politica

Ciolacu s-a autoproclamat si sef al AUR. Scrisoare catre Bruxelles in calitate de „lider al Opozitiei din Romania”: „Tara noastra aluneca spre o cale nedemocratica”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a trimis joi o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrage atentia asupra „derapajelor nedemocratice” ale Guvernului condus de Florin Citu. In scrisoare, Ciolacu s-a autointitulat „lider al Opozitiei din Romania”.

„Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a trimis joi o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrage atentia asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern, manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finantarii europene si a functiilor publice din Romania”, se arata intr-un comunicat de presa remis de PSD.

Potrivit sursei citate, necesitatea unei pozitii publice din partea oficialilor europeni este justificata prin faptul ca cetatenii romani trebuie sa se simta protejati de Uniunea Europeana atunci cand sunt comise abuzuri, iar guvernele incalca principiile democratice ale statului de drept.

„Tara noastra aluneca spre o cale nedemocratica, iar in calitate de lider al opozitiei din Romania am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe romani si pentru a ne apara valorile democratice europene”, se arata in scrisoarea trimisa de Ciolacu, care a mai subliniat ca PSD „este deschis la discutii constructive despre viitorul Romaniei pe calea europeana si democratica”.

„In sinteza, principalele puncte reclamate prin acest document sunt urmatoarele: pentru prima data in istoria postdecembrista, partidele din coalitie au aprobat un buget fara a accepta niciunul dintre amendamentele venite de la parlamentari, tot pentru prima data in istorie, Guvernul a adaugat – total netransparent – o anexa la buget care cuprinde sume financiare alocate preferential, dupa un algoritm politic, judetelor si localitatilor care sunt conduse de reprezentantii partidelor care formeaza majoritatea, PNL a primit 52%, USR 35%, in timp ce UDMR 13% – o distributie care se suprapune aproape perfect pe ponderea fiecarui partid in coalitie”, mai spune PSD in comunicat.

Alte puncte din scrisoarea lui Ciolacu catre oficialii europeni sunt: politizarea fondurilor UE, in elaborarea Planului National de Redresare si Rezilienta Guvernul nu s-a angajat intr-un dialog deschis cu Parlamentul, cu Opozitia sau cu partenerii sociali, Guvernul se concentreaza pe politizarea totala a sectorului public: schimbarea a aproape 1.000 de directori de scoli intr-o singura zi, politizarea prin OUG a prefectilor si urmeaza politizarea secretarilor generali ai autoritatilor locale, atacul public si radical al Guvernului impotriva Avocatului Poporului, a membrilor Curtii Constitutionale a Romaniei si Consiliului Superior al Magistraturii.

„In ultimele doua zile, actualul prim-ministru si ministrul Justitiei au criticat in mod deschis si public o decizie definitiva luata de o instanta de judecata. Premierul a amenintat public liderii sindicatelor si reprezentantii HoReCa pentru organizarea grevelor pasnice impotriva unora dintre deciziile luate fara nicio consultare cu acestia”, a mai sustinut liderul social-democrat in scrisoare, potrivit comunicatului.

Scrisoarea integrala a lui Ciolacu, autointitulat „lider al Opozitiei din Romania”

Bucuresti, 4 Martie 2021

Doamnei Ursula von der Leyen

Presedintele Comisiei Europene

Domnului Frans Timmermans

Vicepresedinte executiv al Comisiei Europene

Subiect: Politizarea fondurilor publice, a finantarii europene si a functiilor publice in Romania

Stimata presedinte,

Stimate vicepresedinte executiv,

As incepe prin a va multumi pentru disponibilitatea dumneavoastra de a avea un schimb constructiv de opinii cu privire la problemele legate de Romania si de pasii importanti pe care i-a facut tara noastra pentru a deveni un stat membru activ al UE. Reiterez dorinta noastra de a continua calea catre reforme consistente care sa ne permita sa abordam provocarile viitoare. Partidul nostru a reusit integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a pregatit o presedintie de succes a Consiliului UE si va continua sa fie un actor activ si onest in sprijinirea eforturilor de dezvoltarea in cadrul UE.

In acest cadru, este important ca cetatenii romani sa se simta protejati de Uniunea Europeana atunci cand sunt comise abuzuri si principiile democratice ale statului de drept sunt incalcate de catre guverne. Din pacate, in ciuda semnalului clar trimis de cetatenii romani in timpul alegerilor legislative, actuala majoritate politica actioneaza nedemocratic incepand un proces activ de politizare a fondurilor publice, a finantarii europene si a functiilor publice din Romania. Cele trei partide din guvern, cu o majoritate foarte fragila, nu pot accepta ca au pierdut alegerile si nu pot intelege ca atitudinea lor imorala alimenteaza doar radicalismul si opiniile extremiste.

Mai exact, in ultimele cateva saptamani:

Partidele ce formeaza Coalitia guvernamentala au aprobat, pentru prima data in istoria postdecembrista, un buget fara a accepta niciun amendament propus de parlamentari, apartinand fie partidelor guvernamentale, fie opozitiei. Mai mult, nu au existat discutii cu partenerii sociali, societatea civila sau autoritatile locale asupra bugetului, in ciuda faptului ca a fost prezentat Parlamentului cu o intarziere severa. Majoritatea partilor interesate si-au exprimat deja dezaprobarea publica fata de noul buget. Peste 3500 de amendamente, care indica solutii financiare clare, au fost respinse intr-o manifestare publica a atitudinii nedemocratice.

* Guvernul a adaugat pentru prima data, in istoria democratica a Romaniei, o anexa la buget, care prezinta sume financiare alocate preferential judetelor si localitatilor conduse de reprezentanti care apartin partidelor care formeaza majoritatea, in ciuda faptului ca majoritatea alesilor locali apartine partidelor de opozitie. Anexa 7.03 legalizeaza mita politica din bugetul de stat. Fondurile sunt distribuite pe baza unui algoritm politic corespunzator distributiei politice in coalitie. Si acest lucru poate fi dovedit prin argumente solide: PNL a primit 52%, USR 35%, in timp ce UDMR 13% si toate aceste date reflecta distributia politica din coalitia de guvernare. Exista localitati conduse de politicieni alesi din coalitia de guvernare care primesc mai multe fonduri decat judetele conduse de social-democratii cu o populatie de cateva ori mai mare. In ciuda faptului ca a planificat un buget cu un deficit de peste 7% si a imprumutat constant bani pe piata internationala, actualul guvern a decis sa aloce zeci de milioane de euro fara niciun criteriu transparent, ci doar in baza intereselor politice. Din pacate, au facut acelasi lucru la sfarsitul anului trecut din fondul de rezerva al premierului. Fara nicio reactie publica din partea Comisiei Europene, ei vor continua politizarea fondurilor publice.

* Politizarea bugetului de stat este urmata de politizarea fondurilor UE. In primul rand, in elaborarea Planului National de Redresare si Rezilienta, acestia nu s-au angajat intr-un dialog deschis cu Parlamentul, cu mediul de afacari, cu organizatiile sindicale, cu opozitia sau cu partenerii sociali. Au organizat consultari politice partinitoare in care nu au prezentat nimic; in acelasi timp, au anuntat ca guvernul va cheltui banii prin parteneriate netransparente, fara a respecta cadrul european pentru licitatiile publice. Un alt exemplu este anularea Masurii 3, conceputa pentru IMM-uri din fondurile UE, dupa ce mass-media a prezentat informatii clare despre interventiile politice si interesele financiare in procedurile de selectie. Ar putea parea de necrezut, dar ministrul Economiei, Claudiu Nasui, avea un cont personal de administrator pe platforma online care gestioneaza aplicatiile. In cele din urma, se pare ca, in proiectarea noilor programe operationale, vor sa implementeze reguli netransparente prin modificarea, fara consultarea partilor interesate relevante, a platformei de aplicare si, prin urmare, sa adopte criterii foarte subiective.

Mai mult, se concentreaza pe politizarea totala a sectorului public. Au inceput prin schimbarea a aproape 1000 de directori de scoli intr-o singura zi cu oameni apropiati de partidele lor, au continuat cu politizarea prin OUG a prefectilor si intentioneaza sa politizeze toti secretarii generali ai autoritatilor locale. Copiind modelul altor guverne autocratice din regiune, ei intentioneaza sa politizeze atat postul national de televiziune, cat si radiodifuzorul national.

* Din pacate, aceasta politizare este insotita de un atac public si radical impotriva Avocatul Poporului, a membrilor Curtii Constitutionale a Romaniei si a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Vor sa controleze acesti trei stalpi legali care au ramas nepolitizati si care le stau in calea obtinerii controlui deplin asupra Romaniei. Interesant este ca persoana care ocupa functia de Avocat al Poporului din Romania este o figura proeminenta a societatii civile si un fost politician de dreapta, fost deputat in Parlamentul European, care acum este atacat pentru ca isi face treaba ca aparator al drepturilor civile.

* In ultimele doua zile, actualul prim-ministru si ministrul Justitiei au criticat in mod public o decizie definitiva luata de o instanta de judecata. Un amestec extrem de grav in sistemul judiciar romanesc.

* Nu in ultimul rand, au inceput sa atace public sindicatele, precum si reprezentantii societatii civile si ai sectorului privat care le contesta politicile. Premierul a amenintat in mod public liderii sindicatelor si reprezentantii HoReCa pentru organizarea grevelor pasnice impotriva unora dintre deciziile luate fara consultari.

Lista pe care o prezint prin aceasta scrisoare ilustreaza, din pacate, doar o mica parte din lucrurile care se intampla in prezent in Romania. Tara noastra aluneca spre o cale nedemocratica sub o clica de politicieni care au uzurpat puterea din Romania in ciuda pierderii alegerilor legislative. Stiu ca dupa greselile comise in trecut este greu de crezut ca lucrurile pot merge chiar mai rau in Romania, dar, din pacate, acesta este adevarul.

Nu exista spatiu pentru standarde duble si trebuie sa subliniez ca exista o perioada limitata de timp pentru ca interventia dumneavoastra sa produca un efect. Daca Comisia Europeana va decide sa ignore ceea ce face guvernul in Romania, situatia doar se va agrava pentru romani si pentru democratia europeana. Alegerile s-au incheiat, cele viitoare urmeaza sa aiba loc in 2024, deci scrisoarea mea nu are niciun interes electoral direct.

In calitate de lider al opozitiei din Romania, am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe romani si pentru a ne apara valorile democratice europene. Social-democratii romani au luptat mai bine de 127 de ani impotriva oricarei forme de extremism si nu vom renunta niciodata. Romanii merita mai mult decat ceea ce ofera guvernul, un buget de austeritate, delapidarea fondurilor publice si europene si lipsa unor perspective de dezvoltare.

Sunt increzator ca va veti apleca cu atentie asupra problemelor expuse mai sus si le veti aborda public. Partidul nostru este intotdeauna gata sa discute in mod constructiv despre viitorul Romaniei si ramane angajat sa lucreze intens pentru a mentine tara noastra pe calea europeana si democratica.

Cu prietenie,

Marcel Ciolacu

Membru al Parlamentului

Presedinte PSD Romania

Lider al opozitiei din Romania

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

6 ore ago

Ciuca: „Daca va fi nevoie, PNL va avea propriul candidat la Primaria Capitalei. Electoratul nostru nu-l sustine pe Piedone”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a afirmat, joi seara, ca, in eventualitatea retragerii lui Catalin Cirstoiu…

3 ore ago

Un fugar american a fost prins in Piata Sf. Petru din Roma. Avea la el trei cutite lungi

Politia italiana l-a arestat, saptamana trecuta, pe „cel mai cautat” fugar american. Barbatul a fost…

7 ore ago

Sportivii romani vor merge la Paris cu aeronava „Nadia Comaneci”

Aeronava  Tarom care va transporta sportivii romani la Jocurile Olimpice de la Paris poarta numele…

7 ore ago

Doua fete de 6 si 11 ani au fost injunghiate in Franta. Suspectul a fost arestat

Un barbat a fost arestat dupa ce doua fete in varsta de sase si 11…

7 ore ago

Un lider regional al partidului german de extrema-dreapta AfD, trimis in judecata pentru utilizarea „cu buna stiinta” a unui slogan nazist intr-un discurs

Un lider regional al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost trimis…

7 ore ago