Ciolacu si Citu pregatesc „cel mai original” certificat verde din UE. Nu va avea aproape nicio putere, niciun impact

politica

Presedintele PNL Florin Citu a declarat, joi, la Senat, despre proiectul certificatului verde si despre modificarea adusa pe ultima suta de metri, prin care accesul la locul de munca nu va fi conditionat de acest document, ca, din punctul lui de vedere, este important ca acest certificat verde sa fie o motivatie pentru oameni sa se vaccineze dar si „sa tinem si economia deschisa”. Liderul PNL a fost intrebat de mai multe ori daca este de acord cu aceasta prevedere insa a evitat sa dea un raspuns.

”Va spun ca astazi exista certificatul verde in Romania, el se foloseste la mall, la restaurante. Este o ordonanta pe care am dat-o si rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii sa se vaccineze si de a ramane economia deschisa. Vom vedea daca exista o modalitate de imbunatatire a ceea ce avem acum. Asteptam varianta de la Guvern si apoi vom putea sa discutam pe ea”, a spus Citu, citat de news.ro.

Intrebat daca este de acord ca certificatul verde sa fie obligatoriu la locul de munca, Citu a raspuns: ”Este un proiect de lege in Parlament, unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat si privat, dupa aceea a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem. A fost trimisa o varianta, dar nu este varianta finala”, a spus el.

Citu a precizat ca, daca exista un proiect care imbunatateste acea ordonanta sau acel proiect, este de acord sa discute”.

”Eu sunt de acord cu toate masurile care stimuleaza campania de vaccinare. Acum trebuie sa ne gandim ca orice masura ia un guvern, are efecte directe si indirecte, si trebuie sa fie si constitutionala”, a mai afirmat Citu, mentionand ca nu exista o varianta finala a acestui proiect.

”Eu ieri am spus ca avem o varianta, am trimis-o catre specialistii juristi, sa vedem daca este constitutionala. Nu stim inca, nu avem o concluzie, nu stiu de unde aveti informatii, inteleg ca inca se discuta, cu specialistii”, a mai spus presedintele PNL.

El a afirmat ca ”orice masura se va lua, trebuie sa ne gandim la impact”.

”Trebuie sa fie masuri care bineinteles trebuie sa fie legale, constitutionale, dar trebuie sa aiba si un rezultat. Din punctul meu de vedere, este important ca acest certificat verde sa fie o motivatie pentru oameni sa se vaccineze dar sa tinem si economia deschisa”, a aratat el, adaugand ca putem avea un proiect pana la finalul anului.

Nici pesedistii nu sunt de acord ca certificatul COVID sa fie obligatoriu la locul de munca, au precizat surse din partid pentru News.ro, astfel ca proiectul la care a lucrat Alexandru Rafila nu mai e de actualitate. Decizia privind eliminarea acestei obligativitati la locul de munca a documentului a fost luata in urma unei discutii cu presedintele Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu a declarat pentru G4Media ca legea certificatului verde „nu ar trece de CCR” daca va include obligativitatea prezentarii la locul demunca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: