Ciolacu, Grindeanu si Neacsu merg in Italia, se intalnesc cu premierul Meloni si cu Papa Francisc

news

Premierul Marcel Ciolacu va efectua, in perioada 14-15 februarie, o vizita de lucru la Roma, unde va participa la cea de-a treia sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Italiei, organizata la 13 ani dupa precedentul summit interguvernamental. Seful Executivului va avea convorbiri cu prim-ministrul Republicii Italiene, Georgia Meloni si o intrevedere cu primarul orasului Roma, Roberto Gualtieri. De asemenea, prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi primit in audienta de Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican, si va avea o intrevedere cu Cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.

Prim-ministrul va avea mai multe intrevederi la nivel inalt cu oficiali italieni si se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Italia, anunta Guvernul intr-un comunicat oficial. Astfel, premierul Ciolacu va avea convorbiri cu prim-ministrul Republicii Italiene, Georgia Meloni, si va participa la intrevederea in plenul celor doua delegatii oficiale si la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale sectoriale.

Programul vizitei va include si o intrevedere cu primarul orasului Roma, Roberto Gualtieri. O componenta importanta a vizitei este cea economica, context in care mai multi membri ai delegatiei vor participa la Forumul Economic romano-italian.

”Organizarea celui de-al treilea Summit Interguvernamental este o dovada a caracterului strategic si privilegiat al relatiei bilaterale dintre Romania si Italia si reflecta potentialul extraordinar pe care il vom dezvolta impreuna, in beneficiul statelor si cetatenilor nostri. Romanii formeaza o comunitate puternica in Italia, iar italienii reprezinta cea mai mare comunitate de antreprenori din Romania, fapt ce intareste colaborarea noastra speciala. Italia este intre cei mai importanti parteneri economici ai Romaniei, iar organizarea Forumului Economic axat pe domenii precum IT&C, energie, industria prelucratoare si mecanica, infrastructura, industria agro-alimentara este inca un prilej excelent pentru cresterea cooperarii noastre economice”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi primit in audienta de Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican, si va avea o intrevedere cu Cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.

Din delegatia guvernamentala care-l va insoti pe seful Guvernului in Italia vor face parte vicepremierul Marian Neacsu, ministrul afacerilor interne, Catalin Predoiu, ministrul transporturilor si infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul apararii nationale, Angel Tilvar, ministrul afacerilor externe, Luminita Odobescu, si ministrul economiei, antreprenoriatului si turismului, Radu Oprea.

Relatia bilaterala romano-italiana are la baza Parteneriatul Strategic incheiat la 17 aprilie 1997, ridicat la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat, la 9 ianuarie 2008, potrivit Executivului.

Prima sedinta comuna de Guvern (G2G) Romania-Italia a avut loc in anul 2008, la Roma, iar cea de-a doua in 2011, la Bucuresti. Dupa 13 ani de la organizarea ultimei sedinte comune de guverne, la Bucuresti, cea de-a treia sedinta intre Guvernul Romaniei si Consiliul de Ministri al Italiei are ca obiectiv valorificarea Parteneriatului Strategic Consolidat dintre Romania si Italia si impulsionarea suplimentara a cooperarii in plan bilateral, european si euroatlantic.

Documente ce vor fi semnate cu ocazia reuniunii sunt: Declaratia actualizata a Parteneriatului Strategic Consolidat, care stabileste prioritatile de cooperare pentru perioada urmatoare in baza convergentei de interese intre cele doua state dar si mai multe documente de cooperare bilaterala sectoriala in domenii precum antreprenoriat si IMM, turism, protectia civila etc.

Guvernul mai arata ca in plan economic, Italia este de mai multi ani al doilea partener comercial al Romaniei, cu o pondere in schimburile comerciale totale al tarii noastre de aproximativ 9,5%.

”Datele pentru primele zece luni ale anului 2023 consemneaza o noua crestere a comertului bilateral, de aproximativ 3% comparativ cu aceeasi perioada din 2022, atingand valoarea nominala de 16,9 miliarde euro”, se mentioneaza in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: