Ciolacu vrea ca Romania sa se imprumute de la FMI. Citu, reactie dura: „Nu voi permite niciodata asa ceva. Nicio tara UE nu a luat bani de la FMI in aceasta perioada”

politica

Ministrul Finantelor, Florin Citu, reactioneaza dur dupa ce seful PSD, Marcel Ciolacu, a reprosat guvernului ca nu a incheiat un acord de imprumut cu FMI. „Nu voi permite niciodata asa ceva”, scrie Citu.

„Marcel Ciolacu CONFIRMA-PSD avea negociat un imprumut cu FMI! Aseara, la o televiziune a PSD, Marcel Ciolacu a recunoscut ca trebuia sa luam un imprumut de cel putin 2 miliarde euro de la FMI!. Mai clar: PSD ar fi luat un imprumut de la FMI daca era la guvernare. Va dati seama ce ticalosi? V-am prezentat documentul care arata clar ca PSD a negociat cu FMI reesalonarea si reducerea unor cheltuieli bugetare (pensii, salarii, ajutoare sociale).

Ce ascunde Marcel Ciolacu si ce nu a spus in interviul de aseara.

Marcel Ciolacu minte si nu spune ca TOATE imprumuturile de la FMI sunt legate de o reducere a cheltuiuelilor bugetare, in special cele cu salarii si pensii. Ca sa vedeti cat de cinici sunt acesti socialisti. Nu voi permite asa ceva.

Tot Marcel Ciolacu minte si nu spune ca banii de la FMI merg direct la BNR si sunt pentru a rezolva probleme ale balantei de plati nu pentru a acoperi cheltuieli de la buget (de aceea FMI cere reducerea cheltuielilor bugetare pentru ca banii de la ei nu pot ajuta la finantarea deficitului.). Aici poate sunt prea rau cand spun ca minte. Ciolacu nu are cum sa stie aceste detalii pentru ca asta ar insemna sa fi citit si inteles (imposibil partea asta) cum functioneaza FMI.

Si in final Marcel Ciolacu minte in cel mai josnic mod si nu spune ca NICIO tara membra UE nu a luat bani de la FMI in aceasta perioada. La FMI mergi cand nu au incredere investitorii in tine. Singurele tari, ca sa vedeti cu cine se compara socialistul, sunt: Kosovo, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Macedonia de Nord, Moldova si Abania. Acolo vrea socialiistul de Marcel Ciolacu sa duca Romania. Alaturi de aceste tari.

Nu voi permite niciodata asa ceva. Acest guvern a gestionat foarte bine aceasta criza dubla, de santatate si economica iar economia raspunde pozitiv. Suntem transparenti in relatia cu toate institutiile internationale private si publice, cu agentiile de rating si partenerii nostri de la CE.

Singurul pericol pentru stabilitatea economiei ramane majoritatatea nociva din Parlamentul Romaniei. Mai este putin si scapam de PSD si din Parlament si Romania poate sa se dezvolte”, a scris Citu pe Facebook.

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a acuzat, luni seara, la Romania TV ca guvernul nu a reusit sa atraga investitii straine si ca a ajuns sa se imprumute la dobanzi uriase. El a sutinut ca Romania putea lua 2 miliarde de euro de la FMI, fara dobanda.

”Avem aceasta capacitate sa revenim cat mai repede la o crestere economica. Nu ai santiere publice majore. Nu ai negociat anumite lucruri cu Comisia Europeana, dar nici nu lasi ca oamenii sa aiba venituri sa intre pe consum. Nu faci nimic, de fapt blochezi absolut totul. Nu ai sursa de venit nici din economia reala, nici din consum, dar vii si te plangi la televizor si te imprumuti incontinuu ca sa acoperi gaurile.

Filosofia lor de guvernare in acest moment este total gresita. Categoric (n.r. ar creste consumul daca ar creste pensiile si alocatiile, n.red). Si veniturile la bugetul statului, crescand consumul. Este un lucru evident.

Daca ar mai fi directionate catre produse romanesti ar fi excelent. Asa au facut toate statele europene. Sunt foarte suparati ca i-am stopat prin lege timp de doi ani sa nu vanda CEC-ul si Hidroelectrica. Acum vor sa intenteze ceva o ordonata. Nu o sa le iasa. Germania, Franta, Polonia, toata lumea are aceasta lege. Nu poti sa vinzi bunurile statului cand toate pietele sunt cazute. Este jaf national! Sa vinzi CEC-ul acum in criza economica trebuie sa fii un criminal economic.

Investitiile straine sunt un obiectiv principal. Trebuie sa fie pentru orice guvernare. Acum suntem pe zero. Am avut investitii straine directe 50 de milioane de euro anul acesta. Niciodata in 30 de ani nu a existat aceasta…

S-au relocat foarte multe fabrici din China. N-am vazut niciuna relocata in Romania. Asta inseamna negocierea intre state si credibilitatea pe care o ai ca Guvern. Platim cea mai mare dobanda din UE – 4.57 la suta. Polonia plateste 1,2 la suta. Ungaria 0,8. Nimeni nu spune absolut nimic. De la FMI puteam sa luam doua miliarde de euro pentru efectele pandemiei cu dobanda zero. Nu am luat niciun ban”, a sustinut Ciolacu.

Mai mult despre:

Comentarii: