Ciolacu, nou fake news de proportii: „90% din cazurile trimise de DNA in instanta sunt achitari. S-au comis abuzuri”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat un nou fake news in legatura cu activitatea DNA, sustinand ca 90% dintre cazurile inaintate de DNA au fost desfiintate de instante. Realitatea este cu totul alta si are legatura de fapt cu deciziile luate de CCR.

„Am inteles ca din cauzele trimise de DNA in instanta, 90% sunt achitari. Anumite abuzuri au existat. Fosta conducere a PSD nu a gasit cei mai buni comunicatori pe aceasta tema. A fost o greseala fatala pentru noi si am platit-o. Lasati-mi dreptul sa invatam din greselile altora”, a declarat Ciolacu, joi, intr-un interviu pentru Libertatea.

Citeste si: EXCLUSIV Ciolacu, dosar penal la DNA privind modul in care a obtinut titlul de „Luptator cu rol determinant in Revolutia Romana”

Intrebat ce cauta Laura Vicol pe listele PSD, avand in vedere ca aceasta a sustinut politica lui Liviu Dragnea privind legile justitiei, Ciolacu a spus ca aceasta este „un specialist pe justitie”.

„Eu cred ca doamna Vicol va fi un foarte bun parlamentar si un specialist pe justitie. O avem pe liste si pe doamna Maya Teodoroiu. Am adus o noua garnitura de specialisti care au confirmat in justitie. A fost o judecatoare exemplara, nu am citit despre dansa ca a facut vreun abuz”, a mai spus Ciolacu.

Informatiile prezentate de Ciolacu in legatura cu „achitarile” dispuse in cazul dosarelor DNA sunt false.  Saptamana trecuta, la o conferinta organizata de Asociatiile Expert Forum si APADOR – CH, procurorul sef al DNA, Crin Bologa, a declarat ca, in doar patru dosare a remarcat achitari imputabile procurorilor. Rata totala a achitarilor a fost in jur de 50%, insa aceasta este imputabila deciziilor Curtii Constitutionale.

Seful DNA, Crin Bologa, a anuntat, pe 1 octombrie, ca procurorii DNA sunt nevoiti sa dispuna clasarea dosarelor de abuz in serviciu in proportie de 80-90% din cauza deciziilor CCR.

„Intre 80-90% din dosarele cu abuz in serviciu suntem obligati sa dispunem clasarea din cauza deciziilor CCR”, a spus Bologa in cadrul unui interviu pentru Europa FM.

In luna iunie, Bologa a mai anuntat ca, tot din cauza deciziilor CCR, au fost clasate peste 800 de dosare in care prejudiciile ajungeau pana la patru miliarde de euro.

“Dezincriminarea totala a tentativei de abuz in serviciu, impreuna cu toate celelalte date, au facut ca DNA sa dea solutii de clasare in aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro. Dosare care, daca CCR nu intervenea, ajungeau in judecata“, a declarat Bologa intr-un interviu pentru PressHub.

„O dovada clara a respectarii si aplicarii deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sunt si cele 801 solutii de clasare dispuse in dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro si 10.340.800 de dolari”, se anunta intr-un comunicat al DNA.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: