politica

Ciolacu, tras de urechi de ambasadorul Israelului. Seful PSD s-a facut ca nu intelege si a dat vina pe PNL

Ambasadorul Israelului, David Saranga, s-a intalnit miercuri cu seful PSD, Marcel Ciolacu, dupa ce un grup compact de consilieri PSD dintr-o comuna din Ilfov a refuzat sa schimbe numele strazii Ion Antonescu. Ciolacu a spus insa, la finalul intalnirii, ca s-a discutat doar despre pandemie despre „derapajul” primarului PNL din Constanta, care a declarat marti ca se mai gandeste in legatura cu schimbarea numelui Ion Antonescu al unei strazi din oras.

„Am avut un dialog foarte bun astazi cu Ambasadorul Statului Israel in Romania, domnul David Saranga, despre modul concret in care Romania poate valorifica experienta Israelului in ceea ce priveste organizarea eficienta a campaniei de vaccinare impotriva COVID-19, ca parte esentiala a luptei de combatere a pandemiei.

Israelul este un model de bune practici si cred ca autoritatile romane trebuie sa preia atat din masurile de limitare si stopare a raspandirii virusului, cat si solutiile pentru reducerea impactului acestuia asupra economiei si societatii.

Totodata, l-am asigurat pe domnul Saranga de angajamentul ferm al Romaniei in combaterea antisemitismului, indiferent de forma sau mijloacele sale de propagare. In acest context, i-am transmis ca derapajul primarului Constantei trebuie sa ramana un incident izolat care nu trebuie sa afecteze in niciun fel relatiile stranse de prietenie dintre tarile noastre”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Insa, in urma cu doua saptamani, consilierii PSD dintr-o comuna din Ilfov, 1 Decembrie, au comis un „derapaj” mai mare decat cel al primarului Constantei. Ei au votat in bloc impotriva schimbarii numelui strazii Ion Antonescu. Numele a fost totusi schimbat in strada Biruintei deoarece pesedistii au fost in minoritate, arata G4Media.

Ambasadorul Israelului a avut, marti, o reactie dura dupa articolul din G4Media, in care se facea referire atat la primarul Constantei, cat si la consilierii pesedisti din Ilfov.

„Am aflat cu stupoare si dezamagire despre afirmatiile recente ale Primarului Constantei, domnul Vergil Chitac, referitoare la ‘rolul jucat de maresalul Ion Antonescu in istoria Romaniei’.

Doresc sa subliniez ca din partea comunitatii stiintifice nu exista nicio incertitudine cu privire la responsabilitatea lui Ion Antonescu in uciderea evreilor din Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1946, Ion Antonescu a fost anchetat si gasit vinovat pentru crime de razboi de catre Tribunalul Poporului. Din pacate, astfel de declaratii minimalizeaza suferinta victimelor Pogromului de la Iasi, ale celor din ”trenurile mortii” si a ale celor deportate din Bucovina si Basarabia in Transnistria. Tot acestea pun la indoiala o realitate cruda si nedreapta.

In acest context, il invit pe domnul Vergil Chitac sa viziteze Yad Vashem, Muzeul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, pentru o cunoastere aprofundata a atrocitatilor comise la ordinul lui Ion Antonescu impotriva evreilor din Romania.

Criminalii Holocaustului, dar si cei care sunt simpatizanti ai maresalului Ion Antonescu, ai Miscarii Legionare, ori cei care instiga la ura nu trebuie tolerati de societate”, a scris ambasadorul pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

17 minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

29 de minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

50 de minute ago