Ciolacu se ascunde de membrii PSD. Ciuca i-a confirmat lui Ciolos ca PSD va sustine guvernul minoritar al PNL

politica

Presedintele USR, Dacian Ciolos, a anuntat vineri ca a discutat cu Nicolae Ciuca, de la care a inteles ca „exista un soi de intelegere intre PNL si PSD”. Marcel Ciolacu nu a anuntat inca membrii PSD de aceasta intelegere, sustinand ca intai il asteapta pe Ciuca la discutii.

„PNL si PSD sunt datoare sa lamureasca ce isi doresc de la actuala situatie si cum vor sa iasa din aceasta criza politica. USR a propus o solutie care a fost refuzata de catre Parlament si, in consecinta, nu poate face altceva decat sa astepte ca cele doua partide sa gaseasca o modalitate prin care sa deblocheze situatia. Suntem constienti de gravitatea situatiei si cerem PNL si PSD sa propuna rapid un program de guvernare si o echipa cu care sa vina in Parlament cat mai rapid.

Premierul desemnat, Nicolae Ciuca, trebuie sa formeze o lista de ministri si sa ofere un program de guvernare prin care sa garanteze ca poate gestiona criza sanitara si cea energetica.

Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul, am avut cateva discutii telefonice neconcludente din care am tras concluzia ca exista un soi de intelegere intre cele doua partide, asa ca nu ne ramane decat sa vedem ce solutie pot oferi.

Presupun ca in ultimele saptamani au lucrat la solutii concrete, asa ca e momentul sa le prezinte. Suntem in continuare convinsi ca o criza politica nu poate fi rezolvata decat politic si ca ea trebuie asumata de catre partide care sa fie direct raspunzatoare in fata electoratului. Orice alta solutie e o fuga de raspundere si cautioneaza greseli care nu vor putea fi niciodata asumate politic, pentru ca am ales premieri de fatada”, a anuntat Ciolos, vineri seara.

Presedintele PNL, Florin Citu, a declarat, vineri, dupa intalnirea cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, ca au inceput discutiile pe programul de guvernare, luni urmand sa fie finalizata si lista Guvernului, iar votul in Parlament ar putea fi joi.

Citu a precizat ca premierul desemnat are responsabilitatea de a negocia o majoritate parlamentara pentru a trece acest Guvern, mentionand ca nu are un pact cu PSD si ca se va discuta cu USR pentru sustinerea in Parlament.

„Am inceput discutiile pe programul de guvernare, nu am discutat sau negociat noi ministere. Astazi a fost doar o discutie despre programul de guvernare. (…) Cred ca calendarul este asa: maine programul de guvernare, dupa aceea discutam despre portofolii si o sa fie simplu, ca avem 6 portofolii care sunt acolo, toate importante, dupa aceea luni seara – marti venim in Parlament, sa fim realisti, cred ca miercuri vor fi comisiile si votul pe joi. Sa fie toata lumea realista si sa intelegem”, a afirmat Citu.

Intrebat daca PNL este dispus sa cedeze din ministerele de forta, Florin Citu a spus: „6 ministere le avem acolo, vom vedea. Haideti sa ajungem acolo, intai facem programul de guvernare maine, va asigur ca va fi un program de guvernare care raspunde nevoilor si urgentelor prin care trece Romania astazi: sanatate, energie. Avem discutia pe portofolii in zilele urmatoare si pe nume si le veti vedea, pana luni mai e putin”.

Liderul PNL a spus, intrebat daca va negocia si cu PSD, ca „negocierea si majoritatea este responsabilitatea premierului, care va negocia cu parlamentarii pentru a avea o majoritate la vot”.

„Pentru sustinere in Parlament cred ca da, se va discuta si cu USR”, a adaugat Citu.

El a precizat ca PNL nu face niciun pact cu PSD.

„Nu se face niciun pact (cu PSD – n.r.). Mergem in Parlamentul Romaniei. Nu este niciun pact cu PSD, se merge in Parlament si USR are sansa sa voteze acest Guvern. Astazi suntem aici pentru ca USR a votat o motiune a PSD, ca sa fim foarte clari”, a adaugat Florin Citu, intrebat pe aceasta tema.

Presedintele PNL, Florin Citu, si premierul desemnat Nicolae Ciuca au avut, vineri, la sediul PNL, o intalnire cu liderul UDMR, Kelemen Hunor pe tema formarii Guvernului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: