Ciolacu: Fara impozit progresiv pe salarii din 2025, insa o impozitare progresiva pe capital este corecta si o reforma fiscala este necesara

news

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Antena 3, ca anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii, desi un secretar de stat din Ministerul Finantelor, Alin Andries, a afirmat ca se fac calcule la Ministerul de Finante in acest sens.

„Nu. Sunt unul din sustinatorii impozitului progresiv, dar impozit progresiv nu inseamna… Noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa. Noi aici trebuie… De ce avem cea mai mare? Pentru ca impozitarea pe capital este cea mai mica. Peste tot in lume, unde ai venituri cumulate, nu venituri din salariu, am venituri cumulate. Am salariu, unde imi platesc impozitul – l-am dat deoparte. Am chirii cumulat cu salariu, am altfel de…, am arende, am…, toate se aduna intr-un cos si in momentul in care depasesti anumite sume, oriunde in lumea asta, iti vine un surplus de impozitare, un fel de impozitare a capitalului. Am venituri exceptionale. Am cumparat un teren la periferia Bucurestiului cu 1.000 euro si maine il vand cu 10 milioane. Peste tot in lume nu platesc 10%, chiar daca il vinzi cu 1.200, chiar daca il vinzi cu 10 milioane. Dupa anumite praguri, iti vine alta impozitare”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat, fata de cele aratate, ca o impozitare progresiva pe capital este corecta si o reforma fiscala este necesara.

„Exista impozitarea progresiva. O impozitare progresiva pe capital, in aceasta logica si corecta logica, si cu o scadere la salariul minim la impozitarea cum este peste tot in Europa, dar si cu o legislatie ca romanii sa nu fie, o treime, platiti cu salariul minim. Ca daca acum Ciolacu hotaraste cu Guvernul sa scada impozitarea la salariul minim pe economie, o sa ne trezim ca de la o treime suntem doua treimi cu salariul minim, fiindca este o optimizare fiscala. Deci, asta inseamna ca trebuie sa facem o reforma fiscala. Aceasta reforma fiscala nu trebuie sa o faca domnul secretar de stat. Eu ma asteptam ca dansul sa munceasca, nu sa faca calcule. Cu calculele sunt expertii care sunt si de la Banca Mondiala… O reforma fiscala discutata la televizor si luata decizia, dar nu o luna, discutata sase luni. Este trecuta in PNRR, in cererea de plata numarul 4, dar ea va avea efecte, daca vreti, parerea mea, in anul 2026”, a mai declarat Ciolacu.

Seful Executivului a punctat faptul ca o schimbare a impozitarii nu poate fi discutata pana nu se implementeaza digitalizarea ANAF.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: