Ciolacu si Simion, printre cei care au rostogolit fake news anti-UE cu narativul „UE ne va obliga sa mancam insecte”

politica

O cercetare coordonata de Centrul Roman de Politici Europene arata ca liderul PSD, Marcel Ciolacu, si presedintele extremist al AUR, George Simion, au fost printre cei care au promovat online fake-news-uri legate de o pretinsa lege UE care ar obliga romanii sa manance insecte.

Peste 7.000 de postari sau stiri in ultimul an au fost publicate in mediul online pe narativul anti-european „UE ne obliga sa mancam insecte”, arata o cercetare coordonata de Centrul Roman de Politici Europene, scrie G4Media.

Cercetarea a analizat impactul naratiunilor anti-europene in ultimul an, in online-ul din Romania (presa si retele sociale) si a fost prezentata in cadrul unui eveniment organizat de think tank-ul Centrul Roman de Politici Europene si Freedom House Romania.

„Frecventa cu care se raspandesc narativele anti-europene este fara precedent, induc neincredere in mentalul colectiv, neincredere in produse si servicii, in tehnologie”, a spus Bianca Toma, director de program CRPE.

Bianca Toma a mai explicat ca exista o crestere a simpatiei pentru discursul populist, este un teren propice. Se remarca un procent de 50% disponibilitate a publicului roman de a asculta discursul populist.

Reprezentanta CRPE a explicat ca au fost cercetate narativele intens circulate in online, inclusiv retelele sociale si au fost folosite instrumente de „social listening” si platforme de monitorizare.

Pe narativul „UE ne va obliga sa mancam insecte” au fost publicate 7181 de stiri/postari pe aceasta tema.

Actorii care au avut cele mai multe pe acest subiect (Top 10 mentiuni cu impact puternic): George Simion, Gheorghe Piperea, Cristian Terhes, ca dezmintiri: Dacian Ciolos, Vlad Gheorghe.

Surse online care au publicat cel mai mult pe acest subiect: Romania TV, stiripesurse.ro, Observator, Marcel Ciolacu, George Simion.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: