Ciolacu, disperat ca isi incepe mandatul de premier cu o greva generala a profesorilor: „Aceasta greva produce haos”

actualitate

Presedintele PSD, viitorul premier Ciolacu, a lansat vineri un apel disperat la adresa sindicatelor din educatie sa renunte la greva generala. Sindicatele au anuntat ca greva va avea loc imediat dupa instalarea noului guvern, pentru a-si maximiza sansele de rezolvare a solicitarilor.

„Sunt dispus sa discut, in orice moment, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din invatamant si sa facem impreuna toate eforturile necesare pentru a evita greva generala. Am vorbit si cu premierul Ciuca si am garantia ca are o disponiblitate similara la dialog.

Sper ca liderii sindicali inteleg ca aceasta greva produce haos nu numai in activitatea scolii, ci si in vietile a milioane de familii. Credinta mea sincera este ca putem fi toti capabili sa punem pe primul plan responsabilitatea si luciditatea.

Exista cu siguranta solutii la care putem ajunge cu calm si ratiune, in timp ce copiii isi vad linistiti de scoala. Cred ca asta asteapta romanii si de la liderii politici, si de la cei sindicali”, a anuntat Ciolacu, vineri, pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca solicitarile profesorilor cu privire la majorarile salariale sunt indreptatite, apreciind ca acestia trebuie platiti „la adevarata lor valoare”.

„Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv ca astazi au avut loc mai multe intalniri in care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie sa vedem un pic lucrurile cum se aseaza ele.

Prima chestiune: solicitarile dascalilor pentru mariri salariale, dupa parerea mea, sunt indreptatite in conditiile in care am avut si avem inca o inflatie destul de mare. Este clar ca aici vorbim de o reasezare, dar in realitate avem nevoie de mult mai mult si am spus aceste lucruri de foarte multe ori in timp ce lucram la proiectul ‘Romania educata’. Daca dorim sa avem in Romania un invatamant de foarte buna calitate atunci trebuie sa avem toate conditiile, nu doar scoli moderne, sali de clasa bine dotate, cabinete dotate, trebuie sa avem grija si de cei care formeaza tanara generatie, adica trebuie sa avem grija de dascali, sa aiba conditiile pentru a-si face treaba asa cum trebuie, printre care una foarte importanta este evident salarizarea. Dascalii trebuie platiti la adevarata lor valoare. Aici le dau dreptate”, a spus seful statului la Reykjavik, citat de Agerpres.

El a afirmat ca subiectul privind majorarile salariale ale profesorilor a parut in spatiul public amestecat artificial cu dezbaterile pe Legile educatiei.

„In Legile educatiei chestiunile salariale nu apar. Ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie sa apara in grila nationala de salarizare care trebuie sa fie actualizata.

Si astept si eu – si o sa insist pe aceasta chestiune – ca la Ministerul Muncii sa se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizarii si grilele care se fac pentru invatamant sa fie unele care satisfac nevoile sistemului. Daca aceste chestiuni se obtin prin greva este o intrebare care se poate pune, insa sindicatele isi fac planul lor si nu acestea le discut. Eu discut despre nevoile sistemului educational din Romania si aici trebuie sa avem grija. Daca vrem sa intr-adevar un sistem foarte performant si avem pretentii de la dascali, trebuie sa-i si platim”, a declarat seful statului.

Ciolacu a declarat marti, dupa anuntul facut de federatiile sindicale din invatamant privind declansarea grevei generale pentru cresteri salariale, ca „abordarile in care fiecare apuca ceva dupa interesele lui, cred ca e cazul sa fi luat sfarsit.”

„As vrea o abordare responsabila fata de copiii nostri, fata de actul de invatamant, tinand cont ca pana in ianuarie Parlamentul trebuie sa vina cu o noua lege a salarizarii”, a spus Ciolacu intr-o conferinta de presa la finalul sedintei conducerii PSD.

„Am depasit o pandemie, o criza energetica, sper sa depasim si aceasta inflatie si trebuie sa ne asezam toti la masa si sa avem o abordare responsabila. Abordarile in care fiecare apuca ceva dupa interesele lui dupa 30 de ani de democratie cred ca e cazul sa fi luat sfarsit”, a mai declarat seful PSD.

Sindicatele din Educatie vor declansa in curand greva generala, a anuntat, miercuri, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, la finalul discutiilor cu premierul Nicolae Ciuca.

„Concluzia este clara, promisiunile sunt subtiri, doar ca Anexa opt se va aplica si ca in Programul de guvernare o sa fie lucruri concrete legate de grila de salarizare, iar Educatia va fi o prioritate. Oamenii asteapta altceva si este limpede ca de luni va fi greva generala. Este vointa oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astazi, de exemplu, sa se rezolve si problema inflatiei, adica sa vina cu un act normativ care sa acopere rata inflatiei. Acest lucru se poate face. Este posibil sa mai avem o discutie cu premierul luni, mai este timp sa gaseasca solutii, dar pana atunci mesajul nostru este clar: greva generala din 22 mai, orele 8:00”, a anuntat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Hancescu a subliniat ca greva generala este sustinuta de un procent extrem de mare dintre membrii de sindicat, respectiv peste 71%, adica in jur de 105.000 care vor intra luni in greva.

„Este un procent extrem de mare, 71,29% din cei care au semnat. Ca fapt divers, in 2005, cand am declansat greva, procentul a fost de 60% (…) Conform legii, greva e facuta de membrii sindicat, nu avem treaba cu ceilalti. Noi ne raportam la membrii sindicat, adica din 145.000 de membri ai FSLI, sunt 105.000 care intra in greva”, a subliniat el.

Intrebat in ce masura se poate discuta despre cresterea salariala din sistem in cadrul discutiilor de joi de la Ministerul Educatiei referitoare la Contractul Colectiv de Munca, Simion Hancescu a precizat ca nu exista in lege asemenea posibilitate.

„Contractul de munca este un act care, conform legii, nu poate contine referiri la salarizare. Deci nu se va intampla nimic concret maine, daca cineva isi face iluzia ca se dezamorseaza conflictul. Nu. Asta e adevarul. (…) Promisiunea este ca pana in iulie sa adune toate datele, atentie, cand ei au promis ca pana la 30 iunie trebuia sa fie legea gata, acum au decalat pana in ianuarie sau finalul anului, ceea ce nu este in regula. Deci in iulie aduna datele si apoi peste vara sa stam la masa si sa discutam. E prea tarziu. Era bine sa vina acum, daca aveam grila, aveau timp cei de la Ministerul Muncii in paralel sa lucreze cu Legea pensiilor, daca erau bune intentii. Ceva nu este in regula”, a spus presedintele FSLI.

In ceea ce priveste modul in care profesorii universitari ii vor spijini altfel decat teoretic pe cei din preuniversitar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadar, a anuntat ca incepand de luni vor face greva de avertisment.

„Am fost in urma putin cu referendumul. Categoric ca vom continua si noi activitatile de protest, dar tare mahniti am iesit, caci am venit cu sufletul deschis, curat si cu dorinta de a rezolva problema. Din pacate, Anexa opt din Legea 153 a salarizarii reprezinta prea putin. Ar fi un efort pentru Guvern si pentru tara de 300 de milioane de lei pentru partea aceasta de an care a mai ramas, iar de Ordonanta aceasta ar fi beneficiat toti salariatii din Romania, nu numai cei din Educatie, care se incadreaza in Anexa opt, si cei din Sanatate si cei din alte domenii, intelegand aici personalul tehnic-administrativ din Educatie, numit la noi si nedidactic, din Sanatate si din alte domenii. Deci e o anexa care trebuie data la toata lumea, pentru ca Legea 153 n-a fost, din pacate, finalizata inca in toata plinatatea ei, iar in Educatie acum se incearca finalizarea cu aceasta anexa”, a explicat liderul sindical.

Un al doilea aspect pe care sindicalistii l-au discutat miercuri la Guvern reprezinta „o promisiune cu iz politic”, respectiv ca se va trece in Programul de Guvernare ca Educatia va fi prioritara si din punct de vedere salarial.

„Cei doi oameni importanti, prim-ministrul actual si prim-ministrul viitor au spus ca vor trece in Programul de guvernare faptul ca Educatia va fi prioritara, ma rog, scrie peste tot acest lucru, dar ca va fi si din punct de vedere salarial, dar n-au vrut sa-si asume grilele ca pe care noi le-am creat si care astazi se afla la Ministerul Muncii, grile pe care le-am gandit exact potrivit ideilor din proiectul Romania educata si din promisiunile celor doi ministri, Sorin Campeanu si Ligia Deca, plecand de la salariul mediu brut pe economie, la profesorul deputat din invatamantul universitar si la profesorul de tip asistent universitar de la noi din invatamantul superior. Deci aici n-au vrut sa-si asume raspunderea”, a mai spus Hadar.

Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar au intrat, miercuri, in greva de avertisment, in intervalul orar 11:00 – 13:00, timp in care cursurile nu au avut loc.

Organizatiile sindicale anuntasera marti ca vor declansa greva generala, incepand din data de 22 mai 2023, decizia fiind luata ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declansarea grevei generale in Invatamant, efectuat in interiorul acestor organizatii sindicale, precum si implicatiile acestei actiuni pentru procesul educational.

Revendicarile sindicalistilor din Educatie vizeaza: majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic; instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic.

De asemenea, sindicalistii solicita acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant; acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.); cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii; renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

Sindicatele din Educatie au demarat protestele inca din luna aprilie a acestui an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: