Ciolacu s-a speriat si o da la intors: „N-am spus ca a fost respins PNRR. Asta nu se va intampla, desigur. Pana si planul domnului Ghinea va fi aprobat intr-un final”

politica

Confruntat cu un val dur de reactii, dupa ce a lansat fake news despre „respingerea” PNRR de catre Comisia Europeana, Marcel Ciolacu sustine ca el nu a spus asa ceva. „Asta nu se va intampla, desigur”, declara acum Ciolacu.

„Stimate domn, eu ma refeream la observatiile trimise de Comisia Europeana. Nu ca ar fi fost respins planul. Asta nu se va intampla, desigur. Pana si planul domnului Ghinea va fi aprobat intr-un final. Problema este ca a trimis un plan atat de prost incat vedeti ce se intampla acum”, a scris Ciolacu pe Facebook.

 

Citeste si: Comisia Europeana, reactie la minciunile lui Ciolacu: „Informatia conform careia CE a respins PNRR nu este corecta”

Marcel Ciolacu a declarat, joi seara, la Antena 3 ca „pur si simplu Comisia a pulverizat PNRR”.

”Pur si simplu Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la inceput ca banii au destinatie catre firmele de consultanta politica ale lor. Am adus documente cu cine a creat acest PNRR, sunt companii straine (…) Cred ca le-a sarit pixul din mana la Comisie cand au citit aceste gogomanii! Unde e Romania educata a lui Iohannis? E facuta praf, o rusine”.

Liderul PSD s-a referit la faptul ca anumite companii au facut unele documente din PNRR pentru a beneficia direct de bani, ceea ce a catalogat drept infractiune.

”E infractiune, e conflict de interese. Anumite companii au facut documente ca sa beneficieze direct de acesti bani, cine a mai auzit de asta? Cine din PSD mai ramanea in minister dupa asta? Era luat cu duba pe Stirbei Voda”, a mai afirmat Ciolacu.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Ciolos, anunta ca a vorbit zilele trecute cu sefa Comisiei Europene despre PNRR: „Nici vorba de vreo respingere”.

„Credeam ca, dupa Dragnea, PSD va scapa si de hotie, dar si de ticalosie. Domnul Ciolacu deocamdata ma convinge ca cel putin ticalosia ramane o valoare si in ‘noul’ PSD. Pentru ca altfel nu pot sa interpretez de ce a lansat ideea ca Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei a fost respins de catre Comisia Europeana.

Ultima data am vorbit cu presedinta Comisiei Europene despre planurile nationale de redresare si rezilienta si despre procedurile de evaluare si aprobare saptamana aceasta, luni. Si mi-e clar ca abordarea Comisiei Europene nu va fi una de evaluator care bifeaza casute verificand niste documente, ci de partener cu fiecare stat membru, pentru a ne asigura impreuna ca banii acestia pe care-i imprumutam la nivel european sunt investiti cu cap. Inclusiv in Romania.

Nu trebuie sa ma creada pe mine, dar macar sa citeasca ce zice azi Comsia, care spune ca nici vorba de vreo respingere si ca solicitarile de clarificari fac parte din procesul normal de negociere cu statele membre. Presupunand ca vrea binele Romaniei si e de buna credinta, daca domnul Ciolacu ar avea o minima intelegere a procedurilor europene, nu ar fi aruncat public cu gogosi.

Din pacate, PSD si alti politicieni, dintre care unii deveniti irelevanti dupa alegerile din 2020, distribuie stiri false fara discernamant cu privire la o tema extrem de importanta pentru viitorul dezvoltarii tarii. Multi dintre ei sunt obisnuiti probabil cu perioada in care asteptau lectii si liste cu masuri de facut de la Bruxelles si pare ca au ramas impietriti in acea perioada.

Daca ar fi inteles nevoia Romaniei de a investi cu cap 29 de miliarde de euro pana in 2026, cei de la PSD ar fi venit cu propuneri de proiecte in zecile de consultari publice pe domenii pe care ministrul Cristian Ghinea le-a facut in ultimele luni. Evident ca nu exista in acest plan vreo contributie de la domnul Ciolacu si PSD, pentru ca nu au dorit sa participe. Fie pentru ca nu-i intereseaza, fie pentru ca nu inteleg niciun proiect care nu le aduce vreun comision.

Cristian Ghinea mi-a fost coleg si in guvern in 2016, si in Parlamentul European pana anul acesta, a participat inclusiv la elaborarea cadrului european al fondului de redresare si rezilienta si cunoaste bine mediul institutional european. Chiar daca acum trebuie sa lucreze cu multe departamente din unele ministere politizate si deprofesionalizate inclusiv si mai ales de guvernele PSD, sunt convins ca-si va duce treaba la bun sfarsit”, a anuntat Ciolos.

Citeste si: Comisia Europeana, reactie la minciunile lui Ciolacu: „Informatia conform careia CE a respins PNRR nu este corecta”

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, il acuza pe Marcel Ciolacu ca arunca in spatiul public cu „laturi si rahat” in privinta PNRR. „Vom avea mai multe feed-backuri de la CE pe capitole. Facem un balci national din chestia asta?”, subliniaza Ghinea.

„Azi dimineata, in loc sa ne vedem de treaba am stat sa raspund la tampeniile dlui Ciolacu. E un fake news ca a fost repins PNRR. Nu consider ca observatiile CE sunt critice, se pot rezolva.

Romania are al 6-lea plan din UE. E ceva nou si pentru noi, si pentru CE. Romania trebuie sa faca toate proiectele clare de la bun inceput. Este fara precedent, ar fi fost cu totul uimitor ca CE sa nu aiba observatii pe 29 de miliarde de euro. Nu e nimic neobisnuit. Avem o opozitie isterica din partea PSD. Nu exista niciun stat membru cu asa ceva.

E a patra oara cand Ciolacu anunta ca a fost respins PNRR. PNRR nu a fost respins. Ganditi-va ca lui Firea i-a luat 4 ani sa scrie un proiect pe termoficare. Da, e o neconcordanta pe care o vom corecta. Nu inseamna ca cineva e incompetent. Sunt 240 de anexe la PNRR.

Vom avea mai multe feed-backuri de la CE pe capitole. Facem un balci national din chestia asta? Am invitat PSD la minister sa citeasca drafturile. Dovada de transparenta mai mare…”, a declarat Ghinea pentru hotnews.ro.

Ghinea a mai spus ca a ramas „socat” dupa ce a vazut atitudinea lui Ciolacu in urma intalnirii de de la sediul Guvernului, in care i-a prezentat PNRR.

„A fost un dialog uman. Eu nu ma obisnuiesc cu acest stil in care discutam uman, apoi iesim la TV sa spunem incompetenta, demisia! Sunt usor socat. Permanent PSD a hranit spatiul public cu fake news.

I-am spus azi, ca sa rupem pisica, sa discutam cu demisia pe masa. Ma duc la motiune luni cu demisia pe masa. Daca CE respinge CNRR, imi dau demisia.

Dar cineva trebuie sa fie responsabil si pentru aceste laturi si rahat lansate in spatiul public si acela sa fie Ciolacu.

Vom afla in 30 septembrie decizia PNRR. De ce abia acum? Am ajuns la ideea ca CE s-ar putea sa aiba nevoie de mai mult timp si sa cerem extinderea timpului”, a mai spus Ghinea.

Vicepremierul Dan Barna, copresedinte USR PLUS, a declarat, vineri, la Sibiu, ca ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) Cristian Ghinea este un om „foarte vertical”, iar gestul sau de a lucra cu demisia pe masa in legatura cu aprobarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este unul „demn”.

„Cristian Ghinea este un om foarte vertical, si evident ca ii sustin acest punct de vedere, cum sustin si pariul si provocarea pe care i-a adresat-o domnului Ciolacu (n.r. Marcel Ciolacu, presedintele PSD). Daca PNRR va fi respins de Comisia Europeana, Cristian Ghinea si-a pus mandatul pe masa. E corect, e logic, e demn, dar la fel si domnul Ciolacu, care arunca in derizoriu cu iresponsabilitate cel mai important program pentru Romania sa isi puna mandatul pe masa, daca Comisia Europeana va aproba acest program si Romania va intra in etapa de dezvoltare care inteleg ca il amaraste teribil pe liderul PSD”, a spus Barna intr-o declaratie de presa.

Ministrul Cristian Ghinea a aratat ca PNRR este un exercitiu unic pentru ca toate detaliile trebuie stabilite inainte de incepere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocarile inainte si proiectele concrete se fac ulterior.

„Ciolacu, hai sa discutam cu demisia pe masa! Factual, situatia e clara si este descrisa in disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeana publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt intrebari puse de Comisia Europeana legate de procedura de costing. Am spus in mai multe randuri ca PNRR este un exercitiu unic pentru ca toate detaliile trebuie stabilite inainte de incepere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocarile inainte si proiectele concrete se fac ulterior”, a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: