. Iar eu, citind cartea Luciei Hossu, care m-a transfigurat efectiv, nu am putut sa tac, sorry”, subliniaza Ruse.

„Fiul nu trebuie neaparat sa aiba treaba cu tatal, principial vorbind, dar cand candidezi la parlamentare si esti un tip extrem de influent (mai ales zilele-astea), cred ca trebuie sa ai minimul bun simt de a nu-ti ascunde istoria familiei. Intr-un interviu dat recent, dl. Alexandru Rafila spune ca a devenit doctor influentat de tatal sau, medic si el la randul sau. Bun…

Mi s-a parut la inceput o coincidenta stranie de nume intre acest Alexandru Rafila si fostul sef al Securitatii din Arad in anii 50 (ajuns medic ulterior…), Alexandru Rafila, la al carui ordin au fost executati si torturati tarani care s-au opus colectivizarii.

Toate informatiile astea apar in cartea abia scoasa de noi la Hyperliteratura, din seria Memorialul Durerii, ‘Reeducarea de la Pitesti. Cerberii penitenciarelor’. In a doua parte, a ‘cerberilor’, avem un intreg capitol despre marile ‘realizari’ inumane ale lui Alexandru Rafila. Este si capitolul care inchide cartea si este, credeti-ma, odios…

‘Tatal meu era medic de familie, avea foarte multi pacienti si era foarte dedicat activitatii lui, iar eu auzeam multe relatari despre problemele pe care oamenii le au legat de starea de sanatate si cum poti sa-i ajuti ca medic. Acesta cred ca a fost lucrul care m-a influentat mult in alegerea profesiunii.’

In CV-ul sau si in orice am cautat, nu apare nimic legat de trecutul sau inainte de facultate, ceea ce mi se pare (foarte) suspect. Am incercat sa sap mai adanc, fara rezultate, asa ca singura chestie care mi-a venit in minte a fost s-o sun chiar pe autoare, s-o intreb daca stie ceva de aceasta ‘coincidenta’ (Lucia Hossu-Longin a realizat un interviu cu Alexandru Rafila la inceputul anilor 90, pentru Memorialul Durerii – mare parte din el este transcris si in cartea de care pomeneam). Si mi-a confirmat azi nu doar ca ar fi rude, ci ca Alexandru Rafila, marele medic de astazi, este, se pare, chiar fiul ucigasului din anii ’50… Am ramas mut…

‘Bilantul tragic al rascoalei anticomuniste din judetul Arad:
– 29 tarani executati pe loc,
– 340 de ani de munca silnica si temnita grea,
– peste 100 de familii deportate,
– alti ucisi sau raniti in cursul ocuparii satelor.’

Repet, nu are treaba fiul cu tatal, ok, dar sa ascunzi asa ceva e dincolo de strigator la cer. Iar eu, citind cartea Luciei Hossu, care m-a transfigurat efectiv, nu am putut sa tac, sorry”, a scris Ruse pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Lucia Hossu Longin: „Tortionarul Rafila mi-a spus ca fiul lui este tot doctor. L-a ucis in bataie pe social-democratul Stefan Zarea. Acum, dupa ani de zile, iata fiul lui, social-democrat”

Mai mult despre: ,

Comentarii: