politica

Ciolacu, testat pozitiv cu coronavirus. A fost anulata intalnirea pe care ar fi trebuit sa o aiba cu Maia Sandu

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost testat pozitiv cu Covid-19, a anuntat vineri Digi24.

Ciolacu a anulat intalnirea pe care ar fi trebuit sa o aiba cu Maia Sandu, care se afla in vizita oficiala la Bucuresti.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, vineri, ca Romania a fost alaturi de Republica Moldova de-a lungul anilor ‘la bine si la greu’, aratand ca vocea Romaniei „a rasunat puternic” la Bruxelles in sustinerea acordarii Moldovei a statutului de tara candidata pentru aderarea la Uniunea Europeana si ca are incredere ca parteneriatul moldo-roman va ajuta la depasirea greutatilor cauzate de razboiul din Ucraina.

„Ma bucur sa revin la Bucuresti pentru a va transmite personal recunostinta pentru sprijinul neobosit, consecvent si generos pe care Romania ni-l ofera in ultimii ani. Va multumesc pentru acest ajutor. Apreciez, in acest context, consolidarea relatiilor dintre institutiile noastre. In februarie, guvernele tarilor noastre au avut o sedinta comuna care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante in iunie si parlamentele s-au convocat pentru o sedinta comuna, iar cooperarea intre comisiile parlamentare este la fel una foarte buna”, a afirmat Maia Sandu, intr-o declaratie comuna cu presedintele Klaus Iohannis.

Ea a spus ca este convinsa ca dialogul dintre institutiile celor doua state se va intensifica si mai mult pe masura ce Republica Moldova va avansa pe calea aderarii la Uniunea Europeana, mentionand ca experienta Romaniei in acest domeniu va fi foarte utila.

„De asemenea, va multumim pentru faptul ca ne sprijiniti in demersul nostru european. Suntem foarte recunoscatori pentru rolul Romaniei la toate etapele de pregatire a deciziei din 23 iunie si pentru vocea Romaniei care are sunat puternic la Bruxelles in sustinerea acordarii Moldovei a statutului de tara candidata pentru aderarea la Uniunea Europeana. Integrarea europeana va insemna pentru Moldova consolidarea unei societati ghidate de suprematia legii si respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogata si prospera piata de investitii si noi oportunitati pentru cetatenii Republicii Moldova”, a adaugat Maia Sandu.

Ea a mentionat ca razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a aruncat regiunea in incertitudine, iar Moldova este, dupa Ucraina, tara cea mai afectata de conflict.

„Razboiul a destabilizat piata energetica si, cu ea, securitatea energetica a Moldovei. Inflatia record, datorata in special cresterii bruste a preturilor la energie si carburanti, afecteaza capacitatea de cumparare a cetatenilor si pune presiune mare pe producatorii nostri, multi dintre care au pierdut si pietele de desfacere din est. In acest an suntem loviti si de seceta, care pune in pericol munca agricultorilor. Combinatia de crize cu care se confrunta acum Republica Moldova este o povara grea pentru tara mea, o povara pe care nu o putem duce singuri”, a mai spus presedintele Republicii Moldova, amintind ca Romania, alaturi de Germania si Franta, a co-fondat Platforma de Sprijin pentru Moldova.

Maia Sandu a mai spus ca Republica Moldova vrea sa cumpere gaze din Romania cat mai curand posibil.

„Situatia ne cere sa actionam cu urgenta maxima si sa cautam solutii alternative pentru a pastra stabilitatea tarii si a trece cu bine de iarna. Moldova are nevoie de solutii pentru securitatea energetica acum! Vrem sa cumparam gaze din Romania si este important ca acest lucru sa fie posibil cat de curand”, a mai transmis Sandu, adaugand ca Republica Moldova este o tara mica, vulnerabilizata de razboi si cetatenii platesc deja un pret dublu fata de cel pe care il platesc consumatorii din Romania.

Maia Sandu a mentionat ca si Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv de gaze naturale, si cauta solutii de substituire pentru aceasta iarna a gazelor cu pacura, lemne sau carbune.

Ea a aratat ca Republica Moldova este ingrijorata de securitatea ei, iar institutiile urmaresc cu atentie evolutia situatiei din regiunea transnistreana.

„Situatia volatila de pe campul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est cresc gradul de incertitudine. Creste numarul provocarilor lansate de forte interne, ce urmaresc destabilizarea situatiei din Republica Moldova”, a mai declarat seful statului moldovean.

Moldova, potrivit acesteia, va continua eforturile de reformare a institutiilor, a justitiei si organelor de control, a sectorului serviciilor publice si sa finanteze proiecte de dezvoltare a infrastructurii, de incurajare a afacerilor, in educatie si sanatate.

Potrivit ei, „Romania a fost alaturi de Moldova de-a lungul anilor la bine si la greu”.

„Am incredere ca parteneriatul moldo-roman ne va ajuta sa depasim cu bine si greutatile cauzate de razboiul din Ucraina. Acest razboi nedrept si sangeros trebuie oprit. Ucraina are nevoie de ajutor. (…) Suntem alaturi de Ucraina. Le dorim izbanda si pace. In vremuri tulburi inving omenia, grija, solidaritatea, ajutorul reciproc”, a subliniat Maia Sandu.

Maia Sandu, care efectueaza o vizita oficiala in Romania, la invitatia sefului statului, Klaus Iohannis, a fost primita cu onoruri militare la Palatul Cotroceni.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Celalalt „turn inclinat” al Italiei: Turnul Garisenda din Bologna, in pericol sa se prabuseasca, va fi reparat la fel ca Turnul din Pisa

Autoritatile italiene au pus la punct un plan de salvare a Turnului Garisenda din Bologna,…

6 ore ago

Invitarea lui Putin la summitul G20 ar trebui facuta in urma unui consens

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi ca o invitatie a sefului de stat rus…

6 ore ago

A doua nava cu ajutoare umanitare pentru Gaza va pleca sambata din Larnaca

Cea de-a doua nava care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, ca parte a proiectului Amalthea,…

6 ore ago

Universitatea Harvard va elimina copertile din piele umana ale unei carti din anii 1800

Universitatea Harvard a eliminat copertile din piele umana ale unei carti din secolul al XIX-lea…

6 ore ago