Ciolacu sustine ca a facut mai mult decat Iohannis in plan extern: „Eu nu m-am inscris la competitia cu aruncatul de tablouri”
Premierul PSD Marcel Ciolacu a lansat un nou atac la adresa presedintelui Iohannis, marti seara, intr-un interviu la Romania TV. El s-a laudat cu ce a facut in plan extern, ridiculizand in acelasi timp actiunile de politica externa ale presedintelui Klaus Iohannis.
„Eu credeam ca este important ce fac in Guvernul Romaniei. De ce m-am dus in Israel? Ca sa mi-aduc romanii. De ce s-a dus nebunul in Ucraina? Ca sa scot limba moldoveneasca. De ce s-a dus in Spania? Ca sa ia romanii dubla cetatenie. De ce s-a dus in Germania? Ca sa inceapa un parteneriat strategic cu Germania. E adevarat, la competitia aia cu aruncatul de tablouri nu m-am inscris.
N-am fost niciunde fara sa nu inchid ceva pentru Romania.
Am crezut ca asta e discutia in campania electorala. Am crezut ca nu discut cu Grindeanu de ceasul lui Grindeanu, de ce si-a dat Grindeanu jos ceasul. L-a scos si ala, saracu’… In ce traim, in ce vremuri traim?”, a strigat Ciolacu la Romania TV.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 24 iulie, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, ca „la finalul acestor 10 ani de mandat, pot sa spun cu deplina convingere ca identitatea Romaniei pe plan extern a castigat in substanta, iar profilul tarii noastre a crescut poate chiar exponential”.
„La finalul acestor 10 ani de mandat, pot sa spun cu deplina convingere ca identitatea Romaniei pe plan extern a castigat in substanta, iar profilul tarii noastre a crescut poate chiar exponential. Romania a devenit un actor regional, european si international credibil, implicat si respectat, un furnizor de stabilitate si de securitate”, a spus Iohannis in fata sefilor de misiuni diplomatice, a sefilor oficiilor consulare si a directorilor Institutelor culturale romanesti.
Discursul integral:
„In acesti zece ani, am reusit sa obtinem, prin eforturile noastre comune, ca echipa, o serie de succese valoroase pentru Romania si pentru bunastarea si mai ales siguranta cetatenilor romani. Actiunea diplomatica a fost dinamica si substantiala. Folosesc acest prilej pentru a va multumi pentru implicarea dumneavoastra.
La finalul acestor 10 ani de mandat, pot sa spun cu deplina convingere ca identitatea Romaniei pe plan extern a castigat in substanta, iar profilul tarii noastre a crescut poate chiar exponential. Romania a devenit un actor regional, european si international credibil, implicat si respectat, un furnizor de stabilitate si de securitate.
Impreuna am reusit sa construim oportunitati, sa actionam hotarat, sa ne aparam interesele strategice si sa fructificam apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO sau la formatele multilaterale ori regionale.
Romania a eficientizat cooperarea cu partenerii cu care impartaseste aceleasi valori, viziuni si obiective la nivel international si a diminuat sau chiar eliminat dependenta de actorii care au abordari contrare.
Pe aceste baze, politica noastra externa va continua sa fie, si de aici inainte, predictibila si mai ales de consens national, pentru ca liniile directoare majore raman clare pentru dumneavoastra: consolidarea rolului si a influentei in Uniunea Europeana si in NATO, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, precum si diversificarea dialogului bilateral cu partenerii de pe toate continentele, ca parte a eforturilor de sustinere a valorilor democratice, a multilateralismului si a sistemului international bazat pe reguli.
Crizele din ultimii ani – pandemia si efectele sale, razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu – au reprezentat provocari dificile. Reactia noastra a fost prompta si eficienta, demonstrand ca diplomatia este un instrument esential pentru buna functionare a statului in slujba cetatenilor si, totodata, pentru asigurarea securitatii acestora.
Diplomatia a devenit, astfel, o componenta activa a sistemului national de securitate, asa cum este firesc sa fie.
Ii felicit pe sefii de misiuni diplomatice si oficii consulare care au actionat eficient si empatic in relatia cu cetatenii romani aflati in situatii de criza.
Va incurajez sa ramaneti implicati, pentru a putea face fata oricaror provocari care vor aparea.
Doamnelor si domnilor,
Romania, ca vecin al Ucrainei si stat riveran la Marea Neagra, se afla in prima linie a razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei.
Pe palierul de securitate si aparare, ca stat membru al NATO, Romania are un rol constructiv si de factor de echilibru, fiind un furnizor de securitate si de stabilitate.
Date fiind deciziile luate la Summiturile NATO la care am reprezentat tara noastra in ultimii 10 ani, putem spune fara urma de ezitare ca Romania beneficiaza in prezent de cel mai inalt grad de aparare si protectie din intreaga noastra istorie. Trebuie sa continuati demersurile necesare menite sa asigure securitatea Romaniei!
Subliniez, in acest context, un moment-cheie, in 2022, cand am adoptat un nou Concept Strategic al NATO, care, iata, la initiativa Romaniei, consacra importanta strategica a Marii Negre pentru securitatea euroatlantica. Incepand cu 2015, am reusit sa asiguram progrese considerabile privind cresterea bugetului Apararii, ajungand in 2024 la 2,5% din PIB, precum si in ceea ce priveste inzestrarea si modernizarea fortelor armate.
Recent incheiatul Summit NATO de la Washington, care a marcat 75 de ani de la infiintarea organizatiei si 20 de ani de la aderarea Romaniei, a reconfirmat angajamentul Aliat pentru continuarea implementarii depline a masurilor de adaptare si reasigurare, precum si de consolidare a posturii de aparare si descurajare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagra.
Pe palier european, Romania continua sa fie un factor de echilibru, consolidand integrarea si promovarea Uniunii ca actor puternic, cu impact semnificativ in plan global.
Am actionat constant pentru sporirea coeziunii, a rezilientei si a solidaritatii Uniunii, fara fragmentari interne.
In acest sens, amintesc de contributia semnificativa a Romaniei din 2019, in perioada primei noastre Presedintii a Consiliului Uniunii Europene. Atunci, Summitul pe care l-am gazduit la Sibiu a marcat istoria constructiei europene, stabilind prioritatile strategice pentru perioada 2019-2024.
Am convingerea ca veti duce mai departe aceste principii, avand la baza inclusiv „spiritul de la Sibiu”!
Uniunea Europeana ramane, prin excelenta, un spatiu al liberei circulatii.
Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen cu frontierele aeriene si maritime a constituit un important succes de etapa si a reconfirmat faptul ca tara noastra asigura eficient protectia frontierelor externe ale Uniunii Europene si merita pe deplin sa faca parte din acest spatiu.
Ridicarea controalelor si la frontierele terestre ramane un obiectiv prioritar. Am convingerea ca vom reusi sa ducem la bun sfarsit acest efort colectiv, in beneficiul nu doar al cetatenilor romani, ci si al unei Uniuni mai prospere si lipsite de obstacole artificiale.
Am fost si voi ramane un sustinator puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, avand in vedere puterea transformatoare si abilitatea acestei politici de a uni tari si popoare in jurul valorilor si al principiilor europene, in beneficiul tuturor.
Avem nevoie de un calendar ambitios si previzibil pentru partenerii implicati in procesul de extindere, atat din Europa de Est, cat si din Balcanii de Vest, desfasurat pe baza meritelor proprii ale statelor candidate. Romania a sustinut puternic decizia istorica privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana cu Ucraina si Republica Moldova, adoptata la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, si vom ramane angajati in sprijinirea parcursului european al acestor tari.
Stimati participanti,
Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, ca pilon esential al politicii externe a Romaniei, a devenit in aceasta perioada mai robust si a dobandit mai multa substanta.
Anvergura relatiilor politice bilaterale a ajuns la un punct maxim dupa intrevederile pe care le-am avut de-a lungul celor doua mandate cu Presedintii Statelor Unite, la Casa Alba, dublate si de alte numeroase contacte la nivel inalt sau sectorial.
Am obtinut progrese privind obiectivul nostru comun cu Statele Unite, acela al integrarii Romaniei in Programul Visa Waver.
Relatia speciala cu Republica Moldova a reprezentat o prioritate strategica pentru mine, ca Presedinte al Romaniei, iar cooperarea bilaterala a atins un nivel fara precedent, fiind in prezent la cel mai inalt grad din istorie.
Am promovat si o relatie constructiva si principiala cu Ucraina. Inca din prima zi a razboiului, Romania a fost pe deplin solidara si a luat ample masuri multidimensionale in sprijinul Ucrainei. Pastrez cu Presedintele Zelenski un contact apropiat, existand un schimb aprofundat de evaluari si idei cu orice prilej.
In toata aceasta perioada, am acordat o atentie deosebita consolidarii parteneriatelor si relatiilor strategice bilaterale cu statele de care ne apropie valori si interese comune, precum Germania, Franta, Spania, Italia, Polonia, si lista este una lunga.
Am mentinut raporturi privilegiate cu Marea Britanie si Turcia, iar in perioada 2020-2024 am incheiat trei noi parteneriate strategice, cu Bulgaria, Japonia si Georgia.
Cu statele baltice si cu alte state din zona central si est-europeana avem preocupari si interese comune, o parte dintre acestea le reflectam in mesaje si abordari comune, inclusiv in Formatul Bucuresti 9.
Regiunea Balcanilor de Vest ramane printre prioritatile actiunii diplomatice a Romaniei, atat din perspectiva relatiilor bilaterale, cat si din perspectiva procesului de integrare europeana.
Doamnelor si domnilor,
Interesul Romaniei fata de Marea Neagra a fost, este si va fi un catalizator al diverselor formate si initiative in regiune si dincolo de aceasta.
Un exemplu elocvent in acest sens este Initiativa celor Trei Mari care, in 2025, va implini 10 ani de la lansare.
In timp, a castigat substantial in relevanta, devenind o platforma importanta in consolidarea rezilientei regionale si europene, mai ales prin intermediul implicarii Romaniei, care a gazduit doua dintre Summituri.
Un alt format in cadrul caruia Romania si-a valorificat rolul este Bucuresti 9, initiativa pe care am lansat-o, alaturi de Presedintele Poloniei, in 2015. Formatul B9 si-a dovedit relevanta, utilitatea si valoarea adaugata, devenind o platforma pentru coordonarea la nivel regional si transatlantic, in beneficiul Aliantei ca intreg.
In plan multilateral, aderarea Romaniei la OCDE reprezinta un obiectiv major de politica externa. Au fost parcursi pasi decisivi in avansarea acestui proces, care presupun transformare interna a politicilor, a practicilor si a legislatiei. Insist sa fie sporit efortul interinstitutional pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la OCDE, in cel mai scurt timp posibil.
Continuand pe dimensiunea multilaterala, dumneavoastra veti promova pe mai departe la nivel global viziunea Romaniei cu privire la importanta asigurarii unui sistem multilateral eficient si consolidat – in care Organizatiei Natiunilor Unite ii revine rolul central – fundamentat pe respectarea dreptului international si a ordinii internationale bazate pe reguli.
Actiunea globala a Romaniei a dobandit, in ultimii ani, o relevanta aparte. Am acordat, impreuna, o atentie sporita cooperarii cu state din Asia, Africa si America Latina.
In aceasta cheie, am realizat in noiembrie 2023 seria de vizite in Africa – in Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde si Senegal. A fost primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani, prilej pentru promovarea Strategiei Nationale pentru Africa lansate anul trecut.
In aprilie 2023, am realizat o serie de vizite in America Latina – in Brazilia, Chile si Argentina. Contactele au deschis noi oportunitati de colaborare in domenii de interes, inclusiv privind raspunsul comun la o serie de provocari la nivel global.
In relatia bilaterala cu statele din Asia–Pacific, am sustinut oportunitatea dezvoltarii dialogului traditional, in baza prieteniei si a respectului reciproc consolidat de-a lungul multor decenii, prin trecerea la o etapa superioara de valorificare a potentialului de cooperare existent, inclusiv in plan economic si investitional.
In martie 2023, am ridicat relatia bilaterala cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, in timpul vizitei efectuate la Tokyo, un moment istoric ce a intensificat cooperarea bilaterala. Turneul in regiune a inclus si o vizita de stat in Republica Singapore, prima la acest nivel din ultimii 20 de ani.
Cu ocazia vizitei oficiale in Republica Coreea, din aprilie 2024, am actualizat Parteneriatul Strategic bilateral, in baza intereselor comune adaptate prioritatilor noului context geopolitic global.
In Orientul Mijlociu, atacul terorist al Hamas din octombrie 2023 a provocat un conflict deschis in Gaza. Constant, Romania a pledat pentru evitarea escaladarii violentelor, respectarea dreptului international, eliberarea imediata a ostaticilor, acordarea de ajutor umanitar civililor din Gaza si evitarea cresterii numarului victimelor civile colaterale. Sustinem o solutie politica pe termen lung, care sa conduca la o pace justa, singura varianta viabila fiind solutia celor doua state, cu respectarea atat a aspiratiilor legitime ale poporului palestinian, cat si a dreptului la securitate al Statului Israel.
Doamnelor si domnilor,
Acum mai bine de o luna ati incheiat organizarea cu succes a alegerilor europarlamentare in strainatate.
Am convingerea ca, prin eforturile dumneavoastra, cetatenii romani, oriunde s-ar afla, isi vor putea exercita dreptul de vot in cele mai bune conditii si la alegerile prezidentiale, si la cele parlamentare.
Stimati membri ai corpului diplomatic si consular al Romaniei,
Diplomatia este o profesie in care timpul nu se poate contabiliza. Este o profesie care implica pasiune si constiinta. Sa va pastrati spiritul obiectiv, integritatea profesionala, creativitatea si competentele tehnice.
In aceste vremuri ale stirilor false, ale dezinformarii, continuati sa va puneti in valoare aptitudinea de a identifica si de a intelege ceea ce conteaza cu adevarat si oferiti un exemplu de gandire critica si responsabila.
Modul in care Romania este perceputa in lume depinde si de creativitatea, intuitia, performanta si implicarea dumneavoastra. Sunteti parte a imaginii noastre in lume si responsabilitatea dumneavoastra este una semnificativa.
Destinul Romaniei este rezultatul fortei pe care o are natiunea noastra si, implicit, a fortei pe care o manifesta diplomatia tarii, oferind prin dumneavoastra exemplul unui partener credibil, stabil si responsabil”.