Ciolacu n-are curaj sa tina pariul cu Ghinea, prefera sa il injure: „I-ai zapacit pe toti cu tampeniile tale. Tu esti un dezastru, zero!”

politica

Marcel Ciolacu refuza sa accepte provocarea lui Cristian Ghinea, care a anuntat ca el va demisiona din functia de ministru daca PNRR va fi respins. Insa Ghinea i-a cerut si lui Ciolacu sa demisioneze daca PNRR va fi acceptat.

„Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligenta sa, dar i-a zapacit pe toti cu tampeniile sale.
Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Inca mai esti in Guvernul Romaniei?! Cand toata lumea iti spune ca esti un dezastru national, tu inca mai ai tupeu sa scrii baliverne pe Facebook?!

Cristian, Comisia Europeana a avut timp – in doar 4 ZILE! – sa-ti citeasca PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. FARA SA-L CITESTI! Au citit si s-au crucit!

Cristian, nu ti-a fost rusine sa iesi la televizor, acum doua zile, si sa minti nonsalant ca totul e ok, desi stiai foarte bine ce observatii devastatoare ai primit de la Comisia Europeana??!

Cristian, TU esti un dezastru! ZERO! Cum sa iti spun in ”penerereza” ca sa intelegi si tu: PLEACA ACASA!!!!

PS: Daca parlamentarii PNL si UDMR nu voteaza motiunea simpla pe care am depus-o impotriva lui Ghinea, atunci vor raspunde in solidar cu acest ministru ZERO care si-a dorit ca miliardele din PNRR sa se duca la firmele de consultanta si clientii sai politici!!!!”, a raspuns Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Investitiilor si proiectelor europene, Cristian Ghinea, isi scoate demisia pe masa si ii cere lui Marcel Ciolacu sa procedeze la fel. Ghinea afima ca va demisiona din functie daca PNRR va fi respins si il provoaca pe Ciolacu sa procedeze la fel daca PNRR va fi acceptat.

„Ciolacu, hai sa discutam cu demisia pe masa! Factual, situatia e clara si este descrisa in disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeana publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt intrebari puse de Comisia Europeana legate de procedura de costing.

Am spus in mai multe randuri ca PNRR este un exercitiu unic pentru ca toate detaliile trebuie stabilite inainte de incepere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocarile inainte si proiectele concrete se fac ulterior.

Este un exercitiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investitii. Un exercitiu facut pentru prima data si de Comisie si de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise catre toate statele membre. La fel vor fi intrebari pentru analizele de mediu si pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat.

In aceasta saptamana au avut loc intalniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeana unde s-a trecut prin aceste tabele. Unele intrebari au fost lamurite pe loc, altele urmeaza sa o facem.

La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) exista sute de intrebari de la Comisie, pe care MIPE si aplicantii care au depus proiectul le lamuresc. Face parte din treaba obisnuita a acestui minister.

Cum ne-am putea imagina ca la un program de tara de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?

Trecand cu calm prin aceste tabele, cele mai multe sunt usor de clarificat. De pilda, comentariile Comisiei pe sectiunea Transport, la modernizarea cailor ferate Comisia observa costurile pe care le considera ridicate. Colegii de la Ministerul de linie au lamurit deja ca acele costuri includ si echipamentele digitale, lucru deja vizibil in alta anexa. Lamurire ceruta – caz inchis.

La scoli verzi, ministerul de linie a justificat costurile prin studii de piata legate de cladiri similare, Comisia cere raportate la costurile standard nationale – cum aceste standarde nu includ ultimele cerinte europene, vom insista in dialog ca studiul de piata este metoda realista de costing. Am cerut ministrilor de linie sa acorde atentie acestui exercitiu si acolo unde mai sunt probleme vor fi rezolvate.

Este un dialog normal, tehnic si bazat pe evidente, e cumva de asteptat ca fiind greu de furat PSD nu intelege nimic din proces. PSD a ‘citit’ anexele de la PNRR dand click dreapta si cautand autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios si a pus intrebari, pe care le vom lamuri. Daca PSD are atatia experti destepti, dat fiind ca documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD intrebarile astea?

PSD anunta din nou ca PNRR a fost respins. Este a patra oara cand PSD lanseaza acest fake news.

La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panica trucat. E cazul sa se linisteasca.

Dar, ca sa scapam de emotii, fac o propunere lui Marcel Ciolacu. Marcele, eu zic ca PNRR va fi aprobat de catre Comisia Europeana. Anunti a patra oara ca a fost deja respins (inainte de evaluare). Aceasta comedie politica poate fi usor rezolvata. Iti propun urmatorul pariu: Daca PNRR nu va fi aprobat de catre Comisia Europeana, eu imi dau demisia.

Daca va fi aprobat de catre Comisie, tu iti dai demisia din functia de presedinte PSD. Termen: 30 septembrie 2021. Te tine?”, a scris Ghinea pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: