politica

Ciolacu, cu jalba prin Europa. Cere „coalitie internationala” impotriva lui Iohannis intr-o scrisoare catre liderii socialisti

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a transmis joi scrisori liderilor socialisti din Europa in care le cere sa „puna presiune” pe presedintele Romaniei pentru a-l forta sa desemneze un premier din partea PSD.

„Avem nevoie de sustinere din partea voastra prin mesaje publice care sa fie transmise de lideri politici importanti. Dorim sa construim o coalitie internationala care sa puna presiune pe Presedinte si partidele de dreapta sa respecte votul romanilor”, se afirma in scrisoarea lui Ciolacu.

Cioalcu ii numeste pe liderii socialisti drept „camarazi”.

„Romanii ne-au dat un mandat clar sa conducem tara in aceasta dificila criza medicala, sociala si economica. (…) PSD este gata sa guverneze intr-o alianta care sa ofere un Guvern stabil pentru Romania”, mai afirma Ciolacu in scrisoare.

Scrisoarea se incheie cu o solicitare imperativa, Ciolacu dorind ca ca socialistii sa formeze „coalitia internationala” impotrica lui Iohannis pana pe 14 decembrie, cand incep consultarile la Palatul Cotroceni pentru desemnarea premierului.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, ca va exista un acord intre partidele care vor forma coalitia de guvernare, mentionand ca negocierile care vor incepe sambata se vor derula pe mai multe paliere vizand programul si structura Executivului si nivelul parlamentar.

Joi dimineata, liderii PNL, USR PLUS si UDMR s-au intalnit, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis, pentru a discuta despre formarea unei coalitii de guvernare.

„A fost practic inceputul discutiilor. Cred ca au comunicat si partenerii nostri. Deci, am luat decizia sa formam impreuna o coalitie care sa genereze o majoritate parlamentara de centru-dreapta pentru formarea unui Guvern. Romania are nevoie intr-un termen cat mai rapid de investirea unui Guvern care sa rezolve toate problemele grave cu care se confrunta Romania, de la pandemie pana la pregatirea absorbtiei fondurilor europene de care va beneficia Romania si marile reforme ale sistemelor publice”, a afirmat Orban, la sediul PNL.

Potrivit acestuia, se va negocia pe mai multe paliere. „Va exista un acord care sa arate existenta unei majoritati parlamentare. Am hotarat ca negocierile sa demareze sambata dimineata. Vom negocia pe mai multe paliere. Programul de guvernare – va fi o echipa care va negocia programul, echipa politica care va negocia chestiunile politice, structura Guvernului, pozitiile si care, evident, va valida programul de guvernare. De asemenea, va exista si o negociere la nivelul Parlamentului privitoare la comisiile parlamentare, reprezentarea in birourile politice si o strategie comuna de manifestare a acestei majoritati parlamentare”, a explicat Orban.

Liderul PNL a sustinut ca deocamdata „nu a existat niciun fel de discutie legata de repartizarea de portofolii”.

„Am discutat lucruri care tin de cadrul general, de vointa de a forma o majoritate de centru-dreapta si de calendarul negocierilor. Sigur ca si in discutia cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si, ulterior, in discutiile pe care le-am avut, ne dorim sa finalizam cat mai repede posibil aceasta negociere, astfel incat sa se ajunga la investirea Guvernului in conformitate cu majoritatea parlamentara data de vointa cetatenilor”, a completat Ludovic Orban.

El a precizat ca doreste formarea unui Guvern cu numar redus de ministere. „Un Guvern in care sa nu infiintam ministere pentru portofolii si care sa aiba un numar cat mai redus de ministere, 16, 17, 18 ministere, astfel incat sa existe cu adevarat ministere care sa aiba competente serioase si, mai ales, capacitatea practica de a pune in aplicare programul de guvernare. (…) Nu am discutat impartirea de portofolii. Sigur ca exista un criteriu foarte obiectiv pe care l-am discutat cu partenerii nostri si acesta este (…) votul dat de cetateni, care determina contributia la formarea majoritatii”, a afirmat liderul PNL.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Masinaria de razboi a lui Putin incepe sa scartaie: pentru prima oara din 1999, Gazprom a raportat o pierdere neta de aproape 7 miliarde de dolari pe 2023

Gazprom, gigantul energetic controlat de stat din Rusia, a fost pe minus anul trecut pentru…

4 ore ago

Hitler ar fi fost invidios: 83% dintre rusi isi exprima totala incredere ca Vladimir Putin „face treaba buna”

Increderea publicului rus in conducerea presedintelui Vladimir Putin a crescut cu 4 puncte procentuale (p.…

51 de minute ago

Viktor Orban anunta ca Ungaria isi va spori cheltuielile militare daca razboiul din Ucraina se va prelungi si in 2025

Ungaria va fi nevoita sa-si sporeasca cheltuielile militare si in anul urmator daca razboiul din…

O oră ago

Planeta maimutelor: „bandele de macaci” din Thailanda au luat cu asalt strazile unui oras turistic, distrugand afisele care cer alungarea lor – VIDEO

Intr-un oras thailandez, macacii au devenit o problema politica inflacarata si manifesta atitudini aproape umana,…

5 ore ago

Las-o, ba, ca merge asa: craterul adanc de 15 m de la Slanic ar fi trebuit astupat azi-noapte, dar nu a venit nimeni sa-l astupe

E stare de alerta extrema in orasul Slanic Prahova. Surparea masiva produsa acum o saptamana…

2 ore ago