Ciolacu sustine ca Guvernul Ciolacu ne-a bagat in Schengen: „Anul trecut usa Schengen parea complet inchisa!”. Reactia lui Ciuca

politica

Marcel Ciolacu

Premierul PSD Marcel Ciolacu isi asuma meritele pentru decizia Austriei de a permite intrarea Romaniei in Schengen cu frontierele aeriene si maritime.

„Dupa 13 ani, in sfarsit Romania va intra in Schengen! Avem acord politic in aceasta privinta! Din martie anul viitor, romanii vor beneficia de avantajele spatiului Schengen pe cale aeriana si maritima. Implicit, Portul Constanta isi va creste exponential importanta. De asemenea, sunt convins ca in 2024 vom inchide negocierile si pentru frontiera terestra.

La acest proiect national s-a muncit extrem de mult. Le multumesc tuturor celor implicati si in mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar daca anul trecut usa Schengen parea complet inchisa!”, a transmis premierul PSD, miercuri seara, pe Facebook.

Ciolacu si-a ilustrat mesajul cu o fotografie in care apare el insusi.

Pe de alta parte, presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a transmis ca PNL a abut un rol major in aderarea la Schengen.

„Admiterea Romaniei in Spatiul Schengen cu frontierele aeriene si maritime este rodul unei munci care a inceput imediat dupa integrarea noastra in Uniunea Europeana. In toti acesti ani, de la putere sau din opozitie, PNL a tratat dosarul Romaniei ca o prioritate absoluta, fiind vorba despre cel mai important proiect de tara, dupa ce am devenit membri ai UE si NATO.

Cei mai consistenti si relevanti pasi au fost facuti in perioada guvernarilor liberale din ultimii ani, cand ministrii Afacerilor Externe, Afacerilor Interne si Justitiei au depus toate eforturile pentru cauza Romaniei.

Eforturile conjugate ale presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis precum si ale ministrului Afacerilor Interne, Catalin Predoiu si ale ministrei Afacerilor Externe, Luminita Odobescu, ne aduc astazi semnale externe extrem de pozitive.

O admitere partiala – ca urmare a unui acord politic al tuturor statelor membre UE – este un real succes. Vom continua eforturile pentru admiterea cu granitele terestre, pentru traficul rutier si feroviar si pentru obtinerea statutului de membru cu drepturi depline in Spatiul Schengen. Vom continua negocierile la nivel diplomatic si lucrul la nivel tehnic pentru atingerea acestui proiect de tara esential pentru viitorul Romaniei”, a transmis Ciuca.

Ministerul de Interne a dat, de asemenea, un comunicat in care a mentionat si rolul presedintelui Romaniei.

„In data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic impreuna cu ministerele omologe din Austria si Bulgaria privind extinderea Spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria si aplicarea acquis-ului comunitar Schengen in Romania si Bulgaria la frontierele aeriene si maritime incepand cu luna martie 2024, precum si discutarea in 2024 a aplicarii acestuia la frontierele terestre in stransa legatura cu masurile compensatorii privind intarirea controlului la frontiere si aplicarea Acordului Dublin.

In consecinta, pe parcursul zilelor de 26 si 27 decembrie au avut loc discutii pe canale diplomatice, intre ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care sa incorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discutii vor continua maine, 28 decembrie 2023.

Materializarea acordului politic intr-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua si maine, 28 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne multumeste Presedintelui Romaniei, Primului Ministru si Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Misiunii Permanente de la Bruxelles, pentru suportul acordat pe parcursul negocierilor desfasurate in ultimele 5 luni.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne multumeste Comisiei Europene si Presedintiei spaniole, precum si MAI Austria si MAI Bulgaria pentru discutiile constructive care au degajat acordul politic din 23 decembrie pentru accesul Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.

Ministerul Afacerilor Interne va ramane deplin angajat alaturi de Presedintele Romaniei, Primul – Ministru si Ministerul Afacerilor Externe in continuarea eforturilor diplomatice pana la materializarea procesului printr-o decizie”, a anuntat MAI intr-un comunicat.

Nu este deocamdata clar cand vom intra in Schegen si cu frontierele terestre, cel mai probabil din 2025, au precizat surse oficiale.

Peste doua zile, in Consiliul Reprezentantilor Permanenti (COREPER), va avea loc un vot in acest sens, iar reprezentantul Austriei va vota pentru aderarea Romaniei din martie 2024 doar cu porturile si aeroporturile.

Europarlamentarul Eugen Tomac a declarat vineri ca „Romania ar comite o mare eroare, daca ar accepta aderarea la Spatiul Schengen in trepte, mai intai cu aeroporturile, apoi cu granitele terestre”.

”Trebuie sa subliniem ca exista o schimbare de abordare, insa este o abordare destul de riscanta si destul de neserioasa a Austriei in relatia cu Romania si Bulgaria, dintr-un motiv foarte simplu, pentru ca desi este singurul stat din UE care a ramas in aceasta logica de blocaj in ceea ce priveste intrarea noastra in Spatiul Schengen, totusi incearca sa prezinte aceasta evolutie noua ca pe un mare avantaj pe care ni-l face noua.

Or eu cred ca trebuie sa nu cadem in aceasta capcana, pentru ca am vazut cu cat festivism primul-ministru si alti lideri politici s-au grabit sa ridice in slavi Viena, pentru o chestiune care nu schimba cu nimic deocamdata regula jocului. Tratatele UE si Acordul Schengen sunt destul de clare si spun ca atunci cand indeplinesti criteriile, trebuie sa fii invitat in Spatiul Schengen”, a spus Tomac la RFI.

„Abordarea Austriei este una destul de periculoasa, pentru ca pe langa faptul ca pune conditii care nu se regasesc in Tratat si Acordul Schengen, incearca sa ne impinga spre o cale inacceptabila si anume sa intram in doua etape in spatiul de libera circulatie al UE si anume intai cu Schengenul aerian si apoi terestru, ceea ce nu justifica sub nici o forma aceasta abordare, in conditiile in care pana si cele mai exigente state pana de curand si anume Olanda nu mai au nici o obiectie nici fata de Romania, nici fata de Bulgaria (…). Ar fi o mare capcana daca am accepta aceste conditii inventate pe langa Tratat si doi: daca am accepta intrarea in etape (…). Ar fi o mare eroare sa acceptam intrarea in doua etape”, a precizat Tomac.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: